top of page

OPG Bucić - šampion slavonskog kulena

Updated: Aug 14, 2022

Slavonija je neodvojiva od kulena, kulenove seke, kobasica, i raznih drugih suhomesnatih proizvoda. Tako je i u Orahovici. Usred bogate slavonske šume podno Papuka, tek nekoliko minuta vožnje središta mjesta, nalazi se selo Donja Pištana. Pitoreskno selo se diči svojim djelatnostima a među njima je i obitelj Bucić. Ovaj OPG ponosno radi neke od najpoznatijih sastavnica slavonskog stola. Posjetili smo ih i kušali odličan kulen uz nezaobilazni silvanac iz PP Orahovice.

Ivan i Magdalena Bucić proizvode po sustavu od polja do stola jer gotovo sve rade na svom imanju. Bucići su došli iz Selina kraj Starigrada, trbuhom za kruhom. U poljoprivrednom kraju dobro su se snašli a njihovi potomci i dalje uživaju u plodovima generacijskog rada. OPG Bucić uzgaja vlastitu pšenicu koja se koristi za prehranu blaga. U svinjcima veselo žive krmače kao i brojni prasci koji trčkaraju svojim domom, sve dok se ne dođe do sudbonosnog dana kada će postati gastronomski hit. Ovakva zaokružena proizvodnja zahtjeva tek minimalne odlaske u trgovinu.

Ivan govori kako je velik poguranac bilo vlasništvo obiteljske zemlje, traktora i mehanizacije koju je naslijedio od svoga oca. Roditelji i dalje žive na imanju pa je skladna i podjela posla. Otac i majka se bave svinjama, Ivan preradom, a Magdalena administracijom, prodajom i marketingom. Sijanje, oranje, sjetva i žetva su oni trenuci kada je cijela obitelj na njivi, zasigurno s puno veselja što je stara narodna navada.

U obilasku svinjaca, domaćini nam pokazuju sorte njemački Landras i veliki Jorkšir, dakle sorte bijele svinje koja je daleko najpopularnija u Slavoniji. Iako se u kulinarstvu sve više probija crna slavonska svinja, Bucići su sigurni da prevladava tradicionalni okus bijele svinje. Produženi im je tov pa svinje imaju preko170 kila. Naime, za dobar kulen potrebno je zrelo meso, a ne meso mlade svinje. Najbolja je svinja koja se tovi oko godinu dana.

Za kulen je najbitnije izabrati prvoklasno meso, objašnjava Ivan. Kulen zrije između 150 i 160 dana. Nikakvih aditiva nema u ovom kulenu a i začini su domaće proizvodnje. Obitelj uzgaja češnjak, dok paprika stiže iz provjerenog proizvođača u Belom Manastiru. Sol je morska. Sve su to prednosti obiteljske proizvodnje. Kako kaže Magdalena, u ovaj kulen se ne stavlja ništa što sama obitelj ne bi htjela jesti.


Lako se to može vidjeti u presjek u kulena koji ima malo tamniju boju od onih koji se kupuju velikim dućanima. Ta crvena boja možda lijepo izgleda ali svakako nije zdrava za naš organizam! Zato se ovi mesni proizvodi mogu koristiti i za prehranu ljudi koji radi zdravstvenih poteškoća ne mogu jesti kulen s aditivima. Kulen ima svoj karakterističan miris, mora biti sočan i ne presuh. U izgledu je srcolik jer je to izgled crijeva, ali niti jedan kulen nije isti u obliku. Tradicionalno se od jedne svinje radio jedan kulen. Logično svinja ima jedno crijevo koje se u preradi naziva Katarina, pa se taj kulen čuvao i koristio u posebno vrijeme. Danas se crijeva kupuju kako bi se mogla održati proizvodnja.

Slavonski kulen mora biti malo ljući. Ljutina ne treba prevladati u okusu ali ipak mora biti snažniji nego u kobasici. U OPG Bucić našla se zlatna sredina, pa tako i oni ne mogu jesti preljuto, uživaju u ovom kulenu. A uživati Slavonci znaju i te kako. Znači u tome i pretjerati, govori nam Ivan dok otvara novu bocu vrhunskog orahovačkog silvanca. Kulen je trajni proizvod koji se vakumiran može držati u hladnjaku i do tri mjeseca. Ne jamčimo da je i jedan izdržao toliko dugo jer je preslastan da mu se odoli! Uostalom, tri godine su Bucići ponijeli titulu šampiona među kulenarima!

Uz kulen, kao prvi i vodeći proizvod, na imanju se radi domaća kobasica, a novi je proizvod blaga kobasica napravljena od istog mesa kao i za kulen, s paprom i bijelim lukom, ali bez paprike. Lagana je, za svakodnevno uporabu a Ivan se šali da je jede umjesto salate. Rade i odličnu slaninu, kulenov seku, pečenicu suhi vrat, buncek, čvarke, mast. Svinjokolja se obavlja svaki mjesec i uzimati tjedan dana posla, kada se prerađuje oko 15 tovljenih svinja.

Dva divna ribnjaka dodaju cijelom doživljaju ljetne posjete OPG-u Bucić. Lijepi paviljon uz ribnjak je mjesto gdje se mogu organizirati kušanja i posjete, a pastoralnosti prirodaju i 15-ak ovčica koje se trude da trava ne bude previsoka. S obzirom da se velika količina suhomesnatih proizvoda i masti prodaje na kućnom pragu, posjet Orahovici ne može proći bez dolaska u OPG Bucić!

OPG Bucić

Stjepana Radića 53, Donja Pištana, OrahovicaRecent Posts

See All

Comments


bottom of page