Vinskim stazama Charlie Chaplina – plešivičko vinogorje i Jaskanske vinske svečanosti

Bila je to davna 1932. godina. Tada već poznati američki glumac Charlie Chaplin putovao je iz Beča u Trst, ali ne preko alpskih prijevoja i visokih brdskih cesta, već dolinama sjeverozapadne Hrvatske. Zastao je u vili Horvat, koja se i danas nalazi usred sela Plešivica, koja je tada bila kavana s restoranom i konačištem. Vlasnici ovog svratišta, obitelj Horvat, imala je u ponudi silvanac i sauvignon, a kod svojih susjeda Režeka kupovali su portugizac, koji se danas zove purtugizec zbog odredbi Europske unije. Chaplina to nije spriječilo da uživa u tom poznatom plešivičkom mladom vinu. Gospođa Dragica Režek nam govori da, po kazivanju Vere Horvat, zadnjeg potomka obitelji, Chaplin nije bio sklon piću, ali mu se Režekov portugizac svidio i tražio ga je i drugi dan za ručak.

IMG_4080
Vila Horvat danas

Danas je vinar Damir Režek boteljirao purtugizec s imenom i likom slavnoga gosta. Naime, Damirova prabaka i baka radili su u vili Horvat, a putem njihovih priča danas znamo da je Chaplin tamo jeo piletinu u umako i pio vino. No, nije samo Chaplin svjetski poznata ličnost koja je posjetila Plešivicu. Tu je bila i slavna plesačica Isadora Duncun, po kojoj Damir Režek također želi nazvati jedno desertno vino. A Jaskanski kraj je i bremenit hrvatskim slavnim ličnostima. Ovdje su se rodili ili živjeli Vladko Maček, Ante Starčević, Antun Bauer, Alojzije Stepinac, Ivana Brlić Mažuranić, Franjo Kuharić, Tadija Smičiklas, Petar Skok i brojni drugi.

vladko maček tadija smičiklas
Vladko Maček                                            Tadija Smičiklas

Ali vinogradarstvo je ipak jedna od najvećih tradicija ovoga kraja. Plešivička vinska cesta danas broji skoro petnaest godina postojanja, iako su vinari daleko prije imali svoje ugostiteljske objekte na Plešivici, brdu koje razdvaja sunčane južne doline jaskanskog prigorja i sjeverne, hladnije obronke Samoborskog gorja. Naizgled jednostavno brdo krije u sebi mnoge prekrasne brijegove i dolove, u kojima su vinari pronašli mjesto za svoje čokote. Ovo je postojbina purtugisca, plaveca žutog, slatkog zelenca i šipelja, ali su se tu našli i chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, traminac, te crni, bijeli i sivi pinot. U posljednje vrijeme sve je više sorti silvanca.

kestenpods

Dugi niz godina Plešivica je ipak najpoznatija po purtugiscu. Ovo mlado crno vino zaštitni je znak jeseni i prvo mlado vino kontinentalne Hrvatske. Najbolje se sljubljuje uz pečene kestene, paprenjake, sir, orahe i domaće jaskanske slastice. Prema povijesnim vrelima ova sorta nastala je kad su Francuzi osvojili ovo područje za vrijeme napoleonskih prodora i nastanka Ilirskih pokrajina. Dakle, od početka 19. stoljeća purtugizec je lokalno vino plešivičkog vinogorja. Radi se o mladom crnom vinu karakterističke rubinski crvene boje s ljubičastim odsjajem. U mirisu se osjeća crno bobičastvo voće i iznimno je pitko. Osim uz tradicionalne jaskanske slastice jeseni, dobro se slaže s jelima od divljači, pečenicama, buncekom s kiselim zemljem. Danas se zbog odredaba Europske unije koristi stari izgovor purtugizec. Danas je purtugizec ponovno zadobio kultni status mladog vina Zagrebačke županije.

