Konoba Volta, Fužine

Pravi je užitak sjediti na obalama jezera Bajer, okruženi crnogoričnim šumama, drevnim stablima na obroncima Tuhobića i Viševice, s pogledom na Fužine. Nastalo u 17. stoljeću, Fužine su od središta drvne industrije i iskopa željezne rude, na staroj cesti Karolini i željezničkoj pruzi, vrlo brzo postale omiljeno odredište turista. Već 1874. stigla je skupina gostiju posebnim vlakom iz Sušaka, Rijeke i okolnih primorskih mjesta, a i prije toga su u fužinskim svratištima stali putnici.

volta2

Zasigurno su mnogi od njih prošli uz kuću građenu davne 1839., u samom središtu mjesta, gdje je danas smještena konoba Volta. Daleko od očiju prolaznika, konoba skriva izvorni kameni ambijent nadsvođen voltama. Restoran s kaminom prima 50 osoba, a još 30 se može smjestiti na uređenu terasu, te uz aperitiv bar.

volta1

Mjesto je to i izvornih goranskih kulinarskih specijaliteta. Hlada predjela započinju s tvrdim i dimljenim sirom, a izdvaja se i kravlji sir škripavac. Uz to dobro paše domaća panceta, dimljena šunka ili pršut i kulen od divljači. Od toplih predjela iznenađenje su pohani žablji kraci. Kako i priliči goranskom podneblju, od juha su istakute lovačka i juha od gljiva.

volta3

No, svakako je Volta poznata po divljači. Okruženi gustim šumama, Gorani su već odavno pripremali divljač kao svoju posebnost u kuhinji. Volta obiluje jelima od divljači. Posebno se ističe gulaš od divljači, odresci od divljači s brusnicama, potom u raznim umacima, kao i pečeni veprić. Svakako su obilježje Volte i jela od konjetine, pa se tako ovdje mogu probati konjski čevapčići, konjska pljeskavica punjena sirom te konjski biftek u zelenom papru. Ostala uobičajena mesna jela su također u ponudi konobe.

volta4

S obzirom na vodeno bogatstvo na dohvat ruke, čudi pomalo oskudna riblja ponuda, od koje se izdvaja samo pastrva na žaru. Mnogi će reći da je ipak najveći podsjetnik na Voltu štrudla i palačinke od šumskog voća.

volta6

Vlasnica Volte, Renata Korica Vlahović, naglašava da je uvijek spremna na još autohtonija jela za grupni posjet. Tada se konobom razliježu mirisi rolane teletine, špikane konjetine i gulaša od gljiva. Gospođa Renata ima svoj voćnjak u mjestu Lič, nedaleko Fužina, gdje uzgaja jabuke, šljive, maline, višnje, kupine i drugo voće koje tako dobro uspijeva u goranskim uvjetima. Od njih spravlja domaći pekmez i rakiju, stoga požurite u sezoni pojedinog voća, kako biste isprobali tradiciju goranskih jela od plodova gorja.

Vinska je lista kratka, ali se izdvaja Krauthakerova Graševina te Plenkovićev Zlatan plavac. To je bogato nadoknađeno domaćim rakijama, poput šljivovice, travarice, komovice, viljamovke, brinje, biske, medice te voćnih likera.

volta5

Ukoliko se umorite od jela i pića, unutar kuće su i sobe Ela, s deset dvokrevetnih soba po cijeni od sto kuna za polupansion. Odluka o noćenju će sigurno omogućiti uživanje u šetnicama uz jezero Bajer ili po planinarskim putevima koji okružuju ovo pitomo mjesto usred surove ljepote goranske prirode. Cjelokupni dojam nadopunjava i konoba Volta s odrazom fužinske okolice i baštine u svom prostoru. Gostoprimstvo i obiteljsko ozračje obogaćuju doživljaj odvojenosti od svakodnevice i lakoće postojanja u Gorskom kotaru.

