top of page

Spoj hvarskog vina i čokolade

Hvarska Vina Carić i čokoladni tartufi Gamulin Chocolates spojili su se u petak navečer (18.12.) na zoom radionici sljubljivanja vina i čokolade. Nakon nekoliko degustacija uživo prijašnjih godina u Jelsi, Splitu i Zagrebu, organizatori su odlučili ljubiteljima vina i čokolada uljepšati predbladgansko vrijeme ovim neobičnim druženjem, na kojemu je, osim vođenog kušanja - bilo i poezije! Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja, Ivana Ksrtulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirača, predstavila je svoja dva vrhunska vina pošip i plavac mali a Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica Gamulin čokolada u Jelsi - ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara.

Sudionici su kušali Carićev Pošip 2018 i višestruko nagrađivani Plovac Ploški Barrique 2013, svako vino sa 4 različite praline, dvije bijele i dvije tamne vanjštine. Praline su bila zanimljivo punjenje pa su sudionici radionice u svojim domovima, mirišući, kušajući i razmišljajući o Hvaru otkrivali – komorač, smokve, bademi, limun, rogač, med, smokva, ljuta naranča Prema glasovima publike, uz Pošip 2018 najbolje se spojio bijeli tartuf s punjenjem od suhe smokve, preprženih badema i komorača – svaki je sastojak dodatno pojačao herbalnost pošipa ali i njegovu specifičnu završnu, dopadljivu gorčinu. S Plovcem Ploškim barrique 2013 sljubio se tartuf od crne čokolade sa smokvom i prahom ljute naranče.

Stihove su recitirale hvarske pjesnikinje: Katarina Makjanić svoju pjesmu o smokvi, a Zorka Bibić o naranči. Zorka Bibić je naglasila da je Hvar jedan od najaromatičnijih otoka i kako se nada da će i tartufi postati jedan od prepoznatljivih brendova Hvara. Iznenađenje večeri bio je pjesnik Enes Kišević koji je recitirao nekoliko pjesama, jednu od njih namijenjenu baš vinu i čokoladi „Zaljubljenost“, a dodatno je sve razveselio mladi Ljubo Carić (sin Ivane i Ive Carića) svojom božićnom pjesmom Borić za Božić.

Večer je bila ispunjena posebnom energijom. Ispreplitali su se komentari o vinima i čokoladi s lijepim stihovima. Enes Kišević izjavio je na kraju kušanja da je „Vino duša koju vidimo“ , a nakon radionice, nadahnut ovim događajem napisao je pjesmu.


Dvije duše

Vino u bokalu:

duša u tijelu.

Vino je vidljiva duša.

Duša je nevidljivo vino.

Obje su duše

i ljudske

i božanske.

Jedna mi dah daje,

druga mi dah nadahnjuje.

Ta dva moja života.

Te dvije moje duše.

Podsvjesno svjesne sebe.

Vino u čaši.

Duša u tijelu.

Snimke: Julio Frangen


Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page