top of page

Španjolska vina u našoj čaši

Korona je uništila sve vinske priče. Nema okupljanja,nema vinskih predstavljanja. Prilika je to da se prisjetimo nekih prijašnjih okusa i mirisa. Piju li se u Hrvatskoj španjolska vina? Piju se u malim, ograničenim količinama, piju ih vinoljpci koji žele da njihovi nepci osjete i dah i duh drugih vinarskih krajeva. Svake godine Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu za novinare i za vinske trgovce organizira vinsku radionicu. Na posljednjoj je predstavljeno 18 vina od kojih se samo pet nalazi na našem tržištu.

Počelo je s Parxet brut Reservom Cava s 11,5 % alkohola a onda još jedno bijelo vino Bodegas Martin Codax a onda su slijedila druga vina od kojih se Bodegas Valdemar iz područja Rioja napravljeno od sorata tempranillo (70%), graciana (15%) i maturana (15%) s 14% alkohola, nalazi u zagrebačkoj vinoteci Miva. Bijelo vino u posebno dizajniranoj boci Raventos Codorniu od chardonnaya (70 %), parellade (15%) i macabeua (15%) sa 11,5% alkohola uvozi tvrtka D,Avgvsta Impex. U Vrutku su vina Gonzalez Byass (Rioja) od tempranilla(95%), graciana(4%) i mazuela(1%) sa 14% alkohola, Bodegas Felix Callejo od tinto fino(95%) i albillo (5%) i šeri Gonzalez Byass Cristina Medium (Jerez-Xerex-Sherry) sa 87% Palomina i 13% Pedro Jimenez s alkoholom 17,5%.

Španjolska je svjetska vinska velesila s najviše vinograda na svijetu. Ima milijun 21.000 hektara vinograda, Francuska 790.000 a Italija 690.000. Uz tempranillo vrlo je popularna kod crnih sorata i garnacha tinto koju ili miješaju ili rade zasebno zatim graciano, mazuelo, ali imaju i cabernet sauvignon, syrah pa i merlot. U području Rueda su verdejo, tempranillo, palomino, albillo ali tu su i sauvignon i chardonnay. Oznaku koja jamči vrhunska vina Denominación de Origen (DO) ima 66 španjolskih vinskih regija a postoji i oznaka Denominación de Origen Calificada (DOCa), za regije s najboljim vinima. Dva najslavnija vinorodna područja Španjolske su Rioja i Priorat. Poznata je i Ribera del Duero, regija u kojoj se uglavnom proizvode crna vina od sorte tempranillo.

Katalonija je poznata po proizvodnji pjenušavog vina Cava a regija Jerez po šeriju. Španjolski šeri, proizvodi se u Andaluzija u okolici grada Jerez de la Frontera, a na bocama je označen oznakom -Jerez DO (Denominacion de Origen). Šeri se proizvodi od bijelog vina (palomino, pedro ximenez i moscatel) koji se nakon fermentacije ˝pojačava˝s brendijem. Da bi se ˝legalno˝ smatralo šerijem, vino mora potjecati s područja između gradova Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María u provinciji Cádiz.

Španjolska ima više od 600 autohtonih vrsta vinove loze, no većina proizvodnje su sorte tempranillo, garnache, albariño i verdejo te međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, chardonnaya, syraha, merlota i sauvignon blanca a njeguje se i bijela sorta airen. U Španjolskoj se uzgaja na 1/3 svih vinogradarskih površina, na oko 400.000 ha i to najviše u središnjem dijelu zemlje (poglavito u oblastima Mancha i Valdepenas). Vinificira se odvojeno ili zajedno s crnim grožđem.

snimke: Julio Frangen

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page