Konoba Volta
Dr. Franje Račkog 8, 51322, Fužine
Tel. + 385 51 830-030, 830-035
fax. + 385 51 830-040

Fešta od fruti

Kaldir, 11. listopada, 2015.

kaldir2

Udruga mladih Kaldir domaćin je festivala koji ima za zadaću promociju voća i voćnih prerađevina zahvaljujući agroklimatskim uvjetima. Džemovi, rakije, vino, kompoti, kolači zasigurno su najfinije delicije ovoga kraja. Misija festivala je da kroz izložbu, edukativnie i zabavne programe približe voćarskoj populaciji uvid u važnost voća u svakodnevnoj primjeni. Upoznavanjem tamošnjih proizvođača i obiteljskih gospodarstava prisutni imaju prilike saznati više o voćarskim temama te uvid u pripremu voćnih proizvoda.

kaldir3

Fešta od fruti nezamisliva je bez velikih, dva metra dugih štrudli od jabuka koje doslovno “planu”, a kad bi se sve spojile u jednu dobilo bi se štrudlu dugu 15 metara. Blaga klima pogoduje poljoprivredi, poglavito voćarstvu, koje njeguje veći broj domaćinstava u okolici Kladira. Zahvaljujući njima Kaldir je postao najpoznatiji voćarski kraj u Istri, a Kaldirština daje gotovo 70 posto voćarske proizvodnje u Istri. Na ovom prostoru zajedno uspijevaju kontinentalne sorte: jabuke, šljive, kruške, breskve i marelice, te mediteranske sorte: masline, smokve i trešnje, a u okolici se pronalaze i tartufi.

kaldir4

Ipak, morate biti oprezni jer je u Kaldiru 1657. provedena istraga protiv Ivice Spozara koji je posjećivao bolesnike, skupljao podatke o njihovoj bolesti, a zatim odlazio na „križišća“, raskrižja putove, i po povratku oboljelomu donosio vijest da neće umrijeti. „Kaldirski štrigun“ bio je toliko obljubljen među narodom da su se oboljeli seljaci prije obraćali njemu nego župniku. To naravno nije moglo promaći crkvenim vlastima pa su provele istragu. Nažalost nije poznato kako je okončana i je li „štrigun“ kažnjen.

Turistička zajednica Općine Motovun
Trg Andrea Antico 1, 52424 Motovun
info@tz-motovun.hr
Tel/Fax: 0038552 681 726
http://www.tz-motovun.hr

Biska trail u Roču

Roč, 10.-11. listopada, 2015.

biska2

Drugi vikend u listopadu održava se Ročki samanj. Biti će to vikend sportskih i nesportskih događaja a vrhunac svega je Rock ‘n’ Roč festival koji će ugostiti više renomiranih rock bendova. Rock ‘n’ Roč festival održati će se u subotu 10.10. 2015.

biska3

Prije festivala, u subotu 10.10., za zagrijavanje, održati će se 2. po redu Ročki trail, sa novim nazivom BISKA TRAIL. Ono što BISKA TRAIL donosi neka za sada ostane tajna koju ćemo postepeno otkrivati, a već iz naziva možete naslutiti o čemu se radi. Ljubitelji prirode, pozivamo vas da svi zajedno prođemo staze, kao trkači ili pak kao planinari. Trail staze biti će podjeljene u dvije kategorije, kraća MEDICA u dužini 10,5 km sa 500 m visinske razlike i malo duža BISKA 16 km sa 700 m visinske razlike. Cijela staza će biti označena trakicama i zastavicama.

biska4

Start svih kategorija predviđen je u 12,00 h. Od 10,00 do 11,45 h okupljanje i prijavljivanje sudionika ispred Doma kulture u Roču. Startnina će iznositi 40 kn, a uključuje majcu (Rock’n Roč – Biska trail 2015) i obrok nakon utrke. Svi koji se prijave do 25.09. uplatom startnine dobivaju majcu, dok za kasnije prijave to neće biti moguće. Startnina se uplaćuje na prijavama, na dan utrke.

Prijave na: sasa.stefanovic@hotmail.com
Ime, prezime i br.mobitela, veličina majce (M ili Ž model).

Rakijari iliti Destileri koji će sudjelovati na Biska trail-u: Obrt Vitis; Obrt za vinarstvo Jakac; Obrt za poljoprivredu Rossi; Suza-T.B.; Aura proizvodi; OPG Jermaniš; OPG Prodan; Biskoteka Roč. Mi vas pozivamo da svakako posjetite Ročku konobu i biskoteku, a možete i prespavati u nekom od ročkih smještaja.

