top of page

Varaždinsko bučino ulje

Orašasti okus, prženost u pozadini, tamno zelene do crveno smeđe boje, bučino ulje je nezaobilazni dio suvremene gastronomije sjeverozapadne Hrvatske, izvučeno iz zaborava i nehaja kao iznimno nutritivni i skladan dodatak zagorskim, varaždinskim i međimurskim jelima. Kao što se to, nažalost, događa i s drugim ponovno otkrivenim okusima, i bučinog ulja su se ljudi u ovim krajevima sjetili nakon što su prepoznali iste kvalitete kod srednjoeuropskih susjeda.

Ono što veseli jest da su seljaci prenosili znanja i vještine iz generacije u generaciju, pa se nije izgubila navika iz sjemenki buča proizvesti kvalitetna i ukusna ulja. Bučino ulje ima potvrđene povoljne učinke na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma, a porast potražnje za njima je vidljiv i izvan uobičajenih područja njegove konzumacije. Varaždinsko bučino ulje je početkom 2020. godine zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske, nakon dvije godine istraživanja. Na Varaždinsku županiju se odnosi čak 25 posto ukupne proizvodnje bučinog ulja u Hrvatskoj, a više od 1 posto na razini EU. Nakon donošenja rješenja o nacionalnoj zaštiti, Ministarstvo poljoprivrede zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko bučino ulje podnosi Europskoj komisiji, čime počinje postupak zaštite na razini EU.

Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina, dok tradicija korištenja Varaždinskog bučinog ulja u prehrani seže u 18. stoljeće. Specifičan je i način proizvodnje. U odnosu na proizvodnju drugih biljnih ulja, prerada bučinih sjemenki u Varaždinsko bučino ulje odvija se mehaničkim procesom uz upotrebu topline i bez dodavanja aditiva. To rezultira uljem iznimne kvalitete koje ne samo da ima specifičan okus, nego i niz blagotvornih učinaka na zdravlje poput smanjenja kolesterola u krvi ili regulacije krvnog tlaka, pozitivno utječe na funkcije mozga, na kožu, na vid te na koncentraciju. Zbog toga treba ponovno istaknuti da nutricionisti preporučuju da se svakoga dana konzumira jedna žličica Varaždinskog bučinog ulja.

Koliko je važna ta zaštita svjedoče čak dvije zlatne nagrade koje je Varaždinsko bučino ulje osvojilo na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu. Andreja Petrović iz Varaždina i Matija Patrčević iz Nove Vesi Petrijanečke iznimno su ponosni na ove nagrade međunarodnog instituta za kvalitetu, nakon što su drugi proizvođači ove godine već dobili nagrade u Austriji.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page