Gospođa Režek na govori više o drugim sortama vina na ovom području. Silvanac zeleni je uslijed prilladnih mikroklimatskih i pedoloških uvjete Plešivice dobio idealne uvjete za dobivanje visokokvalitetnog vina. Ono je uobičejeno zelenkasto žute – boje, zelenkastog odsjaja, harmonično, pitko, fino oblikovanih voćnih aroma koje podsjećaju na zelenu jabuku. Kiseline su ugodno naglašene, u ustima djeluje svježe i lepršavo. U godinama sa dovoljno sunca i prilagođenom rodnošću daje na okusu puno, kremozno, bogato vino, naglašenih aroma, vrhunske kvalitete.

bg_cached_resized_f88f1b72e3452bbbefbac4729673b9ff

Sredinom dvadesetog stoljeća na Plešivici se počeo uzgajati rizvanac, dobiven od trsova koje je grof Erdödy donio na Plešivicu. Rizvanac karakterizira ranije dozrijevanje uz visok sadržaj šećera i primjerenu kiselinu,te muškatno cvjetnu aromu koje podsjećaju na akaciju i jasmin. Vino je natprosječne kvalitete, svjetlozelenkaste do žute boje, nježne plemenite cvjetne arome i bukea gotovo savršenog sklada i laganih voćnih okusa. To je vino posebne otmjenosti i finoće kojeg cijene pravi vinski znalci. Serviranje na temperaturi od 10 C , stopit će ga s hladnim domaćim predjelima od šunke, svježeg sira s vrhnjem, ali pristaje i uz svečaniji stol s jelima od peradi, bijele ribe, štrudlom od sira i jabuka, kolačima od dizanog tijesta, palačinkama.

bg_cached_resized_46c8ea68295054a49930337fa697f1ea

Chardonnay je vino nešto viših alkohola, lijepe zelenkasto–žute do slamnato žute boje, izraženih voćnih aroma koje podsjećaju na oskorušu, krušku, marelicu, a posebnu uzbudljivost okusa daje mu aroma koja podsjeća na ananas i zrelu dinju. Ono je u okusu puno, kremozno, lijepo zaokruženo nenametljivim kiselinama, u ustima ostavlja slatkast okus. Preporučujemo ga servirati na temperaturi 10 – 11 C. Potpun doživljaj ovog vina biti će uz dobar izbor jela od ribe morske i slatkovodne (buzara, fiš paprikaš ), jela od divljači, razna mesna jela u umaku, pečenke te slane štrudle.

bg_cached_resized_8d64a41888db7ae437018914abb42573

Francuska sorta zaštićenog naziva Burgundac crni, Pinot crtni kao čista sorta počeo se uzgajati tek krajem prošlog stoljeća. Karbonatno tlo i primjerena ekspozicija daju veoma obojano vino, duboke rubinsko-crvene do granitne boje koje u izrazito vrućim godinama dobivaju cigleni ton. Arome primarno podsjećaju na zrelo grožđe i tamno voće (višnja, suha šljiva). Godina dana dozrijevanja u barrique bačvicama daje mu osebujan bouqet koji podsjeća na smokvu i rogač koji se osjeća uz blagu trpkost. Prepoznatljive su i arome dima, finog duhana, vanilije, a lagano peckav ton asocira na crveni papar. Servira se na temperaturi 16 – 18 C. Ovo bogato vino dostojno je i najsvečanijeg stola uz jela od divljači, pečene guske ili patke, gulaše, biftek, čobanac, pašticadu.

žž

Sauvignon Blanc je cijenjena sorta Plešivice, malo zastupljena zbog svoje niske rodnosti i samo najimućniji vinogradari mogli su ju posjedovati. Prinosi su izuzetno niski, ali je zato vino tipičan sauvignon Blanc, prepoznatljivog mirisa na suho sijeno i cvijet bazge, u okusu donekle puno, pitko, svježe, starenjem dobiva medne note. Serviranje 10 – 11 C. Ovo aromatično vino pije se uz razna jela od teletine ( teleća koljenica, punjena teleća prsa), plodove mora (crni rižot), rakovi, bijela riba, janjetina, u pravilu uz jela jače izraženih aroma. Izvanredno prija uz domaće salenjake punjene pekmezom od dunje i kolače.

Lokalna plemenita obitelj Erdödy je imala posjede po cijelom jaskanskom kraju. Grof Erdödy kupio je još davne 1736. godine vinski podrum u Mladini, a obitelj je bila vlasnikom tog podruma sve do 1922., odnosno kada je umro posljednji grof Stjepan Erdödy. Poslije je podrum nacionaliziran, te je nekoliko puta mijenjao vlasnike, sve dok ga nije kupio koncern Agrokor 1998. Tradicionalno su obitelji plešivičkog vinogorja najviše uzgajale vinovu lozu na najsunčanijim predjelima, a to su Hrvojka, Stošinec i Veselnica.