Kestenijada u Kostajnici

Hrvatska Kostajnica, 8.-11. listopada 2015.

kesten1

Već tradicionalna manifestacija u Hrvatskoj Kostajnici – Kestenijada 2013., najljepša je i najposjećenija manifestacija malog pounjskog grada. Kao i svake godine posjetitelje dočekuje gostoljubivost domaćina, raznolik i zanimljiv kulturno-zabavni program i najslađi kesten na svijetu.

kesten2

Program je raznolik, no još nije definiran. Ima puno izlagača na štandovima, u Starom gradu je srednjovjekovni sajam, može se posjetiti izložbe, voziti čamcem po Uni, ići u sakupljanje kestena u obližnju šumu, ima raznolikog programa za djecu, ribolovno natjecanje, natjecanje u streličarstvu… i uz sve to finih kolača od kestena i najslađeg pečenog kestena na svijetu.

kesten3

Ove godine udruga “Stari zanati” Hlebine, Red Vitezova Ružice Grada Orahovica, Povijesna postrojba Kliški Uskoci, OI Kamengrada, plesna skupina „Kontea“ iz Konjščine, Križevačka djevojačka straža, Viteški red Sv.Nikole iz Varaždina, Manufaktura Mojster Janez- Srednjovjekovna tiskara, Udruga Sveti Juraj iz Đurđevca, Krk, Pag,gosti iz Slovenije Baronov tabor iz Ptuja, i Mađarske predstavljaju srednjovjekovne zanate,običaje, plesove u Starom gradu Zrinskih
Ulicama Kostajnice će voziti i Prvi sisački tramvaj, a iz Zagreba vozi poseban vlak Kestencug. Više informacija:

kesten4

Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica
tel./fax : 044 851 800
mob: 099 314 5230
Vladimira Nazora 17, 44430 H.Kostajnica
e-mail: tzg-hrvatska-kostajnica@sk.t-com.hr
http://tzg-hrvatska-kostajnica.hr

Puharski dani

Čabar, 9.-11. listopada, 2015.

puh2

Manifestacija posvećena promidžbi ovoga kraja i njegovih značajki, a posebice plahoj šumskoj životinjici – puhu, koji je stoljećima prehranjivao žitelje ovoga kraja, sa stotinjak sudionika u najljepšem je svjetlu prikazala ovaj kraj, njegovu ponudu, ali i značajke koje ga krase i sve su više dostupne posjetiteljima, prvenstveno zahvaljujući dobroj organizaciji i uključivanju sve više kvalitetnih subjekata.

puh3

Ponovno se pokazalo da Grad Čabar ima brojne specifičnosti i posebnosti kao turistička destinacija – od prirodnih ljepota do starih običaja, a sve to poput primjerice ljepote krajolika, planinarskih i biciklističkih staza te smještajnih kapaciteta, pokazano je kroz promidžbeni materijal, ali i izlaganjem tijekom manifestacija. Sve je to garnirano kulinarskim specijalitetima, ljepotom domaće muzike, tradicijskim običajima, natjecanjem u lovu na puhove te djevojkama u narodnim nošnjama.

puh4

Puh je jedan od rijetkih glodavaca čije je meso ukusno i koji se lovi radi jela. Posebno u Gorskom kotaru ili, na primjer Braču, dok u Bosni to konkretno nije slučaj jer izgled sličan ostalim glodavcima izaziva odbojnost. Međutim, još su se u Starom Rimu puhovi uzgajali u ograđenim prostorima i tovili. U Bosni su ih prvi lovili vojnici Austrougarske i to je kod domaćeg stanovništva izazivalo čuđenje. U Sloveniji i Gorskom kotaru se meso puha i danas jako cijeni kao delikatesno, puhovi se love (lovna sezona traje od 25. 09. do 15. 11.) i jedu, dok se krzno prodaje. Puh se prvo oguli, unutrašnjost se očisti, a nožice odsijeku. Najjednostavniji način pripreme je da se meso stavi na lim za pečenje i ispeče. Nije potrebno dodavati masnoću, budući da meso pušta vlastitu.

Smještaj u Gospiću

Grad Gospić je središte Like i kao takav je prirodno bogat ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima. Grad živi svojim uobičajenim životom usred Ličkog polja, na obalama Novčice i Bogdanice, i ispod vrhova Visočice na moćnom Velebitu. Nekadašnja svratišta za goste tjednog sajma sada su zamijenile udobne kuće za odmor koje iskaču iz rutine grada domišljatim i autohtonim interijerom.

Bakina kućica


Jedna takva kuća koja stremi ličkoj autohtonosti je kuća za odmor u domaćinstvu obitelji Pavelić. Odvojena od glavne ceste što od središta Gospića ide prema Gračacu i okružena lijepim vrtom ova kuća je idealna za obiteljski odmor, te spretno kombinira moderne potrepštine s daškom minulih vremena.

IMG_5280

IMG_5262

IMG_5264

U kutu pored peći nalaze se drva, drveni kredenac obiluje obiteljskim sjećanjima, a mir u spavaćoj sobi skladno upotpunjava duži boravak daleko od vreve i stresa naše svakodnevice. U kuhinji se nalazi i veliki drveni šank-stol koji upotpunjava sklad drva u cijeloj kući, kojoj vlasnici s pravom tepaju da je „Bakina kućica“.

IMG_5263 IMG_5279
Na ploči pored ulaza u kuću nalazi se i zemljovid gdje su zastavicama označeni odakle su sve došli gosti obitelji Pavelić, što je samo pokazatelj koliko je ova kuća privlačna europskim putnicima u potrazi za ličkim rajem. Oni često borave ljeti i na malenoj terasi koja gleda prema Velebitu, a susretljivi susjedi rado će ponuditi goste svojim domaćim proizvodima ili ih uputiti na obiteljska gospodarstva koja nude autohtone ličke delicije.

IMG_5270

IMG_5267

IMG_5269

IMG_5272

Biljana Pavelić
Dubrovačka 7, Gospić
Mob: +385 (0)91 282 5357
www.bakinakucica.com
biljana.pavelic@gmail.com

Smještaj Živković


Podjednako u okruženju prirode nalazi se i apartman obitelji Živković. Ovo staro obiteljsko imanje plemenitih Živkovića je mjesto sasvim posebnog događaja. Naime, kad su za dan mira iz jednog talijanskog gradića blizu Ancone pušteni baloni, jedan od njij je preletio Jadransko more i Velebit i spustio se među grane drveća u dvorištu obitelji Živković. Uslijedili su posjeti Italiji i Gospiću i tako se stvorila jedinstvena i prekrasna priča u kraju pored Novčice.

IMG_5291

IMG_5297

IMG_5301

Naime, dom obitelji Živković je tik uz rijeku Novčicu i pruža mir i tišinu prirodnog okruženja. Apartman se nalazi u krovištu obiteljske kuće i ima terasu s koje se pruža pogled prema Gospiću i prema Velebitu. Lovačka tradicija Živkovića vidi se već pri samom ulazu jer se uz stepenište mogu vidjeti lovački eksponati koji govore o fauni ličkih šuma i gorja.

IMG_5281

IMG_5284

IMG_5309

Prostran apartman sastoji se od velike kuhinje s blagavaonom, prostranim dnevnim boravkom, te od tri spavaće sobe. Apartman ima sve blagodati modernih potreba, te je napravljen s drvenim motivima. Posebnost je ipak okućnica, koja je pravi cvjetni raj, a svako godišnje doba obilježava imanje posebnim čarima.

IMG_5290 IMG_5310

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuk 15.08.2009. 007

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osebujnost ponude upotpunjena je gostoljubljivošću obitelji koja će rado ugostiti posjetitelje s domaćom šljivovicom i ugodnim razgovorom.
Smještaj Živković
Kneza Lovre Milinkovića 14, Gospić
Mob: +385 (0)98 200 223
Mob: +385 (0)98 945 3889

Apartman Hana Tours

IMG_4753

IMG_4745

IMG_4755

Uz putničku agenciju Hana Tours, uvučena prema zelenim livadama koje gledaju na Velebit, nalazi se i apartman s terasom i prekrasnim pogledom. Ovo je prostor pogodan za četiri osobe, te ima dvije spavaće sobe, kuhinju s blagavaonom i dnevnim boravkom, te kupaonom.

IMG_4773 IMG_4766

Ovo je mjesto djedovina obitelji Milković koja je nekoć vodila legendarno gospićko svratiše Zelengaj. Njega više nema, ali zelenila ljeti ima na pretek i idealno je mjesto za obitelji s djecom jer je tu ljuljalište i igralište za manju djecu. Za onu veću na korištenje se daje roštilj i stol za stolni tenis.

IMG_4761

IMG_4767

IMG_4769

Dozvoljeni su i kućni ljubimci, a u agenciji Hana Tours možete saznati sve informacije vezane za izlete u gospićku okolicu, ili se pridružiti nekim od individualnih izleta.

