top of page

Okusi jeseni u Gradskoj pivnici Ivanić

Updated: Nov 23, 2020

Za kišovita jesenskoga dana Amerikanci obično pohrle u obližnje restorane kako bi, s popratnim rominjanjem kapljica, guštali uz tomato soup with grilled cheese, prazneći američke zalihe rajčice. No, plivajući u fantaziji okusa bučine juhe koju nam je priredila Božica, šefica kuhinje Gradske pivnice Ivanić, slušajući usput suptilne zvuke kiše koji naviraše izvana, pomislismo kako bi i svaki Amerikanac zavidno promatrao kako ova ivanićgradska pivnica izvanredno predstavlja jesen na tanjuru.

Gradska pivnica Ivanić djeluje još od 1996. godine, kada joj je primarna funkcija bila biti pivnica i mini pivovara. Dakako, vrhunsko craft pivo, u proizvodnji Crafter'sa, i dalje će se naći na stolu i biti lijepom međustankom zalogaja ukusnih kombinacija koje danas ovo nekadašnju pivovaru čine odličnim mjesto za uživanje.

A ovog listopada u Ivanić-Gradu se, usprkos nesretnim okolnostima, uspješno održala šesnaesta po redu Bučijada na kojoj se buča prezentirala u svim formama kojih se ljudski um može dosjetiti. Nastavak je to plodnih ideja Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada. Valoviti tijek promjena Gradska pivnica Ivanić uspješno prati, prilagođujući svoj jelovnik tematskim i vremenskim motivima. Tako je i buča zasjala u zaista širokom dijapazonu jelovničkih iskaza.

U purećoj rolici punjenoj kremom od pečene buče, sirom i crvenom svježom paprikom uz prilog pečene buče, u piletini paniranoj na pariški sa sjemenkama buče uz kremasti pire krumpir i umak od buče, uz sjajan burger Bučko, sljubljen s mariniranim kockicama pečene buče, špek hamburgerom, sirom, lukom, pečenom crvenom paprikom, zelena salata uz pivnički umak ili nadjev desertne bučnice, buča je zasjala kao jesenska kraljica. Glavna kuharica Božica već sedamnaest godina uspješno osmišlja tematsku ponudu restorana, a veli da, bez obzira na to što se ista bučijada ponavlja iz godine u godinu, svaki put treba osmisliti nove bučine kreacije kako bi se gosti i nagodinu vratili po još iznenađenja.

A ove godine Pivnica je pažnju gostiju plijenila i piknik-zonom smještenom u dvorištu samog objekta, ukrašenom bučama različitih boja i oblika, kao i slamnatim tvorevinama koje simboliziraju seosku i poljanu atmosferu, omogućujući gostima odmor i bijeg od užurbane gradske vreve. Djeca su se tijekom ovog mjeseca radosno igrala bučama, a roditelji su bili spremni čekati u redu kako bi i svojoj obitelji pružili neponovljivo iskustvo. U zoni je hrana servirana u posebnim košaricama napunjenima ukusnom hranom u biorazgradivoj ambalaži.

Tone se buče proizvede za potrebe bučijade, a štogod od toga završi u kuhinji Gradske pivnice – naravno, sve iz domaćeg uzgoja, u suradnji s lokalnim OPG-om. U Pivnici su strogi kad je u pitanju podrijetlo korištenih namirnica jer, kako i sami vele, domaće je domaće i neusporedivo s proizvodom s police velikog supermarketa. A iskreno, sve što smo dobili na tanjurima žarilo je od domaćnosti! Zagorsku i bučinu juhu grabili smo nekoliko puta, nesvjesni ukusnosti i obilnosti netom nakon prezentiranih jela – zaključci kušanja sveli su se na iznenađenje bučine prilagodljivosti kao namirnice – bez obzira je li smještena u rolicu mesa ili prelivena preko slasnog pilećeg pohanca, svoje mjesto uspješno je pronašla u svakoj metamorfozi. A priznajemo, iznenadila nas je i mekoća odreska od jelena mariniranog u umaku od crnoga vina i brusnica.

Dok smo brstili po bučnici, našem ukusnom desertu koji je predstavljao i kraj ugodnog subotnjeg druženja, zasvirala je Massimova Mali krug velikih ljudi. I zbilja, takav dojam ostavila je ova pivnica na nas – jedan mali tim velikih, kreativnih i radišnih ljudi koji strpljivo čekaju vaš posjet kako bi vam pružili ukusnosti ivanićgradske prehrane u ugodnom, tradicionalno uređenom drvenom ambijentu. Čak i da zakasnite na ovogodišnju bučijadu koja završava s listopadom, uskoro vas očekuje i nova, zimska ponuda, a sami se zaletite u Pivnicu (ako ste Zagrepčani – ta imate vlak!) i otkrijte što će zasjati na jelovniku!


Gradska pivnica Ivanić

Savska 15, Ivanić-Grad


Tel. +385(0)12888840, +385(0)98275124Fotografije: Daniel Milošević

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page