top of page

15. Međunarodni sajam pršuta u Tinjanu

Updated: Oct 20, 2023

Zbrajaju se dojmovi 15. po redu Internacionalnog sajma pršuta ISAP održanog od petka 13. listopada do nedjelje 15. listopada u Tinjanu, a najkraći rezime cijele priče je da je ovo najbogatije, najsadržajnije i najuspješnije izdanje ISAP-a dosad, što samo dokazuje da ova sjajna manifestacija svake godine podiže ljestvicu svoje kvalitete. ISAP je kroz tri dana posjetilo više od 23 tisuće ljudi, i u okruženju izvrsnog raspoloženja narezalo se više desetaka tona pršuta.

Posjetitelji su na ISAP pristigli iz cijele Hrvatske te iz brojnih drugih europskih zemalja, najviše Slovenije i Italije. Svatko je u tim golemim količinama narezanog pršuta našao sebi najomiljeniji, ili i više njih, jer sve odreda su to bili najbolji pršuti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Portugala, Španjolske i Crne Gore koje je predstavilo oko 40 proizvođača.

Podsjetimo, šampion ovogodišnjeg sajma je istarski pršut pršutane Daniele iz Višnjana koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Šampionske naslove osvojili su također u kategoriji dalmatinskog pršuta Mesnica Lukin iz Zadra, u kategoriji dimljenih pršuta Nira iz Pakovog Sela kraj Drniša, te u međunarodnoj kategoriji crnogorski pršut tvrtke Montstate iz Cetinja.

U opuštenoj atmosferi u kojoj su se isprepleli gastronomski užici, brojne zanimljivosti, edukacija, sport i zabava još je stotinjak raznih drugih proizvođača izložilo svoju ponudu na sajamskom prostoru. Bilo je tu i atrakcija poput panina s pršutom dugog nevjerojatnih 15 metara za čije se spravljanje pobrinula pekara Mlinar, povodom jubilarnih 15 godina ISAP-a, a panin su u slast pojeli posjetitelji nakon što ga je narezao načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin sa svojim suradnicima.

Tijekom trajanja sajma održale su se i brojne zanimljive radionice i degustacije, a bile su tu i dvije vođene degustacije naziva "Pršut i vino" za koje su se pobrinuli stručnjaci iz Udruge senzornih analitičara Gustus te odveli sudionike na jedinstveno gastro putovanje. Sva ova događanja, kao i cijeli ISAP, svojim su vrhunskim vinima popratili vinari upotpunivši dojam najboljim vinskim okusima Istre.

Posjetitelji su također tijekom tri dana mogli glasati za najbolji pršut po njihovom izboru, pa je nakon izbrojanih glasova apsolutni pobjednik publike posljednjeg dana sajma postao pršut iz dalmatinske pršutane Delicije Aria. Cijelo događanje obilježio je i iznimno bogat prateći program, tako je u subotu održano natjecanje u pljočkanju po starinski, dok su mali i veliki uživali u avanturističkoj utrci “Lidvinina priča – potraga za pršutom” dugoj 5 km.

Unatoč relativno lošem vremenu u nedjelju održala se i biciklijada, a veliko zanimanje izazvao je Swap cornhole turnir ISAP 2023. Na njemu je nastupilo 50 iskusnih igrača koji su pokazali svoje vještine kroz super druženje i uz mnogo znatiželjnih posjetitelja od kojih su se mnogi po prvi puta susreli sa ovim sportom i odmah se oduševili.


Naravno, sve je obilježilo i mnogo dobre glazbe i vrlo posjećenih koncerata, pa je brojna publika prvi dan pjevala i plesala uz Severinu i Replay band, drugi dan je ovacije su dobili Night Express i Luka Basi, a trećeg dana feštu su do maksimuma užarili Gustafi.Tekst: Branka Mihaljinec, www.premium-image.hr

Fotografije: Sebastijan Skoko i Boris Baran

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page