top of page

Šetnja Pragom za pivoljupce

Updated: Oct 29, 2021



Češka je zemlja bogata pivarskom tradicijom i zapravo je država s najvećom konzumacijom piva po glavi stanovnika u Europi. Svako iole veće mjesto ponosi se svojim pivom, koje je rađeno prema običajima i pravilnicima stvorenim još u srednjem vijeku. Svatko je čuo za Budweiser iz grada České Budějovice ili Pilsner iz Plzeňa, a Hrvati već godinama piju i Staropramen koji se originalno proizvodi od 1869. godine u praškom naselju Smihov. Ipak, sasvim je posebno iskustvo provesti vrijeme u Pragu istražujući razne pivnice koje imaju svoju tradiciju proizvodnje.

Česi popiju 165 litara pive po glavi stanovnika godišnje, što ih smješta na sam svjetski vrh. Pivarstvo u Bohemiji ima dugu i važnu povijest. Za neke pivnice se zna da su postojale još 1118. godine u gradu Brnu, a České Budějovice i Plzeň imaju tradiciju iz 13. stoljeća. Hmelj je uzgajan u ovom kraju dugo vremena i koristilo se zasigurno za proizvodnju pive još od 12. stoljeća. Prema svemu sudeći, takvo pivo nije bilo slično današnjem poimanju ovog pića. Tek je 1842. godine došlo do standardizacije češkog piva, zahvaljujući njemačkom pivaru Josefu Grollu koji se zaposlio u pivovari u Plzeňu. Zahvaljujući njegovom iskustvu i znanju, nastao je Pilsner, prvo svijetlo pivo ikad proizvedeno. Ovo pivo je postalo instantnim uspjehom i odmah se počelo izvoziti. Postojali su čak posebni pivski vlakovi koji su razvozili Pilsner iz Praga u Beč i Pariz!


Pivo, kako je svima poznato, sastoji se od četiri glavnih sastojaka: voda, hmelj, kvasac i ječam (ili pšenica u slučaju njemačkog Weissbier). Uz pridržavanje njemačkih zakona o čistoći pive (Reinheitsgebot), sve izgleda vrlo jednostavno. Naravno, nije. Kao što nije niti šetnja glavnim češkim gradom nakon nekoliko piva. Ipak, Prag se mora upoznati pješice, od pivnice do pivnice. Ima ih mnogo, razdijeljenih u mikropivovare, pivnice, barove i pivske vrtove, svaki sa svojom atmosferom. Zimsko vrijeme je ugodno za pivsku turu jer je prijateljsko okruženje pivnice najbolje shvatiti kada je puna gostiju.

U Medvídků – Baština starog pivarstva

Praške pivnice imaju podjednako staru tradiciju i jedan su od gastronomski najzanimljivijih dijelova Češke. Među najomiljenijima su pivnice koje kao sastavni dio imaju malu pivovaru. Jedna od njih je ujedno najstarija očuvana pivovara u Pragu - U Medvídků. Korijeni ove pivovare sežu u 15. stoljeće. Jan Nedvidek je otvorio pivovaru 1466. godine i njegova je obitelj proizvodila pivo sve do 1898. Tada više nisu mogli podnijeti konkurenciju većih pivovara i obitelj se povukla, ali posljednji njezin pivar Karel Vendulak preuzeo je vođenje pivovare i otvorio prvi praški Tingl-Tangl, odnosno cabaret. Socijalizam je skoro uništio i zgradu i nacionalizirao vlasništvo, ali u devedesetima se pivnica i pivovara vratila u punom sjaju. U Medvídků se može vidjeti cijeli proces proizvodnje češke pive, kao i oprema koja se više ne koristi kao što su otvoreni tankovi za fermentaciju, drvene bačve i ručno pakiranje u bocama s originalnim patentom.

Kako ipak ne bi uništila svu tradiciju, pivovara je odlučila i dalje proizvoditi staro pivo Oldgott Barrique, koje se čuva u drvenim bačvama i jačine je 13 posto. Uobičajeno, u češkim pivnicama ćete često naići na pitanje 10 ili 12 posto. Ne radi se, kako se obično misli, o postotku alkohola (bilo bi vrlo veselo u Češkoj da se piju takve pive!) To je tzv. Ballingova skala koja utvrđuje količinu slada prije fermentacije. Deset posto je s manje slada, a 12 obrnuto. Ipak, ako se podijeli postotak s 2,5 dobije se okvirna količina alkohola. Tako pivo od 10 posto ima nekih 4 posto alkohola. Previše matematike? Nakon par Oldgotta, više ionako nije važno! Uostalom, ponekad možete probati X33, najjače pivo na svijetu, koje se preporuča kao dižestiv.

U Medvídků pruža odlične pivske probe, koje započinju nevjerojatnim Šampom, odnosno pjenušavim pivom koje se dobije povezivanjem vinskih tehnika s pivskim kvascem! Potom je odlično probati Medvídkovské bílé, svijetlo nefiltrirano pšenično pivo koje se pravi prema srednjovjekovnom receptu i sadrži 4,7 posto alkohola, ili pivo „1466“ (nazvano po godini otvaranja pivovare) koje je nefiltrirano i nepasterizirano te osobito gorko pivo s 6,1 posto alkohola, koje se dobro slaže s raznim sirevima i prepečencem. Potom se može naručiti Oldgott ili Blackgott, posebno tamno pivo s dodatnim prepečenim ječmom. To su piva za snažna češka glavna jela, kao što je svinjski vrat mariniran u tamnoj pivi. Za kraj se ide na X33. U Medvídků se toče i posebne pive kao što je Jesensko pivo (tamno pivo s okusom šljive, 6,5 posto alkohola), Kestenovo pivo (posebno za Božić, 6,6 posto alkohola), Růženka (lagano pivo za ljetne mjesece, 3,9 posto alkohola) ili Valentýn, za koje kažu da je pivo za zaljubljene. Pivovara ima i svoj hotel iznad pivnice, koje je iz nekog razloga osobito popularan među ruskim gostima.

U Medvídků Na Perštýně 7, 100 01 Prague 1 Hotel – 00420 224 211 916 Restaurant – 00420 736 662 900 info@umedvidku.cz https://umedvidku.cz

U Fleků – pivo, becherovka i Hrvati

Svaki Hrvat u posjeti Pragu barem će pokušati otići u vrlo poznatu i važnu prašku instituciju U Fleků. Razlog nije odlična hrana, vlastito pivo ili živa muzika, nego splitski nogometni klub Hajduk. Naime, na ovom mjestu, vjerojatno u vrlo veseloj atmosferi, osnovan je 1911. godine hrvatski nogometni klub Hajduk Split, što je ovjekovječeno 2001. plaketom koja se nalazi u vrtu pivnice. No, čak i ako ne volite nogomet, U Fleků je odlično mjesto je kušanje češke hrane i piva.

U dvoranama ove pivnice možete se osjećati gotovo kraljevski, što nije bez povijesnog razloga. Prvi pisani dokumenti o ovom mjestu sežu u 1499. godinu i ovo je jedina pivovara Srednje Europe koja je bez prestanka radila preko 500 godina. Nacionalizirana je za vrijeme komunizma, ali je obitelj Brtník vratila svojinu 1991. i nastavila s radom. Predivan interijer ove povijesne kuće bio je mjesto susreta poznatih u 19. i 20. stoljeću, a imena dvorana govore za sebe: dvorana s velikim staklenim prozorima je Václavka, a postoji i Viteška dvorana koja odiše romantičnim stilom. S druge strane se ovdje nalaze sasvim „prizemna“ imena kao što su Jitrnice (kobasica) ili Kufr (kofer). Sve u svemu, osam dvorana i jedan veliki vrt mogu primiti 1200 gostiju.

Oni uživaju u restoranu koji nudi stara bohemijska jela, koja su sva redom bogata i mesnata. Ako niste pretjerano gladni, možete jednostavno naručiti neko hladno predjelo, koja se često sastoje od ukiseljenog povrća, no i ukiseljenih kobasica! U Fleků nudi juhu od krumpira i juhu od češnjaka, koji mogu dobro doći na kraju druženja, osobito ako se popila koja krigla više! Ogromne porcije mogu vas navesti da podijelite svoj obrok, čak i ako se radi o odličnoj pečenoj patki s kupusom, knedlama od kruha, knedlama od krumpira i knedlama sa špekom, što je tipično češko jelo!

Spomenute knedle su redoviti dodatak svakom jelu na koje možete naići u Pragu. Idu dobro s gulašem, govedinom s vrhnjem (svíčková na smetaně, ne može biti više češko od ovoga), klasičnim svinjskim pečenjem ili pečenim kobasicama. No, U Fleků ćete se osjećati carski ukoliko naručite pečenu svinjsku koljenicu s povrćem, koja se servira uvijek s velikim nožem zabijenim u meso. A ako ne znate što odlučiti od svih ovih mesnih delicija, nabolje je uzeti specijalitet kuće: komadi pečene patke, svinjetine i kobasica, s bijelim i crvenim kupusom, te knedlama od kruha i krumpira. Ali, što je s pivom?

U Fleků je sve vrlo jednostavno! Ne trebate mozgati nad prevelikim izborom, jer postoji samo jedno pivo, Flekovský ležák 13°, tamno i odlično pivo koje se s lakoćom sljubljuje sa svom hranom u restoranu. Pivo se obavezno kombinira s nekim žestokim pićem, najčešće becherovkom ili nekom rakijom. Recept je jednostavan: puno pive, koje se reže s malo žestice, da bi se puno pojelo, pa opet ispočetka. To vas može spasiti da iz U Fleků ne izađete četveronoške! Postoji i karta vina, iako se nitko ne sjeća kad je netko naručio vino ovdje. Pivnica ima organizirane ture, kao i pivarski muzej u kojemu se možete upoznati s poviješću pivarstva u Pragu i Češkoj te vidjeti brojne pivarske alate. Tijekom svog boravka, nerijetko ćete čuti živu muziku; ako ništa drugo, zabavljati će vas harmonikaš, a svaki doprinos njegovom trudu je, naravno, dobrodošao. I ne zaboravite, pivo dolazi jedno za drugim, sve dok ne stavite podmetač na čašu: to je znak da je dosta popijeno!

U Fleků Křemencova 11, Praha 1 E-mail: ufleku@ufleku.cz Tel.: +420 224 934 019–20 http://en.ufleku.cz

Konvikt Pivnice - pivovara u samostanu

I dok su prethodne pivnice podjednako omiljene među Česima i njihovim gostima, Prag ima na desetke manjih i relativno nepoznatih pivnica, kao što je Konvikt. Ne bojte se, ime nije vezano za osuđenike, već je vjerno originalnom značenju riječi. Na latinskom riječ convivere znači živjeti zajedno i odnosi se na vrijeme kada su ovdje zajedno živjeli i jeli mladi bogoslovi jezuitskog reda. Ovo je mjesto iznimno bogato crkvenom povijesti. U 12. stoljeću je ovdje bila crkva sv. Barolomeja, zbog čega se i ulica zove Bartolomejska.

Ovdje se toči klasičan Pilsner, ali hrana je fenomenalna. Najbolje je započeti miješanim pladnjem s predjelom, a ovdje se doista može probati raznolika i zanimljiva jela: staročeška dimljena kobasica sa senfom, hrenom i svježim kruhom, potom ukiseljene kobasice s feferonima i lukom, domaći čvarci, plemeniti sir mariniran s čilijem, češnjakom, karameliziranim orasima i umakom od brusnica, a ne smije se zaboraviti ni tanko narezano svinjsko pečenje, servirano s hrenom, senfom i kiselim krastavcima.

Za glavno jelo je odlična svinjska koljenica s kupusom, senfom i hrenom ili lagano pečeni buncek od odojka, koji se nudi s čilijem, pire krumpirom i kiselim vrhnjem. Ukoliko niste navikli na velike količine teške hrane, najbolje je podijeliti obrok, ili uzeti ljute kobasice pečene u tamnom pivu.

Konvikt Pivnice Bartolomejska 11, Praha 1 00420 224 247 033 www.konviktpub.cz konviktpub@email.cz

Naravno, ovo su tri nasumično izabrane pivnice među mnogim drugim u Pragu. Posjetili smo ih kao dio Pivske ture, koju organizira istoimena turistička agencija.

Fotografije su vlasništvo: Taste of Adriatic, Konvikt Pivnice, U Fleku & U Medvidku

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page