top of page

Jesenski gušti u konobi Dišpet

Dišpet je prkos, inat, ali zapravo je puno više i drugačije od uobičajene ideje prkosa. Za razliku od inata, dišpet je svjetonazor, stav prema svijetu, ponekad i snažno oružje po kojem je osobito poznata Dalmacija. Kažu Dalmatinci da je dišpet „ne dati kome gušta“, ali začudo su se tim imenom okitile mnoge dalmatinske konobe i klape. I u dišpetu se gušta, pa tako i u konobi Dišpet, jedinoj konobi na području Općine Pićan u samom srcu istarskog poluotoka. Ovdje nisu Dalmatinci (vlasnici su spoj Labinštine i Pićanštine), ali dišpet je i ovdje prisutan na najbolji način kod Elvisa Zulijanija koji se inatio, tvrdoglavo se prkosio, ali ne da nikome ne da gušta, nego da pruži sjajan gušt. Stoga smo ga posjetili za vrijeme gastronomske manifestacije „Jesen na pijatu“ koju je organizirala Turistička zajednica Središnje Istre, Ceh ugostitelja u Pazinu i agencija AZRRI.

Elvis Zulijani i njegova sestra Samanta dočekali su nas u svojoj obiteljskoj kući čije je prizemlje pretvoreno u lijepu konobu koja nudi nekoliko gastronomskih uspješnica, marende i dostave. Nalazi se neposredno uz prometnicu od Kršana do Pazina, ispod samog starog grada Pićna, poznatog kao grada legendi. Kulinarske legende nastaju ipak u ovoj kuhinji kojom Elvis suvereno vlada kao chef s iskustvom rabačkih hotela i restorana te sa znanjem stečenim na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Među tim jestivim ikonama su „pijat za lačne“, tagliatta od bifteka, janjeći kotlet i pileći file; „capo di mare“, filetirana orada zapržena na maslinovom ulju, začinjena ružmarinom, ribljim temeljcem i limunovim sokom, te poslužena na posteljici od palente i rokule; te „bucmasti praščić“, kojega smo sami kušali.


Kako i priliči dobrim istarskim konobama, svaka namirnica koja ulazi kroz kamene zidove jest iz lokalnih mesnica kao što su Compari iz Pule, Jelen iz Labina i Licul iz Šumbera. Riba dolazi iz Cromarisa, dok su kobasice od boškarina ponosni proizvod AZRRI-ja. Jesen je i gljive su u punom mahu, posebno vrganji i šampinjoni koji se također dovoze iz neposredne blizine dok je majka Zulijani izvor svježeg povrća i salata. Kad se tome doda da je sva tjestenina ručno rađena u kuhinji Dišpeta, onda je gušt zaokružen i najavljuje festival okusa jeseni.

Za početak smo probali odlične tajadele s bučom i gljivama, sjajan spoj jesenskog doba s ukusno izrađenom tjesteninom, bučom koja naveliko zlati istarska polja, uključujući ona ispod Pićna pa sve do obronaka Učke, te s gljivama koje su omiljene širom Istre. U okolici Pićna niknulo je u posljednjih desetak godina preko 70 kuća za odmor a svima je poznato da gosti ogladne na ruralnom zraku središnje Istre. Dišpet je stoga uveo dostave, a kulinarska ljubav je uskoro procvjetala. Konoba je iskoristila „Jesen na pijatu“ do maksimuma i traži se stol više. Sve je to odličan uspjeh s obzirom da je konoba otvorena 2019. godine i morala je kao svoj prvi veliki izazov preživjeti pandemijsku 2020. godinu. Učinila je to bolje nego mnoga poznatija gastronomska odredišta u ovom dijelu Istre.

Na stol nam dolazi bucmasti praščić, jelo čije nas je ime oduševljavalo već dok smo se približavali Dišpetu. Ovaj ukusan komad svinjskog mesa punjen je istarskim pršutom, gljivama i skutom koja stiže iz nedaleke sirane Zlata, nagradama ovjenčanog obrta u Potpićnu. S ukusnim krumpirićima i povrćem sa žara, praščić je ispunio sva naša očekivanja, a uz njega je dobro pasala crna kupaža iz nedaleke vinarije Baćac. Sunce je dobrano zagrijalo predivan jesenski dan i skoro bismo rekli da guštamo na terasi konobe „kao prasci“, da upravo ne uživamo u okusima jednog prasca na tanjuru. I on je možda nekoć guštao u ovom brdovitom kraju gdje su prirodne ljepote magične. U to smo se i sami uvjerili laganom šetnjom do Benkovskog slapa koji (kada ima vode) pada u duboki kanjon. Samo nekoliko kilometara od Dišpeta je i poznati slap Sopot.

Slatka završnica u Dišpetu bile su sjajne palačinke sa smokvom, ali tko želi isprobati nešto specifičnije može naručiti flambirane krafe, što je na određen način i dota Elvisovog labinskog porijekla. Radi se ovdje i pohani sladoled kao i mnoge druge slastice koje će oduševiti svakoga gosta koji traži malo više od fritula i kroštula. Svakako je konoba Dišpet odličan izbor za sve koji putuju ovim krajem ali još i više kao idealna destinacija domaćih okusa Istre!

Konoba Dišpet

Zajci, Most 1G, Pićan

+385 (0)52 561 262, (0)95 895 2820

kdispet@gmail.com

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page