top of page

BiH sirevi: blago koje treba čuvati

Proizvodnja autohtonih sireva u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju, a BH farmeri su njeni čuvari. Autentične varijacije bosanskohercegovačkih sireva su ono što dobijete kad se spoje klima i vegetacija planinskih predjela Bosne ili krških polja Hercegovine, sa tradicijom proizvodnje sira, koja se njeguje i prenosi sa generacije na generaciju.


Sireve možete pronaći u svakom kutku Bosne i Hercegovine, a neki od njih već nose imena gradova i regija u kojima se proizvode. To je slučaj sa poznatim travničkim i livanjskim sirevima, prepoznatljivim po specifičnim aromama i posebnim receptima, te začinjeni sa nekoliko tajni. Iako su samo ove dvije vrste sira brendirane i drugi proizvođači rade na zaštiti izvornosti porijekla svojih proizvoda. Kada biste krenuli u turneju po Bosni i Hercegovini u potrazi za sirevima, to bi moglo izgledati ovako, mada ni tada ne bi uspjeli sve da probate. Na 1.200 metara nadmorske visine, na planini Kupres, u središnjoj Hercegovini, postoje 92 različite biljke od kojih su 25 endemske. Sve one utiču na kvalitetu dobro poznatih Kupres Milch sireva.

Ako krenete na jugozapad, imat ćete priliku da probate poznati Livanjski sir. On je izrađene po stoljetnoj recepturi, koju su u BiH donijeli franjevci iz Švicarske, a koje je danas usavršila i dalje primjenjuje obitelj Puđa. Livanjski sir jedan je od najkvalitetnijih sireva u BiH, a stoljetna tradicija ga svrstava u autohtone.

Na zapadu Bosne i Hercegovine srest ćete 100 razigranih holandskih koza, koje su zaslužne za nastanak dobro poznatih Nana Kaas sireva, a kada ste već tu morate također probati i njihov sladoled od kozjeg mlijeka, što je izuzetna i jedinstvena poslastica.

U centralnoj Bosni nalazi se porodična mljekara Fojnica Milk. Tu se prerađuje mlijeko i proizvode se tradicionalni sirevi i drugi mliječni proizvodi po autentičnim receptima.

Krećući se prema sjeveroistoku, Farma Milo Selo u blizini Lukavca, mjesto je porijekla različitih proizvoda od kozjeg mlijeka, domaćeg povrća, voća i drugih eko proizvoda. Netaknuta priroda Milog sela, te šadrvani smješteni pored samih potočića, pašnjaka i sportski tereni sa raznim sadržajima, idealni su za odmor i rekreaciju u prirodi, kako za djecu, tako i za odrasle.

Kada se zaputite ka jugoistočnim predjelima, obavezno posjetite mljekaru Perfetto Plus, gdje možete provesti sate birajući savršen sir jer će vam ponuditi više od 20 vrsta različitih sireva, uključujući i tradicionalni hercegovački sir iz mijeha, onakav kakvog su pravili ilirski pastiri.

Mnoge mljekare koje proizvode ove sireve redovno osvajaju plakete i medalje na međunarodnim sajmovima i festivalima hrane koji prepoznaju kvalitetu BH sireva. Ukoliko dosad niste, trebate otkriti zašto su zaslužili te medalje, a ako jeste, onda znate zašto treba što češće uživati u tim predivnim okusima. Konzumiranjem sireva iz lokalne proizvodnje podržavamo naše gospodarstvo i marljive poljoprivrednike, koji za sve nas pripremaju najukusnije proizvode i tradiciju proizvodnje sira održavaju u životu.


Preneseno s: farmabih.ba

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page