IMG_4764

IMG_4772

Hanatours apartman
Kaniška 105a, Gospić
Mob: +385(0)99 409 5060
Tel./Fax: +385(0)53 676 310
hanatours.gs@gmail.com
http://www.hana-tours.com

Apartman Katarina


U sklopu restorana Lipa nalazi se i pravi mali hotel. To je niz apartmana i soba pod nazivom Katarina, koji vodi obitelj Crnković. Čak dvadeset i tri ležaja nudi se u ovom prostoru, što je odličan izbor za grupne posjete Gospiću i okolici, uz uživanje gastronomskih specijaliteta Like u restoranu Lipa.

IMG_5118

IMG_5098

IMG_5108

Smještaj s tri zvjezdice sastoji se od dva apartmana. Jedan nudi tri dvokrevete sobe s dva pomoćna ležaja u dnevnom boravku, kuhinju i dvije kupaonice, a drugi se sastoji od četiri dvokrevetne sobe i tri pomoćna ležaja, s kupaonicom u svakoj sobi i tv prijamnikom.

IMG_5106 IMG_5102

Osim toga, tu su i sobe koje su bazično namještene i često su mjesto spavanja za sezonske radnike ili posjetitelje manifestacija kao što je Jesen u Lici. To su sjajna smještajna rješenja za skupine, zajedničke izlete ili tvrtke.

IMG_5112

IMG_5117

Apartman u domaćinstvu Katarina
Kate Crnković
Bilajska 59
Tel: +385 (0)53 67 23 08
Web: www.tuo-crni.com

Apartman Šarić


U neposrednoj blizini željezičke postaje Gospić nalazi se kuća obitelji Šarić s divnim apartmanom napravljenim u drvenom stilu. U potkrovlju obiteljske kuće smjestile su se dvije sobe, kuhinja s blagavaonom, dnevni boravak i kupaona. Apartman je u potpunosti namješten.

IMG_5240

IMG_5234

IMG_5244

Spavanje kod obitelji Šarić može biti sasvim ambijentalan događaj jer je jedna spavaća soba napravljena pod drvenim gredama potkrovlja i ima posebnu ugodu. Vlasnici su vrlo uslužni, na raspolaganju je i roštilj, a rado će predložiti izlete u bližu ili dalju okolicu Gospića.

IMG_5252 IMG_5236 IMG_5248 IMG_5238

U ponudi gostima je i doručak, kao i iznajmljivanje bicikli. S obzirom na blizinu svih sadržaja, kuća obitelji Šarić može biti i pogodno odredište onih gostiju koji nemaju svoje vlastito vozilo.

IMG_5250

IMG_5249
Apartman Šarić
Bilajska 134/1
Tel: +385 (0)53 57 54 90
Mob: +385 (0)98 35 53 44
goran.saric@gs.t-com.hr

Hotel Ante


Ako vas kojim slučajem ipak više privlači hotelski smještaj, onda je hotel Ante pravi zgoditak. Ovaj hotel u vlasništvu obitelji Mraović je ugodan ugostiteljsko-turistički objekt s tri zvijezdice, 40 soba, od kojih su tri jednokrevetne, a dvije sobe su veliki i prostrani apartmani.
Velik broj soba je klimatiziran, apartmani u svom sastavu imaju jacuzzi, a druge sobe imaju tuš kabine s hidromasažnom kadom.

IMG_5162

IMG_5171

IMG_5175

Hotel je poznat među građanima Gospića i po kuglani površine 2040 četvornih metara u kojoj se često događaju i natjecanja. Hotel Ante ima u svom sastavu i restoran, s krušnom peći, ali i s dva roštilja za pečenje janjaca i odojaka.

IMG_5167 IMG_5170

IMG_5183

Hotel ima veliko parkiralište za trideset autobusa i devedeset vozila. U hotelu se često organiziraju događaji, svadbe, domjenci.

