top of page

R'kaciteli iz Drniša

R'kaciteli je sorta neobičnog naziva koja datira iz 3000. godine pr. Kr. i poznata je kao jedna od najstarijih svjetskih sorti grožđa. U vinogradima Dalmacijavina prisutna je već 30 godina, no ove godine se prvi put pravilo kao monosortno vino. To svježe vino posebnog okusa s nešto izraženijim kiselinama i idealno je za osvježenje u vrućim ljetnim danima. R'kaciteli vino predstavljeno je u wine baru zagrebačke kavane Procaffe gdje su održani "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" koji su istodobno i vinska radionica i talk show u kojem posjetitelji aktivno sudjeluju.

Kušalo se i Debit suho bijelo vino, slamnato zlatno žute boje, diskretne arome i punog okusa, karakterističnog za drniško područje. Vino je srednje jakih alkohola i dobro se sljubljuje sa mladom janjetinom i lukom. Posluženo je i vino Sv. Cecilija koje je dobivena od autohtone dalmatinske sorte maraštine, Sv. Cecilija je harmoničkog okusa i privlači zlatnom bojom i jedinstvenim bouquetom.


Merlot se uzgaja na Petrovom polju, koje sadržava sve najbolje klimatske uvjete od sjevera i juga. To je vino uravnoteženih tanina i srednje jakih alkohola, tamne granat crvena boja s prepoznatljivim sortnim mirisom i razvijenim bouquetom. Merlot barrique vrhunsko je crno vino proizvedeno od istoimene sorte grožđa s biranih lokacija Petrova polja. Nastaje odležavanjem u hrastovim bačvama što toj poznatoj sorti daje specifičan i bogat okus. Vino je duboko crvene boje, srednje jakih alkohola i umjerenih i uravnoteženih tanina.

Kako je običaj na Vinskim razgovorima predstaviti i pokoju premijeru vinarije, tako je i ekipa iz Dalmacijavina na kušanje donijela i dva vina koja još uvijek odležavaju u svojim bačvama. To je Plavina berba 2018. koja pokazuje lijepi potencijal, suprotan od onog što se očekuje od sorte Plavina. Ta Plavina iznenađuje jer je moćna i pitka a okusom podsjeća na šljivu s tragovima vanilije. Tijelo je srednjeg intenziteta, intenzivne rubin boje sa svim karakteristikama vrhunskog vina. Na tržište ju tek planiraju izbaciti, no u malim količinama kao selekciju. Cabernet sauvignon je moćno, robusno i veliko vino berbe 2018., u kojem su izražene sve sortne karakteristike cabernet sauvignona sa ostatkom šećera koji lijepo zaokružuje vino koje je njegovano u drvenim bačvama. Punog je okusa, duboko crvene boje i zaokruženih tanina.

Stiplošekovi gosti bili su iz vinarije Dalmacijavino: Ivan Kuštra, član uprave i direktor financija; Kristina Pinkert, direktorica vinarije i Viktor Zdilar, enolog. Dalmacijavino mnogi povezuju sa žestokim alkoholnim pićima i bezalkoholnim brendom Pipi a manje je poznato po vinima. No, kad je tvrtku kupio Luka Diel-Zadro, počinje rekonstrukcija cijele tvrtke pa i tako snaženje vinskog dijela. Ugašene su male, nerentabilne vinarije po otocima a i prostor u Splitu bi u budućnosti trebao biti samo distributivni centar. Vinska priča Dalmacijavina seli se u vinariju u okolici Drniša, u Petrovo polje, gdje imaju nasad od dvjestotinjak hektara vinograda.


0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page