top of page

Predstavljene ozaljske vinarije Frlan i Šoštar

U Češkom domu u Zagrebu održana je vinska radionica pod nazivom "Vrijeme je ZA...". Gosti su bili vinari Elvis Šoštar i Ivan Frlan iz Ozaljsko-vivodinske vinske podregije. Taj kraj se tradicionalno bavi vinogradarstvom i vinarstvom, ondje je i nekadašnja Badelova vinarija, kapaciteta od dva milijuna litara. Dugogodišnje iseljavanje iz tih područja i samim time prestanak obrađivanja vinograda danas je ukupno podregiju svelo na samo 80-etak hektara pod trsovima. Ipak desetak vinogradara, od kojih su čak četiri Vrbaneka, danas uspjeva profesionalno na tržištu. Među njima su Frlan i Šoštar.

U obitelji Frlan ugostiteljska tradicija počinje još 1905. godine. Frlanov restoran je po janjetini poznat širom Sjeverozapadne Hrvatske, Slovenije, jasno i Zagreba. Obitelj je sadila i svoje vinograde kako bi mogla služiti vlastito vino. Od početka devedesetih sadilo se chardonnay, rajnski rizling i pinot sivi. Nedavno je Frlan zasadio 3000 trsova sorte hibernal i sagradio kušaonicu za 50-etak gostiju. Na ocjenjivanju u Metlici 2023. sivi pinot postao je zlatan a srebro je dobio muškat žuti.

Elvis Šoštar nastavlja obiteljsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva još od 1912.godine. Godine 1915. kada je Elvisov pradjed Tomo pune dvije godine bio u svjetskom ratu a branje i preradu grožđa su silom prilika u obitelji preuzele žene koje je vodila prabaka Marija. U spomen na tu godinu Šoštar je 2015. počeo sada već tradicionalnu berbu u kojoj sudjeluju samo žene a predvodi ih karlovačka županica Martina Furdek Hajdin. Tradicionalno se bere frankovka koju Elvis plasira pod etiketom Marijaelena (u čast prabake i kćeri Elene). Vinarija na 5.5 hektara ima 28000 trsova. Najviše je frankovke, 6000 loza a od crnih sorata ima još portugizac, pinot crni i shiraz. Od bijelih sorti najviše je rajnskog rizlinga 6000 trsova, zatim graševina, traminac, chardonnay i cuvee od šest bijelih sorti.

Frlanov Pinot sivi iz 2023. (13% alkohola i 5.97 g/L kiseline) vino je slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. U mirisu note marelice, breskvei kruške, svježe, zaokruženo, harmonično i ima lijepu trajnost. Frlan planira da sljedeća berba bude nešto kasnije kako bi dobio izraženiju aromatičnost. Prijedlozi jela uz ovo vino su rižoto sa šampinjonima i paste sa piletinom ili morskim plodovima.

Šoštarov Rajnski rizling 2022 (11.1 % alkohola i 6.8 g/L kiseline) lijepe je zelenkasto žute boje (odlična kiselina) sa mirisom limuna, limete, manga i uopće tropskog voća a vino je polusuho jer ima ostatak šećera 5-7 grama.Gastronomska preporuka: carpaccio od bijele ribe (orada, grdobina, zubatac...), rižoto sa mangom i kozicama. Vinogradi su sađeni od 1996. nadalje a prošle godine je zasađeno još 3 000 trsova na laporastom tlu tako da će ih za koju godinu u rodu biti čak 6 000 i bit će vodeća bijela sorta.

Frlanov Rajnski rizling 2022 (13.5 % alkohola i 7.1 g/L) bran je kao zadnja bijela sorta te jeseni i po riječima Frlana ima nijanse botritisa. Vinarija ima 2 500 loza. Odlično je uklopljen sa relativno visokim alkoholom. Vino je zlatno žute boje sa zelenom nijansom. Jakog je mirisa na zrelo tropsko voće posebice na ananas. Gastronomska preporuka file lososa u umaku od pjenušca sa basmati rižom. Oba su rizlinga sortno prepoznatljiva ali ima još mjesta da se još jače izrazi sortni miris. Planinsko područje prirodno je mjesto za rizling.

Rose frankovka 2021 (Šoštar) 11.5% alkohola i 7.1 g/L je provansalske boje. U mirisu osjeti se crveno voće trešnja, jagoda, malina. Lagano je sa blagim ostatkom šećera. Nježnog je tijela, idealno ljetno vino mada je staro već tri godine u dobroj je formi. Od jela preporučuje se salata od crvenih kozica i endivijei salata manga s bijelim aceto balsamicom.

Pinot crni (Frlan) 2022 13% alkohola i 6.8 g/L kiselina blijede je rubin crvene boje (karakteristično za ovu sortu), finih sortnih mirisa jagode, kupine ali se osjeti lagani miris zemlje, gljiva i minimalno paljeno drvo. Vino je skladno a tanini su dobro usklađeni. Sommelier Darko Lugarić ga ističe kao lijepi primjer terroirskog crnog pinota. Lijepo bi se ukomponirao uz jela od gljiva žar i umak ili lungić uz šampinjone.

Šostarov Traminac 2021 14% alkohola i 5.7 g/L kiseline je predikatno vino. Grožđe je brano polovicom studenog, macerirano je desetak sati pri hladnijoj temperaturi. Slamnato žute je boje, tipičnih sortno naglašenih mirisa na ružu, liči, cvjetni med i ima visoki dobro uklopljeni alkohol. Taj traminac u after tasteu nema gorčinu. Ugodan je i dobro bi se uskladio sa slatkišima kao što su tart od kruške, štrudla i pita od jabuka ali i s miješanim polutvrdim sirom od ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Snimke: Marko Čolić, Ivan Frlan


0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page