top of page

Pud Brest - konoba krčkih okusa

Pronaći put do okusa otoka Krka može se smatrati jednostavnim, s obzirom na količinu ugostiteljskih objekata na najvećem hrvatskom otoku. Ipak, potrebno je zaputiti se u skrivene kutke Krka, u mjesta gotovo magičnih imena, gdje se tradicija otočnog kulinarstva odražava u generacijama sjećanja, starinskim kamenim kućama, u svim onim tećama i padelama gdje su krčke none s ljubavlju spremale najbolje što su našle u svojoj neposrednoj okolini. Upravo takvo je mjesto Milohnići, a nezaobilazan putokaz prema okusima otoka Krka je konoba Pud Brest.

Nismo se mi sjetili toga, već je Turistička zajednica Grada Krka odlučila listopad i studeni posvetiti gastronomskoj ponudi otoka, a toj se akciji spremno odazvala obitelj Milohnić koja vodi konobu Pud Brest. Kako i ne bi kada se ovdje jela spravljaju na način na koji su lokalni Milohnićari jeli stoljećima. Sve odiše ovdje starinom, iako je konoba otvorena 2011. godine. Tada je obitelj odlučila renovirati staru napuštenu kuću, a na starim slikama Milohnića primijetili su da je ispred ove kuće bio velik brijest, čije su krošnje stvarale zaštitu od žege i gdje su ljudi sjedili i ćakulali. I tako se, sasvim prirodno, rodilo ime Pud Brest.

Krk je poznat kao Zlatni otok, kako su mu zbog maslinarstva tepali stari Rimljani. No, Krk je ujedno i otok ovčarstva i okusa janjetine, a Pud Brest je jedno od najboljih mjesta za uživanje u domaćoj krčkoj janjetini. Ovce veselo trčkaraju i pasu po livadama oko Milohnića, osiguravajući tako najbolje gušte nadohvat ruke. Stoga je promotivni jelovnik odisao upravo janjetinom, ali za više raznolikosti, kuhari Josip Rušin i Karlo Depikolozvane su nam pripremili njoke i makarune s lignjama na brudet. Njoki i makaruni su napravljeni netom prije našeg dolaska, u umijeću koje se nasljeđuje u obiteljima, dok su svježe lignje stigle od krčkih ribara koji love ove slasne glavonošce u dubljim dijelovima Kvarnerskog zaljeva. Neodoljiv slatkasti okus upotpunjuje se s merlotom koji stiže iz Vrbnika, vinske prijestolnice otoka Krka.

Svako povrće koje se nađe na stolu posjetitelja uzgaja se u vrtovima udaljenim tek nekoliko minuta hoda od konobe, a sve je prirodno i organsko. Time se osobito ponose u konobi Pud Brest, a kako i ne bi kada svako jelo ima puninu okusa i mirisa. Nađe se ovdje i aromatičnog bilja, samoniklog dara Sredozemlja, među inim i kopriva. Užitak je popiti domaću rakiju od koprive uz kameni kamin koji svojim izgledom zaziva duh minulih vremena i topline vatre za burovitih zimskih dana. U te dane nije na odmet narezati fetu pršuta, koji na Krku sazrijeva u koži, a uz to ne smije manjkati krčkog sira kojega spretno priprema nona Marija od ovčjeg mlijeka.


I dok gledamo na slike i predmete iz starine koji se koče na kamenim zidovima, konobarica Nadica Kosić nam donosi šurlice s janjećim gulašem, možda i najtipičnije janjeće jelo otoka. U posebnoj vještini izrade pravih krčkih šurlica, koje su se nekoć pomno pripremale za vjenčanja i razne proslave, krije se strpljivost ali i umijeće preciznih poteza u kojima prođu sati. Stoga idući puta kada se isprobavaju šurlice, obavezno se trebamo sjetiti kako je netko u kuhinji rukom oblikovao šurlice, njoke i makarune za lijep izgled i još bolji okus. Užitak mekog janjećeg mesa prati ovu majstoriju i podsjeća na sve one mirišljave trave koje ovce pasu tijekom cijele godine.

Janjetina je svakako pravi celebrity u kuhinji konobe Pud Brest, što dobro znaju svi zaposlenici, s obzirom da žive u Milohnićima i okolnim mjestima. Privrženi svom kraju, trude se prikazati ove starinske okuse što je bolje moguće, a naše je skromno mišljenje da u tome briljiraju. I kao da su predjela bili mali koraci na putu prema okusima otoka Krka, tako je pečena janjetina s krumpirima došla kao kruna gastronomskog putovanja. Nepogrešivi okus otočne janjetine i odličnog krumpira nadomješta se kobasicama s grilla, kapulom, kupusom, te umacima. Nema dodatnih začina, jer je janjeće meso bogato mediteranskim travama kao što su ružmarin, oregano, kadulja, koje veselo brsti tijekom svog života. Ova jesenska rapsodija podsjetila nas je na neistraženost sjeverozapadnog dijela otoka koji je održao srdačnost i gostoljubivost prema svakom gostu.

Kažu da se u Pud Brest vraćaju oni koji su kušali njihove palačinke. Spravljene od skute, cimeta i grožđica, ove zapečene palačinke su desertni vrh posjeta ovoj lijepoj obiteljskoj konobi koja doista pokazuje što znači domaća hrana od vrta do stola.

Pud Brest, Milohnići bb, 51511 Milohnići

+385 51- 862-111, +385 91-1862-111

info@pud-brest.com

http://pud-brest.com/

11:00 – 22:00Recent Posts

See All

Comments


bottom of page