Videoreportaža: Živi selo Cvetković

Nesebičnim zalaganjem i ogromnom energijom gospođe Gordane Bakšić, vlasnice restorana Sahara u Jastrebarskom, izneseno je cijelo blago sela Cvetković, velikog naselja koje se nalazi tik uz Jastrebarsko, preko puta željezničke pruge. Ovo neveliko selo baštini nevjerojatno snažan spoj ljubavi prema zavičaju i tradiciji koja tvori vlastitu posebnost spram Plešivice i Svete Jane. Cvetkovčani su brižljivo čuvali svoje stare i vrijedne stvari, a među njima se nalaze i nevjerojatni eksponati iz jaskanske povijesti.

IMG_4064

IMG_4058

Jedan od takvih predmeta je krevet koji je grof Stjepan Erdödy poklonio svojoj ljubavnici Ljubi Kraljević. Posljednji grof Erdödy se nije nikad vjenčao, ali prema priči pučkog pisca Janka Matka, bio je ludo zaljubljen u Cvetkovčanku Baricu Zdelar.

IMG_4032

Matko joj je morao izmisliti pseudonim, jer se zbog društvenih pravila nije smjelo znati da jedan grof voli „običnu“ seljanku. Ipak, krevet je ostao, a vlasnica tog kreveta je ponosna Lucija, koja priča kako je krevet uopće došao u njenu kuću:

I dok su ljubavi grofova i seljanki romantika minulih vremena, ljubav KUD-a „Cvijet“ iz Cvetkovića jedno je od najvećih odlika Cvetkovičana. Brižljivo čuvanje starih nošnji posljedica je tradicionalnog cvetkovačkog veza, tzv. „šlinganja“. A upravo su starije znalkinje šlinganja pred nama pokrenula vreteno i pokazale svu vještinu svojih ruku.

IMG_3989

IMG_4055

KUD „Cvijet“ je inače poznat po svojim koreografijama na brojnim hrvatskim i stranim folklornim festivalima, a posebno po zaštićenoj koreografiji „Cvetkovački škapuleri“. U KUD-u danas djeluje oko 65 članova. Glazbena se pratnja KUD-a „Cvijet“ često obnavlja, ali se ipak ne mogu odvojiti od vrsnih glazbenika staroga kova koji su se u svom posljednjem sastavu prozvali „Iznemogli“, jer se radi o glazbenicima koji imaju već „poneku godinu“:

U umjetnosti ni ne zaostaje mladi slikar kojemu su motivi upravo ravničarski dio jaskanskoga kraja. Među njima je posebno istaknuti da je on naslikao vizure staroga Cvetkovića u kojemu su prevladavale mlinice i vodenice. Brojni potoci koji su se slijevali s Plešivice i kretali prema Crnoj Mlaci tvorili su vodotoke na kojima su Cvetkovičani gradili vodenice i tako postali poznati mlinarski kraj. Među posljednjim vodeničarima i mlinarima bio je i jedan od članova benda „Iznemogli“ koji se s veseljem sjetio tih prošlih vremena.

Među Cvetkovičanima ima i zanimljivih obrtnika. Jedan od njih je urar i zlatar Volmut, jedini urar koji je ostao u Jastrebarskom:

Optika Šubar također se može podičiti starim vrijednim stvarima:

Cvetkovčani su poznati kao „skutari“. To je pogrni naziv kojima su Jaskanci i oni s Plešivice nazivali žitelje Cvetkovića jer su se ovi bavili stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, a nadasve zdrave skute, nastale od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira.

IMG_3993 IMG_3999

Okusiti pravu skutu, to nam je omogućila gospođa Boričević s OPG-a Bereček, koja je ujedno pripremila tradicionalne slastice i odlične proizvode sa svog imanja, od raznih sirupa do ljekovitih travarica:

Uz stručnu pomoć poznatog chefa Božidara Miodragovića, Cvetkovčani su nam pripremili cijeli niz tradicionalnih cvetkovačkih jela o čemu nam detaljno priča vlasnica restorana Sahara Gordana Bakšić:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *