top of page

Dani hrvatskog pršuta

Najbolji proizvođači certificiranog pršuta iz Istre, Drniša, Dalmacije i s Krka okupili su se u Zagrebu na dvodnevnoj manifestaciji Dani hrvatskoga pršuta. Stručni skup održan je se u petak 26. travnja u hotelu International, dok je u subotu 27. travnja, 20 proizvođača predstavilo svoje pršute na Trgu bana Jelačića.

Iako je u prošloj godini porastao izvoz proizvoda od plećke i buta 59 posto, Hrvatska je još uvijek veliki uvoznik pršuta. ''Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast od šezdesetak posto. To se ostvarilo velikim investicijama, možda i najvećim u sektoru prehrambene industrije, koje iznose više od 40 milijuna eura. Najveći uspjeh je što je udio domaće sirovine u našim pršutanama u proteklih pet godina porastao s desetak na više od 50 posto“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta, osnovanog s ciljem povećanja konkurentnosti uz zajednički nastup na domaćem i europskom tržištu.

„Izvješće EU komisije bilježi pozitivne trendove u svinjogojskoj proizvodnji ali to ne znači da ćemo odustati od potpora. Svinjogojska proizvodnja je strateška proizvodnja koju ministarstvo i nadalje planira razvijati te financijski podupirati." rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. "Potrebne su investicije i novi proizvodni kapaciteti, jer ne podmirujemo niti 50% vlastitih potreba." - rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević.

Šampionom Dana hrvatskog pršuta proglašen je drniški pršut tvrtke Drniške delicije Maran. „ Mi smo mala obiteljska tvrtka djelujemo 12 godina. Ovo nam priznanje znači puno s obzirom na to da su u konkurenciji bili svi zaštićeni pršuti," rekao je vlasnik Zoran Ćevida. Šesti dani hrvatskog pršuta održat će se sljedeće godine u Zadru.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page