top of page

Traminac iločkih podruma

Osam "svjetskih" Traminaca predstavljeno je na zabavno-edukativnoj interaktivnoj radionici "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" u središtu Zagreba u wine baru Procaffe. Bili su to Traminci Iločkih podruma.

Vinarija Iločki podrumi smjestila se na desnoj obali Dunava, u najistočnijem gradu Hrvatske, Iloku, u gradu starina i vina. Proizvode vina s 990 ha vinogradarskih položaja, (330 ha vlastitih i 660 ha iz otkupa) te razvijaju autentičnu i jedinstvenu turističku i ugostiteljsku ponudu, povezujući sadržaje turističkog odredišta s vinarstvom i vinogradarstvom, a njihova vina, i kvalitetna i vrhunska, osvajaju brojna priznanja na najprestižnijim domaćim i međunarodnim vinskim ocjenjivanjima. Kroz vina je sudionike razgovora provela enologinja Ivana Raguž koja već 15-ak godina radi uz Veru Zimu, glavnu enologinju Iločkih podruma , a članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Karmela Tancabel je odgovarala na pitanja o turizmu i poslovanju Iločkih podruma i uz vina pojasnila svoje autorske slogane kojima je okarakterizirala svaku pojedinu njihovu liniju vina. Tijekom kušanja bila su sljedeća objašnjenja:

Traminac kvalitetni, položaj Vukovo, berba 2019. - ima svijetlo žutu boju, prepoznatljiv razvijen sortni miris u kojem dominira miris ruže. Elegantno je, svježe, harmonično i meko. Poslužuje se uz topla predjela, tjestenine, rižota, bijelo meso i lagane slastice. Traminac vrhunski, položaj Principovac, berba 2018. - Vino krasi zlatno žuta boja. Aroma je sa posebno izraženim mirisom ruže. Okus je pun, sadržajan, bogat i snažan. Potentno vino ugodne svježine. Sljubljuje se uz foie gras( gušča jetra), fine sireve i slastice . Vino za posebne prilike! Traminac Principovac, poluslatko vino, limitirana edicija, berba 2018. - zlatno žute boje, intenzivno razvijenog sortnog mirisa; plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa u kojem dominira intenzivna aroma meda; punog, snažnog tijela, kremozno i zaokruženo. Uz jela od bijelog mesa te fine sireve. Vino za uživanje! Limitirana linija predikatnih vina Traminac s položaja Principovac - vrhunska predikatna vina koja se poslužuju kao aperitiv ili uz fine slastice. Vina za pamćenje! Traminac kasna berba 2017 - vino zlatno žute boje, intenzivno razvijanog i bogatog mirisa na ružu i muškate. To plemenito vino punog je i bogatog mirisa i harmoničnog, slatkastog okusa.

Traminac izborna berba 2017 - vino zlatno žute boje u čijem su mirisu izražene medne note i za predikatno vino karakterističnih botritis tonova. To je plemenito vino punog je, harmoničnog i slatkastog okusa. Traminac izborna berba bobica 2016 - zlatno žute do jantarne boje, intenzivnog i bogatog mirisa na ružu s nježnim karakterističnim mednim notama. Plemenito vino punog, harmoničnog i slatkastog okusa. Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 - Slatko bijelo vino, proizvedeno je od izabranih prosušenih bobica grožđa s viskom koncentracijom šećera. Vino je zlatno žute boje, bogatog mirisa na med i suhe grožđice. Okus je pun, harmoničan, senzualan i bogat. Traminac Ledena berba 2012 - vino proizvedeno od smrznutih bobica grožđa, ubranih za vrijeme najhladnijih zimskih dana, kada se bobice u smrznutom stanju beru i prerađuju. Vino je zlatno žute boje. Bogatog je, zaokruženog i punog okusa, u mirisu izraženih mednih nota.

Karmela Tancabel je istaknula je da je Zagreb jedno od njihovih najvažnijih tržišta, bez obzira što izvoze svoja vina u 22 države. Osvrnula se i na ovo korona stanje koje je za vinare iznimno izazovno i zahtjevno. Naglasila je da su oni jedna od najvećih hrvatskih kontinentalnih vinarija koja trenutno zapošljava više od 240 ljudi i u ovim teškim vremenima nije se išlo na smanjivanje radne snage niti im je to u planu. Najavila je da uskoro kreću s gradnjom hotela s wellnessom na Principovcu.

Snimke: Marko Čolić


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page