top of page

Božićni panettone iz Bread Cluba

Božić ne može proći bez tradicionalnih jela a jedno od njih je panettone, tradicionalna slastica koja u blagdansko vrijeme krasi stol. Priča se da je kolač panettone prvi puta spravljen u dvorcu Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću. Bila je badnja večer kada je kuharu obitelji Sforza zagorjela slastica predviđena za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, pomoćni kuhar Toni odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem te ga je obitelj Sforza odlučili nazvati „Pan di Toni“.

No prava priča o panettoneu seže u srednji vijek kada je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panettonea nastala 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas. Između raznih panettone kruhova na blagdanskom stolu biti će i panettone Bread Cluba koji se priprema na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac. 'Blagdani su i u nas najljepši dio godine, a ima li što ljepše nego okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panettone. Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panettone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti' – rekla nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba.

'Postupak pripreme nam traje 36 sati. Prvih dan dvanaest sati pripremamo pasta madre (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (više od 60%) nakon pečenja potrebno je svaki panettone okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi minimalno 10 sati.' objasnio je postupak proizvodnje Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba. No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istodobno vodila briga i o pakiranju. "Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču." rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panettonea.

Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog panettonea, a kako Bread Club panettone koji je predstavljen u Bread clubu u Zagrebu u Vlaškoj ulici 27, dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, biti će poput skulpture na blagdanskom stolu.

Snimke : Nika Mokos


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page