top of page

Pét-nat pjenušci Coletti

Sunčana jesenska subota izmamila je na terasu zagrebačke vinoteke Vintesa (Vlaška 63) brojne vinoljupce. Razlog? Sve popularnije događanje „WeekEnd Vibes & Wines“ na kojem se mogu kušati i nabaviti najbolja vina a ovog puta za još bolji ugođaj pobrinuo se glazbeni znalac i radijski voditelj Kornelije Hećimović.

Plešivički vinar Franjo Kolarić čija vina nose brend Coletti predstavio je čak 11 etiketa. Jedna od njih čekala se s osobitim nestrpljenjem. Riječ o posljednjem uratku Franje Kolarića, o posebnoj vrsti pjenušca rađenog metodom koja je sve veći hit u nas ali i u svijetu. Jeste li već čuli za pét-nat? Radi se o skraćenici franuskog izraza „pétillant naturel“ što bi u prijevodu značilo „prirodno pjenušanje“. Pét-nat je prva poznata metoda proizvodnje pjenušaca, starija čak i od one šampanjske, a sada, s trendom prirodnih vina, ponovno se vraća u modu. Ovaj trend laganih i voćnih pjenušaca već prate neki hrvatski vinari, a među njima je i Franjo Kolarić. Kolarić je i prvi proizvođač u Hrvatskoj koji je za ambalažu vina upotrijebio keramičku bocu.

Pét-nat Coletti prirodno je pjenušavo vino od sorata pinot sivi i chardonnay. Vino je nefiltrirano, bez dodataka sumpornih spojeva ili bilo kakvih aditiva. Nizak postotak alkohola i nježne arome tropskog voća, citrusa i bijelog cvijeća čine ga idealnim osvježenjem u svakoj prilici. „Mislim da je to pjenušac koji će napraviti dobru priču ove i sljedeće godine u Hrvatskoj. “ rekao je je Franjo Kolarić . Pét-nat Coletti uskoro će se naći na tržištu.

Osim pét-nata u kojeg Franjo Kolarić polaže velike nade, njegova uzdanica je i sorta sivi pinot. Bilo je zanimljivo kušati tu sortu s različitih aspekata : kao pjenušac, kao svježe vino te u varijanti oranža odležanog u amfori.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page