top of page

Bodljikavi dani u Žminju

Updated: Oct 2, 2021

Žminj nije samo mjesto pašte, agroturizama i obiteljskih gospodarstava, već je i dom ljubitelja kaktusa! Već devetu godinu se održavaju „Bodljikavi dani u Žminju“, s izložbom kaktusa i sukulenata, te prodajom kaktusa, proizvoda od aloe vere i cvijeća.

Ove godine se prodaja održava na prostoru stare šterne, preko puta prekrasne župne crkve svetoga Mihovila, čiji je spomendan ujedno i dan Općine Žminj. Na prekrasnom ranojesenskom suncu uživali smo u raznolikim bojama cvijeća, prisjećajući se i onog jestivog. Pomalo je zanemarena tradicija korištenja cvijeća u gastronomiji, te ga se ponekad sjetimo u vidu kolačića od lavande ili crnog čaja s ružom. Nadajmo se da će se i u Istri prisjetiti nekih starih običaja pri kojima se koristi cvijeće na tanjuru!

Izložba kaktusa održana je u Žminjskoj kuli. Ovdje smo prošetali uz objašnjenja Lenke Šajine, direktorice Turističke zajednice Općine Žminj. Inicijatorica izložbe i glavna organizatorica je Zdenka Jakus, a devet godina joj podršku daju Općina i Turistička zajednica. „U samim počecima se izložba organizirala isto u Kuli i sudjelovale su samo tri uzgajivačice kaktusa, koje njeguju i uzgajaju kaktuse u svojim domovima kao hobi“, priča nam Lenka Šajina, a od te tri gospođe se povećavao interes za kaktuse i već se iduće godine izložba morala preseliti u kino salu, u puno veći prostor. Ove godine izlaže 30 osoba iz Istarske i Primorsko-goranske županije, s 260 eksponata i preko 200 vrsta sukulenata. Znalo ih je biti puno više, ali ove godine su pandemijske mjere utjecale i na kaktuse!

Svake se godine bira najljepši kaktus, najljepši sukulent i najljepša kolekcija. Ove godine je nagradu za najljepši kaktus dobila Loredana Konović, za najljepši sukulent Sara i Mirando Mužina, dok je najljepšu kolekciju donijela Sonja Rauch. Sve je to pomno pregledao Vlado Bazikić, koji je uzgajivač i strastveni ljubitelj kaktusa. Kao član žirija i vodeći poznavalac kaktusa u Istri i Hrvatskoj, šjor Vlado je stručno objasnio zašto su nagrade otišle u prave ruke.

Redovito se ovoj izložbi pridružuju i učenici Osnovne škole „Vladimira Gortana“ i mališani Dječjeg vrtića „Rapčići“, pa se u Kuli mogu vidjeti i njihovi radovi na temelju kaktusa i sukulenata. Na najgornjem katu Kule su dobrodošle svekrve, no poziv je poslan i punicama i nevjestama. Izložba, koja je možda i jedinstvena u Hrvatskoj, je besplatna i traje do 10. listopada, a Žminjci rado vole vidjeti goste.

Naravno da smo prilikom ulaska u samu Kulu primijetili zamamne plate s kolačima. Odmah smo prepoznali poznate cukerančiće, koje priprema Gracijela Damjanić, kao i predivne breskvice koje radi na sjajan način slastičarna Erman u Žminju. No, pogled nam je zastao na neobičnim kolačima koje Žminjci zovu „Kristove krune“ ili „Gospodski kolač“. Lenka Šajina nam objašnjava o čemu se radi: „Kristove krune su poseban kolač koji se priprema u samom Žminju. Znaju ih pripremati starije gospođe, a inače se također zove Gospodski kolač jer se nekad pripremao samo za gospodu. To je bilo tako jer je sastojak koji dominira kolačem vrlo skup – badem. On se mora blanširati, ručno se reže i miješa se sa šećerom te se oblikuje u bodljikave krune“. Pripremao se u posebnim prilikama, a danas ima obitelji koje tradicionalno čuvaju ovaj recept, ali nažalost se ne može kupiti u redovitoj prodaji, iako postoje naznake da će ući kao ponuda u lokalne slastičarne.

I dok gledamo kaktuse, uz usta puna Kristovih kruna, pada nam na pamet postoje li jestivi kaktusi. Nažalost, u Hrvatskoj ima malo takvih primjeraka. Sigurno je jesti plodove svih pravih kaktusa. Neke sorte, poput bodljikave kruške, čole i kaktusa od zmajevog voća, jestive su kao povrće nakon uklanjanja bodlji. Međutim, neke druge vrste kaktusa, uključujući pejote, bolivijske i kaktuse San Pedro, otrovne su i ne smiju se jesti. Kaktus je i voće i povrće. Jestivi, sočni jastučići (nopales) smatraju se povrćem, dok ga plodonosni cvjetni pupoljci također čine voćnim plodom. Nopales ostaju zeleni tijekom cijele godine i mogu se konzumirati u bilo koje vrijeme i zato je povrće kaktusa uvijek dostupno. Međutim, plodovi kaktusa mogu se ubrati tek nakon što biljka procvjeta i plodovi se razviju iz otvorenih pupova. To je obično tijekom vrhunca vegetacije. Za razliku od proširenog mišljenja, uzrokovanog slikom kaktusa na mnogim bocama, slavna meksička tequila se ne radi od kaktusa, već od agave.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page