top of page

Gačanska večera u Hotelu Zvonimir

Hotel Zvonimir smješten je u srcu Otočca, pružajući građanima i njihovim gostima izvrsnu priliku za opuštanje i blagovanje u samom središtu grada. Za nas je to ipak bila prilika da saznamo nešto više o gastronomiji Gacke doline.


Gostoljubivo osoblje hotelskog restorana izuzetno se brinulo za nas, pazeći da ne odemo gladni na spavanje. A kakva je to večera bila! Dok smo već probali mlinarsku pastrvu na starinski način, pečenu u kukuruznom brašnu, glavno jelo opet nam je bila pastrva, ali sada obična pržena, baš kako je to u ovim krajevima i uobičajeno. Ali pastrva je bila prvo ponuđena kao pašteta od pastrve, sjajna ideja koja je trebala biti na puno boljem tostu. Ipak, pašteta je idealan spoj okusa ribe i začina te kao takva izvrsno predjelo.

Drugo predjelo bila je basa s kuhanim krumpirom. Basa je jelo u koje se prokuhanom mlijeku dodaju kiselo mlijeko i maslac i kad se stvrdne stave se u čistu gazu i procijede. Bogatog je okusa, s nepogrešivim podsjećanjem na svježe mlijeko. Ovo je predjelo kombinacija s pečenim krumpirom, koji je i sam osnovno jela u Lici. Moglo bi se reći da je krumpir toliko važan za ličku prehranu, da bi po uvriježenom mišljenju svi umrli od gladi da se jednom dnevno na stolu ne nađe jelo s krumpirom. Spoj base i krumpira je izvrstan, izbalansiran i blago topao, tek toliko da krumpir dobije svoj okus i da se basa ne otopi.


Još jedno poznato ličko jelo od krumpira su police. Ime podsjeća strance na organe reda i zakona, ali radi se jednostavno o krumpirovim polovicama. Krumpir se prereže na pola, peče s ljuskom i obično se na kraju prekrije trakicom slanine. U hladnim zimskim noćima police su odličan način da se razbije dugo radno vrijeme između ručka i večere, a danas prati mnoga jela u Lici. Slanina koja nam je servirana bila je zaista fino rezana, bogatog okusa, prepoznatljive masnoće i apsolutno lijepe boje. Nije ni čudo što je nije ostalo ni malo na tanjuru!

A bila je tu i pastrva kao glavno jelo, servirana netradicionalno s blitvom, no tu sitnu grešku možemo izostaviti. Riba je svježa, sočna, mesnata, lijepe i sjajne kožice, i doista je prepoznatljivo jelo cijele Gacke doline.


Ako ste u žurbi ili samo želite dobro objedovati u gradu Otočcu, ne tražite dalje. Ugodno osoblje, velika tradicija i svježa hrana pružit će vam pravu gacku večeru!

Hotel Zvonimir Kralja Zvonimira 28, 53220 Otočac +385 (0)53 773135 zvonimir@hotel-zvonimir.hr http://www.hotel-zvonimir.hr

Fotografije: Andrea Seifert

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page