top of page

Soldo predstavio kutjevačku graševinu

Poznata i priznata je kutjevačka graševina. Korona i potres usporili su graševinske užitke u Zagrebu. Zatvoriše se kafići i restorani, zaustavljena su sva pa i vinska druženja Prodaja je pala gotovo na nulu i tako dva i pol mjeseca. No nisu se svi predali. Čim se koronarna situacija počela smirivati Gojko Soldo je sa svojim nasljednikom sinom Mirkom, studentom agronomije, pohitao u Zagreb da predstavi svoja vina.

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u središtu Zagreba okupilo se birano društvo, ”vinske” novinarke i novinari. Petnaest odabranih novinara držali su razmak od 1,5 metra i dok nisu došli prvi gutljaji imali su maske na licu. Sommelier Tomislav Jakopović predstavljao je vina. Početak graševina berba 2019. godina, pa graševina 2018. Graševina je s 16000 trsova i kod Solde kao i kod svih vinara iz Kutjevačkog vinogorja dominantna sorta. Kušao se i chardonnay, manzoni, sauvignon blanc, rose, traminac mirisni, cuvee crni i merlot.

Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu, dvije ili tri unaprijed i najveći dio proda tijekom godine što kada se radi o Cuveeu i merlotu nije dobro jer ta vina imaju potencijal i trebala bi odležati godinu dvije prije puštanja u promet. Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici Požege i Kutjeva, ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i male količine izvozi u Njemačku i u Švicarsku. Zaključak nakon kušanja bio je da je cijena po kojoj se prodaju ta vina, 30 do 40 kuna, preniska. "Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji. Tamo su niske cijene konstanta." rekao je Soldo novinarima. Soldo ima i rizvanac,zwegelt, pinot noir, frankovku i gamay te misna vina. Mirisni traminac bio je šampion Oriovite u Oriovcu 2015. i u Kutjevu 2016. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu 2018. sa ocjenom 85 bodova.

Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Profesionalno se vinarstvom počeo baviti 2011.godine. U početku obitelj Soldo prodavala je grožđe i mošt ali su se odmah odlučili i za vlastito vino. Tih godina je obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio povećati tako da danas ima sedam hektara vinograda.

Gojko Soldo i Branko Jakobović vetovski su vinari a Vetovo je smješteno podno planina Papuka i Krndije u Požeško-slavonskoj županiji i pripada gradu Kutjevu. Dr. Branko Mihalj, stomatolog i vinar iz Kutjeva, kaže: "Kutjevo je svjetska prijestolnica graševine". Dokazali su to Ivan Enjengi, Vlado Krauthaker, Dr Branko Mihalj, Antun Adžić, Galić, Kutjevo d.d.i još tridesetak vinarija i vinara, jedan bolji od drugoga. U Kutjevu se toči izvrsna graševina a među tim odličnim graševinama su i vina Gojka Solde.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page