top of page

Samoborska češnofka u Europskom registru

Samoborska češnofka", dimljena kobasica, upisana je u Europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a tim povodom održana je konferencija za medije u poznatom samoborskom restoranu "Kod špilje". O značaju ovog projekta govorili su predsjednik udruge "Samoborska češnofka" Igor Runtas, samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Predsjednik Udruge Igor Runtas je govorio o putu od početne ideje do realizacije europske zaštite uz podsjetnik da se Samoborska češnofka spominje još od 1915. godine u samoborskim zapisima. Postupak zaštite naziva Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka započeo je u svibnju 2020. godine, kada je Udruga “Samoborska češnofka” Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

Mi smo 14. studenog dobili završnu potvrdu da je prozvod zaštićen na razini EU, što znači da je zaštitu dobila Udruga, a svi koji su članovi Udruge ili zadovolje propisanu specifikaciju mogu proizvoditi Samoborsku češnofku. No nije dovoljno samo raditi po nekom receptu, nego postoji kontrolno tijelo od strane nadležnog Ministarstva RH koje jednom do dva put godišnje kod proizvođača kontrolira parametre iz specifikacije. Smatram da je ovo dobar temelj za daljnji razvoj Samobora kao gastrodestinacije te da od ove zaštite koristi mogu imati svi, a ne samo članovi Udruge – poručio je Runtas uz zahvalu svim članovima Udruge te Gradu Samoboru na potpori.

Da će na tu potporu moći računati i u godinama pred nama potvrdila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot. Izrazito smo ponosni na ovu zaštitu, s apekta gastronomije i turizma to će puno doprinjeti jer kad imate ovakvu oznaku, drugačije se gleda na sami proizvod. Plan je proširiti priču oko Samoborske češnofke kroz manifestacije, zajedničkim snagama ćemo planirati daljnje aktivnosti – najavila je gradonačelnica Škrobot te podsjetila da je u postupku dobivanja zaštite i samoborski kukuruzni kruh. Državni tajnik Majdak je istaknuo i da je Hrvatska na 7. mjestu u Europi po broju zaštićenih proizvoda EU kvalitetom, uz najavu da su još tri u proceduri za dobivanje zaštite te podsjetnik da je Rudarska greblica bila jedan od prvih takvih proizvoda. Uz kušanje Samoborske češnofke i ponudu samoborskih tradicijskih gastro proizvoda koje su pripremile članice Udruge Etno Fletno, zapjevalo se i "Kraj kapele svete Ane" uz Đurđicu Pleše Vujica.

Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od posebnosti Samoborske češnjovke/Samoborske češnofke, koja ovisi o vještini majstora, "špajlanje" je, odnosno ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem. Proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i okolnih naselja smještenih u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja.

Snimke: Marko Čolić


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page