top of page

Priča o teraninu

Teranino je usko vezan za Istru. Ovaj, za mnoge još uvijek neotkriveni istarski adut, nastaje u spoju mirisnog crnog terana, istarske rakije i tajnih začina, a u njemu se može guštati i u koktelima i slasticama poput torti pa i sladoleda. Stoga smo sretni što je teranino dobio svoj festival, koji se održava u istarskom mjestu Bale.

No što je zapravo teranino? Temelj ovog likera je u najpoznatijem istarskom vinskom ponosu - teranu. Dobar teran dati će nepogrešiv zemljani okus teraninu i tako uravnotežiti konture slatkog i oporog. Teranino je nastao na istarskim domaćinstvima koja nisu imala dodatnog alkohola, pa su od terana radili "crnu tekućinu" koja se miješala s rakijom i začinima koji su se našli u kući. S obzirom da je teran vino vrlo intenzivne rubin crvene boje, koja može biti protkana ljubičastim tonovima, i teranino fascinira svojom duboko zagasitom bojom. Aroma mu je blaga, nenametljiva, ali i prepoznatljiva te podsjeća na miris maraske i malina. Odležavanjem i starenjem u drvenim bačvama teran, vino jakoga tijela, postiže mekoću, punoću i harmoničnost okusa, što je važno znati prilikom izrade teranina kako ne bi poprimio jačinu rakije.

Osim toga se teraninu dodaje niz začina, najčešće cimeta, meda, naranče, ali i skupe vanilije. Svako domaćinstvo u Istri ima svoj način pripreme koji ponekad uključuje i tajne sastojke. Zato je sajam teranina u Balama odlična prilika za upoznavanje tajni ovog pića. Na festivalu će svoje proizvode predstaviti 15 proizvođača iz Istre: Destilerija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Damijanić, Sosich wines, Vinogradi Benčić, Vina Brčić i Darna.

Birat će se i najbolji teranino, i to po ocjenama struke, a u ponudi festivala su i ostali tradicionalni proizvodi poput medice i biske. Baljanski ugostitelji, restorani Borghetto, La Grisa i Meneghetti, priređuju natjecanje u izradi najboljeg koktela i slastica na bazi teranina, a posjetitelji će u Fresh Corneru moći uživati i u finim delicijama poznatog pulskog chefa Deniza Zemba. U subotnju večer nakon festivala slijedi zabava u velikom šatoru uz Night Express band. Sladak, zavodljiv i aromatiziran liker tamne, rubinsko crvene boje već je osvojio nepca brojnih posjetitelja istarskog poluotoka, no ovaj će mu festival zasigurno donijeti nove poklonike.

Ovdje donosimo i jedan od recepata za teranino:

1 litar terana

1 žličica muškatnog oraščića

1 vrećica vanilije

4 klinčića

pola žličice cimeta

15 žlica meda

1 žlica sećera

kora od 1 naranče

Zavrijte vino, šećer i začine i kuhajte oko pola sata. Kada se ohladi, dodajte rakiju ili rum, ponovno prokuhajte pet minuta, ohladite i zatvorite u boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, konzumirajte s užitkom.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page