top of page

Čuvari sjemena Varaždinskog zelja

OPG Jurice Cafuka - Čuvare sjemena Varaždinskog zelja te proizvođače krumpira i bučinog ulja sa zaštitnom markicom EU, posjetili su članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND-a) koji su bili gosti Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije. U Domitrovcu, u Etno kući koju je europskim sredstvima uredila Općina Vidovec, turističke novinare dočekale su Emina Ljubek u ime Općine i Marija Cafuk, čuvarica sorte Varaždinskog zelja i glavna promotorica OPG-a.

Udruga Zeljari pokrenula je proces zaštite Varaždinskog zelja prvo na hrvatskom nivou, a 2018. godine su se izborili da Varaždinsko zelje bude zaštićeno na nivou Europske unije. Postoje zapisi da se u 18. stoljeću u Vidovcu sadilo zelje. Zelje je identitet ovog kraja, a općina u grbu ima glavicu zelja. Vidovec je izrastao na zelju i ono je bitno za gospodarski rast i razvoj poljoprivrede.

Također, kroz najveću, međunarodnu manifestaciju Zeljarijadu, gdje rade najveću sarmu na svijetu, promoviraju svoju kulturu i tradiciju. Varaždinsko zelje iznimno je vrijedna prehrambena namirnica. U varaždinskom kraju u mnogim prigodama zelje je nezamjenjivo i neizostavni je dio svih svečanosti. U vidovečkom kraju ima gotovo kultni status. Tradicionalna kuhinja i moderna gastronomija bilježe više stotina recepata s jelima od zelja ili sa zeljem. Posebno na cijeni su salate od svježeg zelja te jela od kiselog zelja: sarma, buncek sa zeljem, krpice sa zeljem.

Duga je tradicija proizvodnje zelja u varaždinskom kraju posebno na području općine Vidovec. Tu gotovo da nema obitelji koja ne proizvodi zelje. Marija Cafuk, nakon informacije o uzgoju zelja, govorila je i o Zeljarijadi za koju OPG Cafuk svake godine posebno uzgoji i nakiseli zelje već u rujnu kako bi potkraj listopada bilo spremno za izradu mega-sarme koja je ušla u Guinessovu knjigu rekorda. Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan.

Za pripremu mega-sarme bilo je potrebno dvije tone Varaždinskog zelja ili 22 tisuće listova zelja s imanja obitelji Cafuk, 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka i dva kilograma češnjaka. Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja? Marija Cafuk ističe da je to zato što je Varaždinsko zelje posebno jer ima čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te poseban okus.

Snimke: Marija Barić, Goran Gazdek, Terra Croatia


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page