top of page

Martin Albus oduševio svjetske enologe

Najveća vinarija Virovitičko-podravske županije, PP Orahovica, predstavila je svoja vrhunska vina međunarodno priznatim vinskim stručnjacima i specijaliziranim novinarima na čelu s uglednim domaćim enolozima Sašom Špirancem i Mirnom Filipović Grčić.

Stručne goste je kroz sve faze pravljenja kvalitetnih orahovačkih vina proveo enolog PP Orahovice Luka Radiček, a osim degustacije vina koja su dosad osvojila zlatnu, šest srebrnih i četiri brončane medalje, imali su priliku kušati i tradicionalna jela spravljena od slatkovodne ribe iz vlastitog uzgoja. Uz fiš iz kotlića i šarana na rašljama, odlično se sljubila višestruko nagrađivana Martin Albus Frankovka ’18, okrunjena zlatom na međunarodnom natjecanju Mundus Vini te srebrom na Concours Mondial de Bruxelles.

Posjetitelji, u sklopu programa GO GROW manifestacije, kušali su i svjetski poznat Silvanac Zeleni Vrh. '22, nagrađen broncom na International Wine Challengeu (IWC) i Decanteru, Martin Albus Rose '22 s osvojenim srebrom na Concours Mondial de Bruxelles, Martin Albus Sauvignon ’22 s osvojena dva srebra na Decanteru i Mundus Vini te kasnu berbu Zelenog Silvanca '22 koja je nagrađena srebrom na ovogodišnjem Decanteru.

Martin Albus je linija premium mladih vina spravljenih od grožđa s isključivo jednog položaja jer upravo takav način prerade grožđa maksimalno ističe terroir i otkriva vino sa svim njegovim posebnostima. Linija je pokrenuta 2021. s namjerom izrade vina posebno za ugostiteljstvo pa je tako danas dostupna kroz HoReCa sustav i u pojedinim vinotekama. Naziv je dobila spojem imena dvaju ponajboljih orahovačkih vinogorja – Martin je mladi nasad od 20 hektara Silvanca i Frankovke, a Albus je veličine 5 hektara gdje se sade Sauvignon, Pinot Sivi i Graševina.


„S ponosom smo stručnjacima pokazali kvalitetu proizvodnje vina koju njegujemo više od 130 godina, a koju danas dokazuju brojne osvojene nagrade na prestižnim svjetskim natjecanjima. Martin Albus najnoviji je brend PP Orahovice i riječ je o vinu koje nije samo plod rada vinara i vinogradara, nego se radi kao single vineyard vino kako bismo dobili izraženiji karakter vina. Takav pristup i inzistiranje na vrhunskoj kvaliteti već je u prvim berbama donio niz priznanja“, ističu u PP Orahovice koja godišnje proizvodi oko milijun litara vina, što ih svrstava među deset top vinara u Hrvatskoj, a ujedno su i najveći proizvođač lješnjaka i slatkovodne ribe u Hrvatskoj.

Orahovački vinogradi nalaze se u netaknutoj prirodi Slavonije, uz rubove UNESCO Geoparka Papuk na 160 do 250 metara nadmorske visine. Izuzetna prirodna raznolikost, geološka složenost i specifična mikroklima čine orahovački krajolik idealnim za uzgoj vinove loze i vinarstvo, a takvi jedinstveni uvjeti vinu daju kompleksnost i okus mjesta u kojem se uzgaja.

PP Orahovica po prvi je puta sudjelovala na GO GROW, manifestaciji koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek). Ove su godine, među posjetiteljima događanja u Orahovici bila čak dvojica nositelja titule Master of Wine, Rod Smith i Ivan Barbić, ujedno jedini Hrvat s tom prestižnom kvalifikacijom.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page