top of page

Gastronomija na poštanskim markama

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Motivi prikazani na poštanskim markama su lički krumpir, baranjski kulen i ogulinski kiseli kupus odnosno kiselo zelje.

Lički krumpir u Hrvatskoj od 2011. godine i u Europskoj Uniji od 2015. ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Proizvodnja ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like, a za njegovu proizvodnju koristi se sjemenski krumpir sorti Desire, Bintje ili Viktorija te druge sorte sličnih karakteristika, čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19 posto. Krumpir iz Like ima glatku do hrapavu ljusku, pokožica je žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je svijetlo-bijele do žute boje. Veličina gomolja je minimalno 35 milimetara te je duguljasto-ovalnog oblika. Okus tog krumpira je specifičan, brašnast odnosno prhak, upravo zbog većeg postotka suhe tvari, što je zbog specifične klime područja Like još izraženije te čini lički krumpir posebnim u odnosu na krumpir proizveden u drugim područjima. Stanovnici Like iskoristili su povoljne prirodne uvjete za uzgoj ličkog krumpira, koji na tom području ima dugu tradiciju, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh.

Istu zaštitu ima baranjski kulen. Proizvodnja Baranjskog kulena obuhvaća područje Baranje koju administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. Baranjski kulen je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili katicu. Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku, Baranjski kulen ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva. Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus Baranjskog kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar.

Proizvodnja “Ogulinskog kiselog kupusa/Ogulinskog kiselog zelja” obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Proizvod je dobiven malolaktičnom fermentacijom svježeg kupusa autohtone sorte ogulinski. Specifičnih je morfoloških svojstava po kojima se razlikuje od ostalih proizvoda proizvedenih fermentacijom svježeg kupusa drugih sorata. Ima izrazito dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Posebnost je u okruglo plosnatim glavicama žutoj boji listova te slabije izraženoj nervaturi listova. “Posebnost „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ se temelji na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz karakteristika područja uzgoja (klima, tip tla ogulinskog područja i autohtona sorta kupusa) te znanja i vještina ljudskih čimbenika u njegovoj proizvodnji. Za kiseljenje „Ogulinskog kiselog kupusa“/“Ogulinskog kiselog zelja“ koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6% bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans. #Lika #Krumpir #Baranja #Kulen #Ogulin #Zelje #Kupus

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page