top of page

Vino uz žlicu u Međimurskim dvorima

Trinaesto izdanje eno gastro projekta "Vino uz žlicu" održano je u Međimurskim dvorima u Lopatincu kod Čakovca. Dobrodošlica uzvanicima iz svijeta medija bila je Murska dekla, gin proizveden u obližnjem Šenkovcu, kojem je svježinu dalo voćno vino Summer Wine iz zagorske vinarije Šafran.

Meso z tiblice nezaobilazno je predjelo u Međimurju, a na drvenom pladnju našli su se još sir s bučinim košticama, domaća kobasica i dimljeni jezik. Uz meso z tiblice poslužen je Tomšić Pušipel 2020,koji je pripremio nepca za drugi međimurski klasik - trgance s vrhnjem. Nekad je to bilo glavno jelo, težačko, koje se moglo kombinirati s bilo čime što imate kod kuće, a u današnjoj ugostiteljskoj ponudi, omiljeno predjelo koje se radi i u slatkoj varijanti, s makom ili šumskim voćem.

Tenfana piletina s hajdinom kašom bilo je sljedeće je jelo, a vlasnik restorana Marijan Martinjaš osim tenfanja (pirjanja) govorio je i o drugim međimurskim gastronomskim terminima kao što su kalapajsano (pirjano), kalamperi (krumpiri) ili pretepeno (zgusnuto) kao na primjer grah ili juha. Nekad se u loncu kuhalo cijelo pile, sada češće u komadima, a uz dobro skuhano meso prilog je bila hajdinska kaša, od žitarice heljde koja se nekad puno uzgajala, a potom bila dugo zapostavljena. Okusi djetinjstva, kaže Martinjaš, vraćeni su zahvaljujući heljdi s OPG-a Stričak. Vinar Nenad Preiner preporučio je uz ovo jelo svoj Pušipel, čija je kvaliteta prepoznata na londonskom Decanteru, gdje mu je dodijeljeno 88 bodova i brončana medalja.

Paprikaš od divljači ( srna, vepar, jelen) bio je izbor za glavno jelo, uz domaće šiškrline, tjesteninu s kukuruznim i pšeničnim brašnom te krumpirom. Ovo jelo, za razliku od nježnijih Pušipela, tražilo je moćnije vino, čvršćeg tijela, a upravo takva bila je Belović Graševina 2020. Gibanica kraljica je međimurskih slastica, a priprema se od jednostavnih namirnica (orah, jabuka, mak, sir, šećer) koje tek u složencu dolaze do punog izražaja. Svatko ima svoj način spravljanja, a Tatjana Martinjaš u Međimurskim dvorima ne mijenja recept od 2005. godine kada su ona i suprug preuzeli restoran. Uz ovu kalorijsku bombu sasvim se dobro uklopilo Šafran Kuhano vino, fino aromatizirana kupaža frankovke i portugisca.

Na kraju predstavljena je nova kava na hrvatskom tržištu -Cagliari. Talijanski proizvođač kave s obiteljskom tradicijom od 1909. godine prisutan je u četrdesetak zemalja svijeta. Usmjereni su na ugostiteljstvo i kavoljupce, koji doma uživaju u kavi spravljenoj u caffetieri. U posljednje vrijeme vrlo su im tražene kapsule za kućne i uredske aparate, a budućnost su, kaže njihova predstavnica Anamarija Šimović, tzv. jastučići (cialde) sa 7,5 grama mljevenog espressa.

Projekt "Vino uz žlicu" podržala je i Turistička zajednica Međimurske županije.

Foto: Marko Čolić, Nikola Zoko


0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page