top of page

Slatke priče uz vino

'Vinom uz slasticu' je događaj na kojem je uz pet odabranih vina predstavljeno pet slastica u kavani Procaffe u Zagrebu. Počelo se sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery 2019, kojeg je predstavio moslavački vinar Sven Đozo.

Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, dobitnik bronce na najznačajnijem ocjenjivanju vina na Decanteru u Londonu. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg nije lako 'pomiriti' s vinom, ali Bolfan je procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi 'petrolejski' Riesling. Tu su kombinaciju novinari proglasili najboljom na događaju 'Vina uz slasticu', koji su organizirali prijatelji vina novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Belje već dugo ima brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama zadržavaju 'boutique' kvalitetu. Takav je i njihov polusuhi Rosé 2018, majstorski spravljen od pinota crnog i cabernet sauvignona koji je sljubljen s Panna cottom. Što bi bile slastice bez finih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. Čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član obitelji Jagunić Zvonimir. Taj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.

Premijerno 'Vino uz slasticu' završeno je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan 2018. To je bilo prvo predstavljanje Vinarije Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju, nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.

Priredbu 'Vino uz slasticu' kao i dosadašnja 'Vina uz žlicu' pratila je destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od Divlje kruške i Suhe smokve.

Foto: Nikola Zoko

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page