top of page

Vinski razgovori uz vinarije Stručić i Mikulić

Na četvrto izdanje "Vinskih razgovora" s novinarom Tomislavom Stiplošekom, predstavljene su dvije male obiteljske vinarije s posebno dobrim vinima. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama" je događaj kojeg, u suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, dva puta mjesečno organizira G.E.T. - udruga za kulturu stola. Radi se o kušanju vina i razgovoru s vinarima a i publika aktivno sudjeluje u razgovoru.

Stručić i Mikulić vina

Tema razgovora bili su vinski festivali. Uz priču o predstavljenim vinima, događaj ima svaki put glavnu temu, a to su ovaj bili vinski festivali. Gošća komentatorica bila je Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women of Wine (WOW), koja je predstavila nadolazeći, već sedmi po redu, Pink Day - festival rosé vina (održat će se u Zagrebu, 30. ožujka, u organizaciji udruge WOW).


Ima li ih previše u Hrvatskoj? Komentari su bili razni; počevši od Sanje Muzaferije koja je rekla da ih možda ima malo previše pa sve do komentara novinara Tomislava Radića koji zastupa tezu "što više, to bolje". Međutim, zaključak teme bi bio da bi se festivali, osim nekoliko većih i značajnijih, trebali specijalizirati - baš poput Pink Daya ili Salona pjenušaca. No kako mi na to ne utječemo, za pretpostaviti je da će sam kvaliteta pojedinih festivala odrediti broj izlagača i posjet publike, što će opet samo po sebi iskristalizirati festivale koji u nekom segmentu imaju svoju vrijednost.

Vinarija Stručić

Ovaj put je Tomislav Stiplošek ugostio dvije vinarije i to vinariju Stručić iz Ludbrega (okolica Varaždina, Podravina) i vinariju Mikulić iz Mokala (Pelješac). Zašto dvije? Radi se o dvije male vinarije sa sličnim obiteljskim pričama - mlade vinarije u počecima razvoja, s ljubavlju nastavljaju obiteljsko nasljeđe uz podršku roditelja koji se bave primarno ugostiteljstvom, a kako kaže Stiplošek: "Kad god je to moguće, treba spajati zelenu i plavu Hrvatsku."


Vinarija Mikulić

Supružnici Tomislav i Sanja Stručić (vinarija Stručić) su prezentirali novi smjer svojih vina, odležanih i maceriranih. Kušalo se pjenušac Blanc de Blancs, Graševina Natur i Chardonnay sur-lie, s tim da je za Graševinu Natur to bilo pretpremijerno predstavljanje. Antonio Mikulić proizvodi moćne plavce s položaja Postup koji odražavaju ljubav prema dalmatinskom kršu i kristalno plavom moru. Ove godine su prvi put napravili Pošip, od grožđa iz Smokvice (otok Korčula), ali on još nije spreman za prezentaciju pa je publika ovom prilikom kušala njihov Postup i vino Don Josip - Postup Selekcija. Vinariji Mikulić je to bila prva javna prezentacija Zagrebu, izuzevši nastup na Zagreb VINOcom festivalu.


O kvaliteti prezentiranih vina obje vinarije možda najbolje govori komentar novinarke Sanje Plješa kako su to "ozbiljna vina za ozbiljne cure", s kojim su se složili svi u publici, osim muškog dijela koji se požalio da bi i njih trebalo uključiti u tu izjavu. Svaki "Vinski razgovori", uz zanimljive teme i degustacije koji pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje.


Fotografije preuzete sa stranica vinarija Mikulić i Stručić

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page