IMG_5192

IMG_5185

IMG_5195

Hotel Ante
Adresa: Jasikovačka ul. 11, 53000, Gospić
Telefon:053 570 570
https://www.facebook.com/pages/Gospic-Hotel-Ante/124066097689319

Sajam u Zadvarju

Zadvarje, Svaki utorak do 31.listopada

zad1

Tradicionalni robo-stočni sajam, u narodu poznat kao popularni Pazar, obilježje je Zadvarja. Naime ta se gospodarsko-turistička priredba u gradu na kamenu, nadomak dubokog kanjona Cetine i vodopada Gubavice, priređuje više od dva stoljeća svakog utorka, a i sada je privukla više od 2000 posjetitelja te mnoštvo dobavljača i trgovaca krupne i sitne stoke, poljoprivrednika, proizvođača hrane, izlagača različitih predmeta. Zadvarjani ističu kako ta manifestacija, jedina takva ne samo u Dalmaciji, njeguje i dugu tradiciju njihovih predaka. Diče se svojim stočnim pazarom po kojemu je, kažu, njihovo mjesto prepoznatljivo, potičući ujedno i razvoj obrta, trgovine, ugostiteljstva i turizma, i u širem okruženju.

zad2

Zapažena je nešto obilnija ponuda sira, pancete, pršuta, ribe, maslinova ulja, dalmatinskih likera, pčelinjega meda, ukrasnog i ljekovitog bilja, cvijeća, niske oraha, hrpice badema, ponešto povrća i voća, ali gotovo nimalo raštike, te autohtone jestive zeljaste biljke iz dalmatinskih vrtova, što je također posljedica dugotrajne ljetne ekstremne suše. Cijene su bile prilično umjerene. Mesari iz priobalja, od Dubrovnika do Zadra, i ovaj put su bili najizbirljiviji i najzaposleniji važući i kupujući goveda, svinje, ovce i janjce.

zad3

Ovo je svakako jedan od posljednjih pravih pazara u Hrvatskoj.

Zahvala jeseni

Klanjec, 2.-4. listopada, 2015.
Zahvala jeseni tradicionalna je klanječka manifestacija koja raznolikim kulturnim i turističkim sadržajima predstavlja dio baštine tog dijela Hrvatskog zagorja, s naglaskom na oživljavanje starih zanata, kostima, glazbe, folklornih običaja i kulinarske ponude iz prošlih stoljeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Raznovrstan program trodnevnih događanja (od 8. do 10. listopada) nudi brojne izložbe, koncerte, nastupe viteških skupina koji oživljavaju srednjovjekovne običaje, prezentacije starih zanata i vještina te sajam tradicijskih proizvoda, uz bogatu gastronomsku ponudu.

zah3

Manifestacija svojim raznolikim kulturnim i turističkim sadržajima predstavlja dio tradicionalne baštine ovog dijela Hrvatskog zagorja, s naglaskom na oživljavanje starih zanata, kostima, glazbe, folklornih običaja i kulinarske ponude iz prošlih stoljeća, prikaz srednjovjekovnih običaja u programu Erdödyjevi u trgovištu Klanjec, viteške borbe, igrokaze, dvorske plesove i zabavljače.
Turistička zajednica grada Klanjca – Turistički ured – Informativni centar Turističke zone «Po Sutli i Žumberku»
Trg A. Mihanovića 2, 49290 Klanjec
00385 49 551 002, 00385 49 550 235, mob. 098 460 247
e-mail: turizam@klanjec.hr, kulturni.centar.klanjec@kr.t-com.hr

Mušaluk – u ličkom raju popa Mesića

S glavne prometnice što iz središta Like Gospića vodi prema Perušiću malena cesta se odvaja prema selu Mušaluk. Ovo staro naselje odužilo se ispod brda na kraju polja rijeke Like. Kao i drugdje u Lici, ovdje ima više starina i lijepih kuća, a manje ljudi. Ne žive više ni u obližnjem Gospiću, već i drugdje u Hrvatskoj, kao i širom svijeta, ali se rado vraćaju u svoj Mušaluk. Blizu mjesta vide se ruševine tvrđe Budak, koju neki zovu još i Bešić Gradina. Tu je nekad stanovala obitelj Budački, a danas nastanjuju šumske životinje i posjećuje ju pokoji romantik i zaljubljenik u ličku prošlost.

IMG_4957 žž

U selu je i crkva sv. Duha koju je dao 1700.godine sagraditi pop Marko Mesić, osloboditelj Like od Turaka. On je potom odredio da ga iza smrti i pokopaju u toj crkvi, kako svjedoči latinski natpis na njoj. Pop Marko Mesić je umro 2. veljače 1713. u Karlobagu, odakle mu je tijelo prenijeto i sahranjeno u crkvi sv. Duha. Mještani Mušaluka su mu 1989. podignuli i spomen ploču.

