top of page

Pisinium šampion 14. međunarodnog sajma pršuta u Tinjanu

Najbolji pršuti Mediterana i srednje Europe ponovno su predstavljeni u Tinjanu na 14. Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP), a najbolji među njima je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju i tako postao šampion sajma. Istarski pršut tvrtke Pisinium iz Pazina ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta, u kojoj su zlatne medalje osvojile još pršutane Jelenić (Sveti Petar u Šumi) i Dujmović (Kringa), srebrnim medaljama okitile su se pršutane Selo Mekiši (Mekiši kod Vižinade), Movimento (Vošteni) i Antolović (Tinjan), a brončanima Daniele (Višnjan) i Milohanić (Tinjan).

Na svečanom otvorenju načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin rekao je da pršuti za ovaj dio Istre nisu važni samo zbog očuvanja tradicije, već doprinose i turizmu. Istarski župan Boris Miletić zahvalio se “našim nonićima koji su prenijeli umijeće izrade istarskog pršuta na mlađe generacije i današnjim pršutarima koji tu tradiciju nastavljaju”. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je na otvorenje bio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prisjetio se prvog tinjanskog sajma pršuta na kojem je bio prije 15 godina i čestitao Tinjancima što su negdašnji lokani sajam izdigli na međunarodnu razinu. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je “Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao”.

Na ocjenjivanju koje je provela udruga senzornih analitičara suhomesnatih proizvoda Gustus našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih. Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta. Zlatne medalje osvojili su još pršutana Smjeli (Dugopolje) u kategoriji dalmatinskog pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja, obje iz Cetinja, u kategoriji dimljenih pršuta.

Srebrnim medaljama nagrađeni su u kategoriji drniškog pršuta Bel Cro Trade (Drniš), zatim u kategoriji nedimljenog pršuta Franjul (Sveti Petar u Šumi), Jelenić (Sveti Petar u Šumi), Compagnia del Festival (Langhirano, Italija) i Buršić (Vodnjan); te u kategoriji dimljenih pršuta Interproduct, Zrnožit i Monsante, sve tri iz Cetinja u Crnoj Gori. Naposljetku, brončane medalje osvojili su u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić (Krk); u kategoriji nedimljenog pršuta Central de compras del suroeste (Brovales, Španjolska), te u kategoriji dimljenog pršuta Drniške delicije Maran (Trbounje kod Drniša), OPG Goran Jančo (Punitovci), Roca (Stankovci) i Brkić (Lozovac).

Nakon podjele priznanja ISAP je po dugogodišnjoj tradiciji otvoren simboličnim rezanjem prve fete pršuta, a to su istodobno učinili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik Tugomir Majdak, tinjanski načelnik Goran Hrvatin, šampion ovogodišnjeg ISAP-a Josip Hreljak iz tvrtke Pisinium i Jordi Sellares iz španjolske pršutarske tvrtke Distribuciones del jamon Cerezo, i zatim zajedno pozvali sve posjetitelje na kušanje i uživanje u pršutima iz šest zemalja.

Na trodnevnom sajmu pršuta i drugih autohtonih proizvoda predstavilo se četrdesetak izlagača, među kojima je tridesetak pršutara. Uz hrvatske pršute sa zaštićenim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla (a to su istarski, dalmatinski i drniški pršut), na ISAP-u se predstavljaju i pršuti iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore, uz istarske proizvođače sira, vina i drugih autohtonih proizvoda.


Tekst: Tomislav Radić i Branka Mihaljinec (Premium Image)

Snimke: Sebastijan Skoko


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page