Crkve i kapelice jaskanskog kraja pokazuju da su stanovnici vjerni marijanskim običajima i vinskim svecima. Tako se uz crkve posvećene svetoj Mariji ovdje pronalaze i crkve i običaji vezani za svetog Vinka, svetog Urbana, svetog Mihaela i svetog Martina. Ali najveća fešta posvećena vinu ipak su Jaskanske vinske svečanosti koje traju cijeli rujan. Ova manifestacija služi promicanju vina i vinara, te najavljuje skoru berbu grožđa. Ovdje se doista može upoznati cjelokupna turistička ponuda jaskanskog kraja.

Izdvojeni vinari jaskanskog kraja:

Damir Režek

charlie

Obitelj Režek jedna je od najstarijih vinogradarskih obitelji na Plešivici, čija je priča o vinu utkana u povijest jaskanskoga kraja. Već spomenuto vino Charlie Chaplin govori ne samo o prošlim događajima, već i o tome da su Režekovi aktivno učestvovali u njoj. Na vratima obiteljske kleti stoji godina 1876., što dovoljno govori o obiteljskoj tradiciji. U vinogradima se uzgaja silvanac zeleni i purtugizec, ali i rizvanac, chardonnay, pinot crni i vrhunski sauvignon blanc. Uz velik podrum, obitelj je uredila i kušaonu za pedesetak gostiju koji mogu probati vina uz stručno vodstvo. Uz purtugizec koji je toliko obilježio povijest obitelji, svakako valja izdvojiti chardonnay, najtrofejnije vino Režekovih koji je dobio čak 24 Zlatne medalje, a više puta je proglašavan šampionom izložbi. Osim toga, obitelj Režek je zasadila i mnogobrojne prve čokote drugih danas udomaćenih vinskih sorti Plešivice što ih izdvaja kao korifeje vinarstva u ovome kraju.

Ponuda: kušanje vina, ostalih pića i narezaka i kolača iz vlastite proizvodnje
Ponuda vina: rizvanac, silvanac zeleni, chardonnay, sauvignon blanc, crni pinot, portugizac
Prihvat gostiju: po najavi
Kapacitet: 40
Plešivica 39a, 10 450 Jastrebarsko
Telefon: 00 385 1 6294 800, 00 385 98 1841 307
E-mail: drago.rezek@zg.t-com.hr
www.vina-dragorezek.hr

OPG Kunović

11895184_10206926547898657_5214836746437483577_o

Teško je opisati ljubaznost i jednostavnost Ljubomira Kunovića i njegove obitelji. Predanost vinarstvu i vinogradarstvu pretače se u zanimljive i inovativne ideje za plešivičko vinogorje. Kunović trenutačno veliku pozornost daje svom pjenušcu Brut koji se stvara metodom vrenja u boci.

11218151_10206926549018685_6810041682019555792_n 11947689_10206926547298642_839517425359786901_n

Osim toga, Kunović je poznat po svojem rajnskom rizlingu, graševini i muškatu žutom. Njegov podrum u Brezniku Plešivičkom nadovezuje se uz lijepo uređenu kušaonicu, gdje se gostoljubljivost Kunovića doživljava na najbolji mogući način. Ova enogastronomska priča odlično je zaokružena novim vizualnim identitetom koji Kunoviću obećava dobru budućnost.

1900307_10206926546498622_3295024419240206757_o

Stjepan Sirovica

IMG_3582

U Lokošinom dolu smjestila se obiteljska kuća i vinarija Stjepana Sirovice, koji je čitavoj javnosti poznat po njegovom kombiju na kojemu je moto vinarije: „Budi in, pij gemišt fin“. Upravo je gemišt obilježio mnoge posjete Jastrebarskom. U tom skladu vina i mineralne vode očituje se jednostavnost svakidašnjice, uz poneke male radosti uz čašicu kvalitetnog vina. Davno su prošla vremena kada su „kiseliši“ morali biti miješani s puno vode da bi postali pitki, ali se tradicija nastavila i dalje. Taj popularni „gembač“ ovisi danas više o kvaliteti kisele vode nego o postojanosti kvalitetnog vina. A njega ne nedostaje kod Sirovice, čiji vinski staž slavi 25 godina na 2,5 ha vinograda.

IMG_3587

IMG_3593

Tu se uzgaja i proizvodi rajnski rizling, graševina, pinot bijeli i silvanac, kao i purtugizec, crni pinot i kupaže crnog vina. Svake se godine preradi 70 tona grožđa, a mnoga vina se kušaju i u obiteljskoj kušaonici iznad vinskog podruma. Preporučujemo zeleni silvanac koji je sve prisutniji na Plešivici, a koje je svakako vino kuće.

