top of page

Božićni ručak na Plešivici

Na Plešivici su 33 registrirana vinara od kojih samo sedam nema kušaonicu i stotine vinara hobista. Na tim "bregima hrvatske Švicarske", 30 kilometara od Zagreba prema Karlovcu, proizvode se odlična vina. Tu su i visoko kompleksni pjenušci Tomac (točio se na svečanosti prilikom ulaska Hrvatske u EU), Šember, Kurtalj i drugi. Plešivica je poznata i po mirnim bijelim i crnim vinima od chardonnaya, sauvignona, rizlinga rajnskoga, pinota crnoga ali i dugim maceriranim jantarnim kapljicama. Osim što je na Plešivici razvijen vinski turizam goste privlači sve bolja gastro ponuda.

Uz vinare koji primaju na kušanje vina i eventualno nareske, tu je i restoran Karlo, restoran Ivančić (popularno zvan Galica), vinska kuća Jagunić a novost je i restoran Korak. U Vinogradarskoj kući Braje u Lokošin-Dolu kod Mladine u općini Jastrebarsko, majstorica gastronomije je Sanda Braje, chef ovog izletišta a za vinsku priču zadužen je suprug Robert. Za očekivati je da će taj ručak biti domaći naresci, pečenice i češnjofke, pečenje ili gulaš. Kod Braje se i to može dobiti ali zašto ne na selo unijeti i suvremenu, inače urbanu kuhinju, ne narušavajući autentičnost domaćega, štoviše oplemenjujući ga!. Estetski dojam pojačava elegantno - kao u kakvom restoranu s pet zvjezdica uređeni stol, s pažljivo izabranim tanjurima i priborom za jelo te s voluminoznim kristalnim čašama tankih stijenki namijenjenim vrhunskim vinima i hedonistima koji i te kako znaju što baš takva čaša znači za prvorazredno, pogotovo duže odležano vino.

Predjelo: selekcija domaćih sireva Sanda – svježi s vlascem, s bučinim košticama te domaći sušeni kravlji. Pratitelj u čaši: crveni veltlinac Braje 2018. Robert Braje jedan je od rijetkih koji proizvodi vino od te nekad vrlo raširene sorte na Plešivici! Posluženo na drvenom pladnju iz radionice majstora Igora Zlatkova: prepečene kriške domaćeg kruha s paštetom od pačje jetre i sa džemom od luka na redukciji od portugisca i šećera. Posebno: prepečene kriške domaćeg kruha s nadjevom od karamelizirane ljutike i s komadom fileta od košute izravno iz lovišta. Naresci Braje: salama od košute, salama od medvjeda, kobasica tipa kulenove seke od svinje stare četiri godine, buđola. Pratitelj u čaši: portugizac Braje 2019. Toplo predjelo: češnjovke (obitelji Braje!) na tri načina – u štrudli (savijača), pečene s rajčicom, te najprije kuhane pa zapečene. Kao prilog: krema od batata, te salata od sirovog domaćeg kiselog zelja, jabuke i luka, s domaćim vrhnjem. U čaši: portugizac Braje 2019. Juha od vrganja s domaćim tučenim vrhnjem. U čaši: rajnski rizling Braje 2018.

Prvo glavno jelo: pačja prsa sous vide, pečena dugo na 63 stupnja Celzija, s domaćim raviolom punjenim komadićima kruške i umakom od redukcije portugisca s cimetom i klinčićem. U čaši: crni pinot Braje 2016. Drugo glavno jelo: patka tri sata pečena na pačjoj masti u pećnici i potom u tavi zapečena, prilog - domaći mlinci. Treće glavno jelo: juneći osso buco s povrćem i crnim vinom te domaći raviol punjen svježim sirom. U čaši: kušanje dvaju crnih pinota – 2019. i 2018, iz bačve, crni pinot 2017. i crni pinot 2016.

Prijelaz na slasticu: Slatka janjetina (zapravo slana, ali slatko se jede!), klasično na domaćoj masti i u pećnici pečeni komad janjetine. U čaši: Sivi pinot Braje 2000 (riječ je o godini rođenja Robertova i Sandinog sina Patrika). Podastrto je i prvo Patrikovo vlastito vino - mješavina u amfori četiri mjeseca maceriranih pinota sivog, traminca crvenog i veltlinca crvenog iz 2019. Slatki desert: kruške kuhane u crvenom veltlincu začinjene cimetom i limunom te popraćene kremom od domaćeg svježeg sira, te savijača od višnje.

Snimke: Marko Čolić


0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page