top of page

Vina uz žlicu u Veganšpeku

Sve je bilo spremno, ali su inicijatori eno gastro projekta 'Vina uz žlicu', novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog bistroa Veganšpek morali pričekati dane između dva "napada Korone". Oni su konačno došli, pa se okupila probrana ekipa vinara i uljara te novinara koji prate vinsku i gastronomsku scenu.

Kroz labirint vina i jela uzvanike je poveo veliki vinski zaljubljenik Marko Havaši, koji je u Zagrebu pridonio afirmaciji međimurskih i zagorskih vina. Sada je pokazao da ima i voditeljski talent. Visoka temperatura nije bila saveznik, ali u kuhinji Veganšpeka sve je besprijekorno funkcioniralo. Chef Alen Đukić sa svojim timom na stolove najprije je 'izbacio' Fermentirane štapiće od soje s humusom, tempehom i mrkvom, koji su posluženi uz Pjenušac 267 extra brut Kota. Svoj pjenušac osobno je predstavio vinar iz Hrvatskoga zagorja Tihomir Kota.

Sljedeći gastro izazov bili su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom, a posluženi su uz Sauvignon Soldo 2018, aromatično i osvježavajuće vino iz Vetova za čiju su kreaciju zaslužni otac i sin, Gojko i Mirko Soldo. Premijeru imala je vinarija Burnum iz Vrbnika kod Knina. Kušalo se vino na francuski način s dalmatinskog kamenjara. Bio je to Bijeli Cuvée iz 2018. u kojem su podjednako zastupljeni chardonnay, viognier, pošip i maraština. Vino je, uz Zeleni rižoto sa špinatom i popečcima, predstavila Kninjanka Dijana Grgić, vlasnica i urednica časopisa VinumIN.

Boris Nećemer iz vinarije eko vinara Tomislava Bolfan predstavio je Riesling 2019 . Uz to moćno vinu pridružen je Losos s grilla uz beluga leću, glaziranu mrkvu te pire od graška i mente. Jedino crno vino te zagrebačke vrele večeri bio je Crni Cuvée Kaptol 2017. iz vinarije Kaptol s kutjevačkog vinorodnog područja. To vino visokog potencijala i maštovite kreacije predstavili su vlasnica vinarije Barbara Ljevar i zagrebački distributer Dario Krklec. Ta kupaža cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, u podjednakim omjerima, nadopunila je Skradinski rižoto, kojim je označen i kraj slanim jelima.

Slatka završnica, Crème brûlée s ružmarinom i narančom, stigla je uz Muškat žuti Sokač 2018. Vinariju Sokač iz Strmca kod Stubičkih toplica, predstavio je novinar Vjekoslav Madunić. Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina i Sokaču to nije glavno zanimanje. On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam. Savjetnik mu je enolog Krešimir Hren iz konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar. Zahvaljujući toj suradnji postigao je vrhunsku kvalitetu vina. Prinos po trsu je do 1,5 kg, berba je ručna, maceracije bijelih sorata je i do osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga pustiti na tržište.

Uz vina pila se mineralna voda Römerquelle a predstavila se i Sanja Žuvela iz OPG-a Mario Žuvela iz Vele Luke s Korčule s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Žuvela Košće, mješavinom vrhunskih sorti maslina lastovka, orgula i drobnica. Mladen Cesarec, koji u Oroslavju ima OPG Cesarec je sa svojim je bučinim uljima ušao i u velike trgovačke lance. Ove večeri popečci kao dodatak Zelenom rižotu spravljeni od visokoproteinskog, bezglutenskog bučinog brašna uz popržene sjemenke. Cesarec je predstavio i Suncokretovo hladno prešano ulje, koje nije namijenjeno prženju nego kao dodatak jelima što je novost na tržištu.

Snimke: Marko Čolić


0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page