IMG_5077  IMG_4973

Zaustavljamo se kod stare škole i pokušavamo pronaći pravi put prema još jednom ljubitelju ličke povijesti i vlasniku kuće za odmor Josi Biničkom. Završavamo u nečijem dvorištu, a kuće oko njega ni po čemu ne daju naslutiti da se tu radi o kući za odmor. Poljoprivredna mašinerija govori više o radu, nego o odmoru, a jedino se polusakriveni kotao za rakiju približava idealu ličkog opuštanja. Sva četiri kuta dvorišta čuva starija gospođa u crnini, koja sjedi u sjeni od podnevnog sunca. Pitamo ju da li je dobro, na što odgovara: „Ma jesam vraga!“ Da ne stvaramo dodatnih poteškoća pitamo za put i uskoro smo opet vrli na krivom tragu otišli do kraja Mušaluka. Slijedi dobar dio puta natrag, pri čemu se upoznaju dodatni stanovnici ovog naselja.

IMG_5021

IMG_5066

IMG_4989

Napokon, evo nas i pred kućom za odmor Binički. Već sam dolazak nagovještava da je ovo mjesto gdje treba provesti više vremena, što zbog same kuće, što zbog ljubaznih domaćina, što zbog već vidljivog fonda domaćih životinja kojih nema često u našim dvorištima. Prije svega tu je prekrasan garavi konj koji bezbrižno šeta širokim imanjem i brsti zelenu travu, zaustavljajući se tek pred vrtom o kojem požrtvovno brine gospođa Binički i pokoji gost.

IMG_5014

A iza prvog ugla iznenađenja ne nedostaje. Stanovnici Mušaluka je i nekoliko jelena lopatara koji su toliko pitomi da jedu iz ruke. Onima koji ne vjeruju, preporučamo da pogledaju što smo snimili na imanju Binički:


Kuća za odmor vrhunski je preuređena stara mušalučka kuća obitelji Binički, čije je prezime stoljećima vezano uz lički kraj. Podno brda, u netaknutoj prirodi, okružena bjelogoričnom i crnogoričnom šumom i ograđena suhozidom nalazi se kuća za odmor za pet osoba.

IMG_5080 IMG_5015

Opremljena je svim potrepštinama modernog doba, te se sastoji od udobne dnevne sobe, spavaće sobe, kuhinje s blagavaonom i kupaonom s wc-om. Gostima je dostupna i konoba, ako noće više dana, ili ona može biti iznajmljena kao poseban prostor. I tu se nalaze ležajevi, ali prije svega stara peć koja grije kuću i u vrijeme najvećih snijegova, a osobito je zapažljiv masivni drveni stol za kojim su zasigurno provedene mnogobrojne vesele večeri.

IMG_4941

IMG_4934

IMG_5034

Idila ličke zime je sigurno divna u ovom kraju, ali ljeto donosi mirise ljekovitog bilja, jer se oko suhozida kuće nalazi zasađena lavanda, kadulja i menta. Ovo mediteransko smilje uspješno odolijeva ličkoj klimi, čemu pridonosi i orijentacija imanja prema jugu. Osim ove ličke aromaterapije, obitelj Binički je ponosna na cvijeće, stare alate i vrt.

IMG_4949 IMG_4950
Kuća za odmor Binički

IMG_5050

53288 Lički Osik, Mušaluk 101
+385 (0)99 409 9565
www.licka-kuca.com
joso.binicki@gmail.com

Vikend morskih plodova na Kvarneru

Jadranovo, 2.listopada, 2015.; Crikvenica, 2.-3. listopada, 2015.; Mali Lošinj, 3. listopada, 2015.

žž

Na Kvarneru se već tradicionalno održavaju dva gastrodogađaja koji tematiziraju morsku hranu. U Crikvenici se organizira fešta od liganj, a u Jadranovu lignjolov. Glavni dio raznolikog programa gastro manifestacije održat će se u centru Crikvenice, gdje će se organizirati natjecanje ekipa u kuhanju brodeta od liganja, zabavni progam za djecu, gastro fešte uz tradicionalnu primorsku glazbu, izložba ribolovnog alata i drugi zabavni program. Ribolovno društvo “Tunera” iz Jadranova organizirat će tradicionalni lignjolov.

ž

Dotle se na Lošinju održava trideset i treća arbunada. Lov na arbune, odvija se na starinski način, rukom iz barke, jedini koji se kao takav zadržao na Jadranu, naravno navečer je fešta i degustacija ulovljenih arbuna.