top of page

Bogatstvo pršuta u Tinjanu

Najbolji okusi Hrvatske i Europe, 30.000 posjetitelja i fantastična atmosfera u kojoj se narezalo i pojelo dvadeset tona pršuta, obilježili su trinaesti Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu koji se održao u srcu Istarskog poluotoka.

Posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske i Europe, ali i s drugih kontinenata, pohrlili su na tri dana u Tinjan, opisavši pritom ovu sjajnu manifestaciju kao nešto što se čeka cijelu godinu, i što se nikako ne propušta. Fete vrhunskih pršuta topile su se na nepcima na svakom koraku, a sve je zaliveno s mnogo najboljeg istarskog vina te upotpunjeno brojnim drugim domaćim i autohtonima proizvodima iz sajamske ponude. Za ljubitelje rafiniranih okusa ovo je događanje bilo vrhunac, dok je pršut iznova potvrdio da ima nezamjenjivu prepoznatljivost u gastronomskoj ponudi Istre i cijele Hrvatske.

ISAP je tako još jednom pokazao da je jedna od najvećih i najvažnijih gastro manifestacija kod nas, s međunarodnim karakterom, a o kvaliteti i uspješnosti događanja najbolje govore brojke kojima su porušeni svi dosadašnji rekordi. Od 43 ocijenjena pršuta njih je čak 38 osvojilo zlatnu medalju, tri su pršuta zaslužila šampionske medalje, dok je apsolutni šampion sajma Pršutana selo Mekiši s područja Općine Vižinada. Njihov je pršut ujedno osvojio i šampionsku medalju u kategoriji "Istarski pršut".

Jednako tako, ocjenjivale su se i kategorije "Dalmatinski pršut", "Drniški pršut", "Krčki pršut", "Nedimljeni pršut bez kože", "Nedimljeni pršut s kožom" te "Dimljeni pršut". Posjetitelji su stoga mogli guštati u najrazličitijem spektru okusa kralja delicija, i svim onim finesama koje ove vrhunske proizvode čine različitima, s obzirom na geografsko porijeklo i način proizvodnje. Predstavilo se pedesetak izlagača pršuta iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, dok je zemlja partner bila Crna Gora.

Tri dana trajanja sajma obilježilo je i mnogo zabave, a valja istaknuti da su posjetitelji u više navrata imali priliku i osvojiti vrhunske pršute. Tako je održano i obiteljsko natjecanje "Drugi lov na istarski pršut" u kojem su timovi kroz zabavnu avanturističku utrku tražili skriveno blago. Sudjelovao je ukupno 21 tim s 81 natjecateljem, a među njima su najmlađi sudionici bili blizanci od nepune dvije godine. Najvrjednije blago, istarski pršut, kući je odnio tim ISTRIAživači u sastavu Maja, David i Tomas Bučić. Pršut je sa sajma ponijela i Anja Hula, koja ga je osvojila zahvaljujući najvećem broju lajkova na fotografiji s kojom je konkurirala na online foto natjecanju "Podijeli fotku i osvoji pršut", na Facebook stranici Internacionalnog sajma pršuta.

Posjetitelje je ujedno oduševila i vođena degustacija na kojoj su u jednosatnom putovanju mogli saznati sve o specifičnostima istarskog pršuta, i s kojim vinima se najbolje sljubljuje, a jednako tako hit je bio i vikend cooking show na kojem su najbolji kulinarski znalci pokazali kako spravljati jela od pršuta.

(Text: ISAP, Fotografije: Edvard Badurina, Taste of Adriatic)


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page