IMG_3534

Ponuda: prodaja vina
Ponuda vina: graševina, bijeli pinot, zeleni silvanac, rajnski rizling, vino Bakus
Prihvat gostiju: po najavi
Kapacitet: 20
Lokošin Dol 4, 10450 Jastrebarsko
Telefon: 00385 1 6279 041, 00 385 91 6279 041
E-mail: stjepan.sirovica@zg.t-com.hr
www.vino-sirovica@zg.t-com.hr

Poljoprivredna zadruga Plešivica

bg_cached_resized_627ae66fce4089cb8ce5f8ac1cadeade

Čak sto i pedeset zadrugara čini Poljoprivrednu zadrugu „Plešivica“ koja desetljećima nudi zadružna vina sa svim posebnostima plešivičkog kraja. To je posljedica duge tradicije vinogorja na kojemu prevladavaju male parcele gustih redova i karakterističnog uzgoja vinove loze uz kolac. PZ Plešivica baštini prirodne darovitosti plešivičkog kraja, a posebice obilježja ove mikroklime – i do 1900 sunačnih sati godišnje, i do 1076 mm oborina godišnje. Takva blagodat se pretače u kvalitetna vina zadrugara.

f

Tu se proizvode graševina, rajnski rizling, chardonnay, purtugizec, kao i dva posebna vina. Jedno je Ksaver, kvalitetna mješavina crnih sorata s Plešivice koje nudi skladan okus, te miris i aromu na šljivu, kupinu i crni ribiz. Ovo se vino odlično sljubljuje s jelima od divljači, sirevima i mesom domaće patke. Uz to, PZ Plešivica radi i bermet, aromatizirano vino vezano poznato po samoborskim zanatlijama. Ovo se vino proizvodi od mješavine purtugisca i frankovke uz dodatak biljnih aromata i recepturama koje se brižljivo čuvaju kao obiteljska tajna. Ističe se tamnijom rubinskom bojom, lijepim i naglašenim bukeom te slatkogorkim okusom, što zavisi o količini dodanog pelina. Služi se kao aperitiv. Uz to, PZ Plešivica proizvodi i stolno bijelo i crno vino.

bg_cached_resized_9554801f52aecf86e43f3eaa716b7f05 bg_cached_resized_1b1e93699a0545e73c2c38304b2fc5b6

PLEŠIVICA, poljoprivredna zadruga
Plešivica 6, 10450 Jastrebarsko
Tel/Fax: + 385 1 6293 358
Tel/Fax: + 385 1 6294 809
E-mail: plesivica@plesivica.hr

Gospodarstvo Kurtalj

GK (4)

Obitelj Kurtalj je među najstarijim obiteljima na Plešivici, koja se tradicionalno bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Obiteljska kuća nalazi se usred povijesnog središta sela Plešivice, te su u neposrednoj blizini crkva svetog Jurja, kurija župnog dvora, vila Horva i kapela sv. Franje Ksaverskog. Sama kuća je primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja. Na najsunčanijim lokacijama, Kurtaljevi obrađuju oko dvadeset tisuća trsova za svoja kvalitetna i vrhunska vina. Tu su sorte graševina, zeleni silvanac, rajnski rizling, sivi pinot, purtugizec, crni pinot, chardonnay, te kupaže sa starim sortama, odnosno tradicionalnim vinima plešivičkog područja kao što su kraljevina, štajerska bjelina, šipelj, vetlinac, muškat i slično.

GK (6)

GK (7)

GK (14)

U podrumima najstarije obiteljske kuće na Plešivici i danas dozrijeva vino u starim hrastovim bačvama, a pored njega je i novi prostor s modernom punonicom i preradom grožđa. Kurtaljevi su vrlo poznati i u Zagrebu jer su tamo otvorili jedinstvenu Vinsku klet u kojoj nude velik broj vrhunskih buteljiranih vina, kao i vina na čaše, uz domaće delicije i jedinstveno rustikalno okruženje.

GK (8)

Ponuda: kušanje vina, pjenušca i ostalih pića
Ponuda vina: graševina, zeleni silvanac, rajnski rizling, sivi pinot, portugizac i kupaže
Pjenušci: pjenušac Dri
Prihvat gostiju: po najavi
Kapacitet: 20
Plešivica 59, 10450 Jastrebarsko
Telefon: 00385 1 6293 145, 00385 98 315 844
E-mail: drago.kurtalj@gmail.com
www.kurtalj.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *