top of page

Agroturizam Podastrana - baština Hrvaca

Kad se iz Sinja krene prema kamenim zidovima Dalmacije, snažnom dinarskom lancu, prvo se naiđe na mjesto Hrvace. Julije Bajamonti kaže da je to jedno od najljepših sela u Hrvatskoj, nazvano jednostavno od riječi Hrvati, Hrvatska, Hrvatice. U tom najljepšem selu nalazi se i jedan od najljepših agroturizama Dalmacije, Podastrana, mjesto užitka i odmora za sve dobne skupine. Vodi ga obitelj Odžak, čiji preci su se cijeli život bavili poljodjelstvom kao jedinim načinom održavanja familijarnog života. Danas se sva ta tradicija uplela u jedinstvenu ponudu Cetinske krajine.

Uz pršut, sir i uštipke kao tradicionalna predjela ovog dijela Dalmacije, u kamenoj konobi se može čuti cijela povijest ove obitelji koja je bila jedna od bogatijih u tom kraju kojim protječe rijeka Cetina i priča priču bogate prošlosti tog kraja. Mnogi su htjeli Cetinu za sebe, od Rimljana pa donedavno, ali rijetki su uspijevali doista živjeti uz kršnu ljepoticu. Pradjedovi Odžaka su u tome uspjeli i utkali se u bogatu povijesnu baštinu koja datira od 1725. godine, što se bilježi u Alberghettijevu zemljišniku.

Ta se povijest ocrtava kako u imenu obitelji, tako i u jelovniku. S jezičnog motrišta značenje prezimena Odžak znači plemićka ili begovska kuća, čija su vrata uvijek otvorena za putnike namjernike i u kojoj se stoga vatra na ognjištu nikad ne gasi. Stara jela poput punjenih paprika, kiselog kupusa, a osobito sinjskih arambaša dolazi upravo s tog ognjišta, brižno čuvana u recepturama zaselaka koji kao da se natječu tko će pripremiti bolje okuse.

Osviješćeni zanimljivom prošlošću, danas je obitelj Odžak u posjedu nekoliko hektara obradivih površina gdje se bavi uglavnom pripremom proizvoda od višnje (sirupi od višnje, matičnjaka i koprive su iznimno traženi!) te stočarstvom (nezaobilazni su janje i odojak s ražnja), a sve u svrhu zdravog načina življenja u srcu Dalmatinske Zagore.

Obitelj proizvodi vlastite napitke, domaće vino, rakiju od višanja, oraha, jabuka, a uz pjesmu, harmoniku i gitaru obitelj Odžak u svom domaćinstvu obećava dobar provod. Tu se može kušati i ajvar, marmelada od smokve, šipka, breskve i jabuke, cvjetni med, umak od rajčice, lovačka salata, ljuti feferoni, kisele zelene rajčice, a sve to svjedoči koliko je izdašan kraj oko Hrvaca.

O ljepoti Cetinske krajine ispisane su knjige i snimljeni filmovi, ali nema boljeg nego kada domaćini upute kamo valja poći i uživati u prirodi. Za one koji su željni aktivnosti u prirodi također se nađu interesantne stvari sportskog sadržaja, od streličarstva i bacanja sjekire do ziplinea i biciklarenja, cilj je bio iskoristiti sve blagodati koje nam je priroda poklonila. U Podastrani su dobrodošli svi koji se usude živjeti punim plućima!

No i sam odmor i spavanje na agroturizmu nudi svoje blagodati. Smještaj koji svojim izgledom vraća svakog gosta u prethodno ispričanu priču obitelji Odžak, uz sve dobrobiti suvremenog doba. Večeri su ovdje ispunjene smijehom i ugodom, a jutra cvrkutom ptica i mirom. Svatko zainteresiran valja krenuti put Hrvaca:
Agroturizam Podastrana , Hrvace, Croatia, 21233

+385 91 619 4723

agroturizam1@gmail.com

https://www.podastrana.com.hr/Fotografije: Agroturizam PodastranaRecent Posts

See All

Коментарі


bottom of page