top of page

Jabuke su vječne

U slavonskom mjestu Cernik se već tradicionalno početkom ožujka odvija razmjena plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica te sjemenja starih sorti pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte“. Među njima nekako prednjače jabuke, te stalne stanovnice hrvatskih voćnjaka. Postoji više od osam tisuća sorti jabuka, što znači da koliko god ih probali u životu, sigurno će ih biti još više koje niste stigli okusiti. I dok uživate u slasnim zalogajima voća, nemojte zaboraviti da, botanički, jabuka pripada porodici ruža!

Ljudi su uživali u jabukama još 6500 godina prije nove ere, a potječu iz područja između Kaspijskog jezera i Crnoga mora, dakle na Kavkazu. Stoga nije nimalo čudno što je upravo jabuka bila onaj plod u Edenskom vrtu koji je primamio Adama i Evu i oduzeo im blagodat raja na zemlji. U grčkoj mitologiji stablo prekriveno zlatnim jabukama bilo je simbol plodnosti i besmrtnosti. Kada su svijetom vladali carevi, kraljevi i carevi, zlatna jabuka predstavljala je kraljevski simbol koji je simbolizirao vlast nad cijelim svijetom. Vladar bi ga držao u desnoj ruci, blizu njihovog srca. Po jabukama se određivalo i treba li imati sreće u ljubavi. U Poljskoj je u noći Svete Katarine i Andrije bilo popularno posebno proricanje sudbine vezano uz jabuke i ljubav – trebalo je oguliti jabuku kako bi se dobila što duža kora jabuke. Zatim je bačen, a slovo abecede na koje bi nalikovalo trebalo je biti prvo slovo imena budućeg supružnika.

Na latinskom se riječ 'jabuka' lako pobrka s riječju 'zla', potpuno suprotno prirodi ovog divnog voća. Ježevi ne nose jabuke na leđima, kako se to obično prikazuje. To je stari mit, a motiv ježa koji nosi jabuku datira još iz davnih vremena. Možete ga naići i u srednjovjekovnim izvorima. Da nije jabuka pala Newtonu na glavu, on nikada ne bi smislio teoriju gravitacije. Naravno, govorimo o legendi. Moguće je, međutim, da je promatranje jabuka koje padaju s drveća potaknulo znanstvenika da započne svoje istraživanje.

Jabuka je također poznata kao izvor sukoba. Baš poput one s natpisom „najljepšem od svih” koju je božica Eris bacila na Tetidinoj svadbi pred Heru, Afroditu i Atenu. Incident je otišao toliko daleko da je upućena na Olimp, a Zeusova intervencija se pokazala neizostavnom. Cijela strka oko 'jabuke razdora' dovela je do Trojanskog rata.

S obzirom na dugu tradiciju jabuka, jela spravljena s njima su nepregledna. Obično su to izdašni kolači i štrudle s jabukama, posipane šećerom u prahu i s izdašnim šlagom, kako se to radi u sjevernoj Hrvatskoj, pod očitim utjecajem austrijske kuhinje. Brojni kompoti od jabuka čuvali su se u smočnicama, a sve se češće pronalaze kao dio glavnog jela. Jabuka je nekoć bila sastavni dio srednjovjekovne i novovjekovne gozbe s divljači, a potom se udomaćila kao prirodni sastojak svinjetine. Danas se u nekim dijelovima Hrvatske odojak poslužuje uz umak od jabuke, balansirajući okuse do vrhunca uživanja.

Trpke jabuke su odlične i za rakiju, osobito u Gorskom kotaru i na Kordunu. Jabuka u boci nije samo u obliku rakije, nego i blažih likera, ali i vina od jabuke. Takva voćna vina odlika su sjevernijih krajeva, a ukoliko ih ne popijete na vrijeme, prelaze u odličan ocat, koji se često koristi kao bolja alternativa vinskom octu. Zahvaljujući entuzijastima, stare sorte jabuka ponovno se pojavljuju u hrvatskim voćnjacima, a otkrivati ih i isprobavati prava je blagodat. Stoga je sajam u Cerniku doista jedan veliki korak u očuvanju ovog plemenitog voća!


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page