top of page

Sokač predstavio svoja vina u Zagrebu

Ivan Sokač iz Strmca kod Stubičkih Toplica mali je proizvođač vina, s ukupno 8000 loza, sa sedam sorata, te s godišnjom proizvodnjom od 12.000 litara. Glavni vinogradi nalaze se na poziciji Rebar, gdje su i klet te manja kušaonica, a Sokačevo trsje je i na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Sokač je predstavio svoja vina na tribini u prostorijama HKD Napredak u središtu Zagreba u čemu mu je pomogao sommellier Tomislav Jakopović.

Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina i Sokaču to nije glavno zanimanje. On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam. Savjetnik mu je enolog Krešimir Hren iz konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar. Zahvaljujući toj suradnji postigao je vrhunsku kvalitetu vina. Prinos po trsu je do 1,5 kg, berba je ručna, maceracije bijelih sorata je i do osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga pustiti na tržište.

Kušalo se deset vina i sva su dobro ocijenjena od 15 odabranih "vinskih" novinarki i novinara. Počelo se s graševinom iz 2017. slijedila su dva rajnska rizlinga 2015. i 2017., pa sauvignoni 2019. i 2017. sa po 14% alkohola tako usklađenog da alkohol ne prevladava, ponuđena su i dva muškata žuta iz 2019. I 2017. i mješavina, Cuveea od zweigelta, frankovke cabernet sauvignona i merlota. Ipak za većinu najbolja ocjena pripala je izboru bobica graševine iz 2017.

Na prijedlog doajena novinarstva o vinu Željka Suhadolnika kušalo se i graševinu iz 2016. inače šampiona na GASTU u Splitu 2018. sa 89 osvojenih bodova Osim šampionske titule u Splitu, Sokačeva vina dobila su više od stotinu priznanja počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na međunarodnom festivalu sa stotinu vinara i 500 uzoraka u Gornjoj Radgoni.

Snimio: Marko Čolić

0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page