top of page

Moji štruklji Slovenije - štruklji s alpskih visina

Štruklji su jedno od najtipičnijih slovenskih jela koje se sastoji od različitih varijanti valjanog tijesta koje se puni slanim ili slatkim sastojcima kao što su svježi sir, orasi, jabuke i mak. Ima ih diljem Slovenije – u domaćim kuhinjama, restoranima i brojnim planinarskim domovima. Štrukli se mogu peći ili kuhati, a jedna jedinstvena varijanta jela posebno je popularna u proljeće i ljeto, kada se štrukli pune svježim estragonom. No najbolji štruklji se mogu probati u lancu Moji štruklji Slovenije. Posjetili smo ih u samom srcu Ljubljane, na tržnici pored Tromostovja!

U hladno prosinačko jutro, štruklji mame svojim mirisima i okusima. Prolazi skupina njemačkih i talijanskih turista, dok se pozdravljamo s vlasnikom Petrom Vogelnikom i voditeljem marketinga Urošem Ribičem. „U ovom lokalu, 80 posto prometa nam čine turisti“, govori nam Uroš dok se čudimo cijelom nizu štruklji.


U dnevnoj ponudi je između 35 i 40 različitih vrsta štruklji, a ima i sezonskih poput štruklji s kestenom, jabukom, lješnjakom, i slično. Svaki dan se rađaju ideje o novim okusima, od slatkog do slanog. Ima i od mesa i od povrća, a dostupni su i štruklji za vegane. Ove su godine dobili 4 zlatne medalje i dvije šampionske na prestižnom sajmu Agra 2023. godine u Sloveniji.

Najviše se prodaju tradicionalni štruklji, 8-9 vrsta poput onih od borovnica, bijele i crne čokolade, maline, oraha i slično. Mi smo kušali ajdove štruklje sa skutom, od čega nema tradicionalnijeg. Tijesto se obično radi s kombinacijom slane vode i heljdinog brašna. Nakon što se pripremi, glatka smjesa od skute, jaja, kiselog vrhnja i soli premaže se preko tijesta, te se čvrsto zarola u štruklje. Štruklji se kuhaju u slanoj vodi i prije posluživanja režu na ploške. Iako je kombinacija skute, jaja i vrhnja najomiljeniji nadjev, može se raditi i s orasima, raznim sirevima ili slatkim sastojcima.

Upravo je cijeli posao počeo prije 27 godina sa štrukljima od skute, govori nam Uroš: „Tri su lokala, ovdje je prvi, drugi je u jednom ljubljanskom shopping centru, treći u Tržiču, a četvrti je planinarski dom na Kovcama, gdje je sve počelo. Sva priča je s visina. Vlasnikov otac je primijetio kako nema dovoljno dobre ponude za planinare, a današnji vlasnik Petar Vogelnik je tada bio na trećoj godini ugostiteljske škole. Zajedničkim snagama su pokrenuli proizvodnju štruklji, počevši od onih od skute, koji su vrlo poznati u Sloveniji.“ U Tržiču je cijela proizvodnja za sve lokacije. Cijela je proizvodnja ručna i svježe dolazi u lokale. Sve se finišira samo na pari kako bi štruklji bili sočni i topli. Nude se ovdje i domaća jela na žlicu kao jota i ričet.

Mogu se ovdje kušati i specijalno napravljeni čajevi i kava. „Devet različitih čajeva radi se po našoj recepturi. Svi su čajevi ručno trgani. Dvije su recepture na temelju samoga čaja, četiri su biljna i ostalo su voćni čajevi“, priča nam Uroš dok isprobavamo odličan crni čaj. „Moja kava je također naša receptura koja se priprema u maloj proizvodnji u Sloveniji. U njoj je 90 posto vrhunske arabice koja se uzgaja na optimalnoj visini.“

Moji štruklji Slovenije je neizostavni gastronomski hit u Ljubljani. Izvorno su se štruklji pripremali na slavljima i feštama kako bi se proslavio kraj teškog rada na seoskom imanju, a praksa je bila prisutna sve do tridesetih godina prošlog stoljeća kada su se štrukli počeli raditi tijekom cijele godine. Srećom, Moji štruklji Slovenije su vratili ovu tradiciju na najbolji mogući način!


Moji štruklji Slovenije

Adamič Lundrovo nabrežje 1, Ljubljana

T: +389 59 042 190

Fotografije: Moji štruklji Slovenije

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page