top of page

Vrbovečka pera - preteča pizze

Makovnjače, orehnjače, upravo pečene bučnice i druga starinska jela nudila su se u Vrbovcu u kojem je od 23.8.-25.8. 2019. održana 39. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari.“ Ove godine tema je bila jela s kukuruznim brašnom ali ipak u prvom planu bila je pera. Pera je starinsko jelo, nešto kao pogača sa nadjevom od sira. Za pripremu te preteče pizze potrebno je glatko brašno, mlijeko, kvasac, šećer, svinjska mast i sol a za nadjev svježi sir, kiselo vrhnje, sol, kukuruzna krupica, jaja i šećer. Pekla se u krušnoj peći na 220 stupnjeva a ove godine je peru u Vrbovcu pripremala mlada ekipa kuharica i kuhara učenika Ugostiteljske škole ali pere je bilo i na drugim izložbenim prostorima na kojima se 15 udruga žena iz okolnih vrbovečkih sela natjecalo sa 150 jela u pripremi glavnog jela i slastica. Za nas su jelo pripremile Paula Korša, Anamarija Nemčić i Zrinka Ivančin.

Zadnji dan manifestacije ocjenjivala su se jela. Glavna namirnica za natjecateljsko jelo svake godine je drugačija, tako je ove godine to bio kukuruz. Udruge žena za glavno jelo pripremale su “Juneći paprikaš sa žgancima“, a za slasticu “Starinski kolač“ po izboru. Jela su ocjenjivali: Tomislav Špiček, Marko Lučić i Davor Dretar Drele.

Za glavno jelo dodijeljene su tri nagrade koje su dobili Gradska udruga umirovljenika, Udruga žena Cerje i Udruga žena Lonjica. Za slasticu dodijeljena je jedna nagrada koju je dobila Udruga žena Gaj.

Pored starinskih jela posjetitelji su uživali i u vinima koja su članovi Vrbovečke udruge vinara i vinogradara nudili u svojem Vinskom podrumu. Održan je i kulturno – umjetnički program, izložbe i radionice a u večernjim satima nastupali su poznati estradni umjetnici.


Snimio : Marko Čolić

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page