top of page

Šest mladih malvazija s pet terroira Istre

Malvazija s juga, zapada ili istoka, sa sjevera-sjeverozapada Istre? Službeno je pet terroira na istarskom poluotoku i svaki od njih ima svoje posebnosti koje se odražavaju u vinu, istaknuto je na vinskoj radionici održanoj u sklopu desetog En primeura mladih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske u zagrebačkom hotelu Esplanade. Sommelieri Emil Perdec i Kristijan Damijanić iz Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, analizirali su prošlu vinogradarsku godinu i predstavili šest malvazija iz različitih dijelova Istre.

Travanj je obilježila hladnoća koja je utjecala na nešto manji urod zbog djelomičnog smrzavanja pupova u pojedinim vinogradima. No, već je s prvim danima svibnja počelo suho i toplo razdoblje uz dovoljan broj sunčanih sati. Vrijeme kao naručeno trajalo je sve do listopada. Temperature tijekom ljeta bile su umjerene, bez ekstrema, a dozrijevanje grožđa povoljno, s umjerenom količinom vlage u tlu. Sve je to rezultiralo grožđem iznimne kvalitete. Berba je bila u uobičajenim terminima po idealnom suhom vremenu.


„Mlada vina imaju karakterističnu boju za malvaziju, dominira zelenkasto-žuta, u nekim dijelovima poluotoka i s naglašenijom nijansom žute. Izražene su aromatike i naglašenih sortnih značajki s dominantno finim zrelim voćnim mirisima breskve, marelice, jabuke, tropskog voća ili pak cvjetno-biljnim aromama mente i ružmarina. Ugodne su svježine, strukturiranog i punog tijela, uravnotežena i harmonična“, istaknuo je Emil Perdec.

Masterclass je počeo s Malvazijom Matiška iz Nedešćine s istoka Istre, izrazito herbalnih nota i ugodne svježine. Južnu Istru predstavljala je zrela i elegantna Malvazija Siljan iz Šegotića, snažnih voćnih aroma breskve, s nešto cvjetnih tragova mente i akacije, sočnog okusa, voćnog aftertastea. Zapadna Istra predstavila se odličnom Malvazijom Franka Radovana. To je veliko vino voćnih mirisa, zelenkastih nota mente i akacije. Vino je mineralno, zrelo, harmonično i elegantno. Iz sjeverozapadne Istre dolazi Malvazija Novacco, voćna, svježa, ugodne gorčine a boje sjeverne Istre branila zaokružena, bogata i elegantna Malvazija obitelji Franković. Za kraj predstavila se Malvazija vinarije Sirotić iz središnje Istre, voćnog mirisa i okusa te ugodne svježine.


Deseto izdanje En primeura u Zagreb je dovelo pedesetak vinara iz Istre, nekoliko s Kvarnera i dvadesetak iz Bregovite Hrvatske. Predstavljanje mladih vina, nije novost u vinskom svijetu. To atraktivno vinsko druženje uveli su Francuzi.

Snimke: Marko Čolić


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page