top of page

Benvenuti predstavio vino Santa Elisabetta

Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije poznate po vinima od malvazije, terana i muškata predstavili su na vidikovcu Zagrebačkog nebodera svoje novo, dosad najambicioznije, vino naziva Santa Elisabetta. Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti već prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta i sa kojom su do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput Decanterove platinaste medalje. Međutim, želja obitelji Benvenuti je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu od dosadašnje i da se uspostave novi standardi kvalitete terana.

“Santa Elisabetta je plod dugogodišnje potrage za našim najvažnijim vinom, dobivenim selekcijom najboljeg grožđa terana s našeg najznačajnijeg položaja za tu sortu. Zbog izloženosti suncu, nadmorske visine od 330 metara, visokog udjela lapora i vapnenca u tlu Sante Elisabette, teran nam tamo uvijek daje izvrsne rezultate pa smo odlučili od tog grožđa napraviti posebno vino. U osmom mjesecu smo zelenom berbom eliminirali više od pola uroda kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo najvišu moguću kvalitetu, potom smo ga ostavili nijansu duže na lozi od redovnog terana i onda smo ga nakon fermentacije i maceracije dozrijevali dugo, prvo u drvenim bačvama od francuskog hrasta dvije godine i potom u boci još godinu i pol, sve kako bi se postigla savršena ravnoteža. Finalni blend, to jest odabir vina od najboljih bačvi smo napravili komisijski zajedno sa šest vinskih stručnjaka koji dobro poznaju ukus tržišta i time smo prvobitnu selekciju još dodatno i značajno količinski smanjili. Članovi komisije koja je s nama zajedno kreirala finalni blend su sommelieri Ivan Jug, Sandi Paris, Mario Meštrović i Filip Savić te gastro i vinski novinari Rene Bakalović i Saša Špiranec.” rekao je Nikola Benvenuti na predstavljanju Sante Elisabette .


Santa Elisabetta je proizvedena u limitiranoj količini od 1700 boca zapremnine 0,75 litara i 100 magnuma zapremnine od 1,5 litara. Godište proizvodnje vina je 2015. koja se pamti kao jedna od najboljih berbi za crna vina u bližoj povijesti Istre, a zbog čega i jest odabrana za premijernu ediciju Sante Elisabette. Ubuduće će se Santa Elisabetta proizvoditi isključivo u godištima s dobrim berbama.


Na promociji su također premijerno predstavljeni Rose i Malvazija iz berbe 2018., kao i vino Caldierosso, blend četiri sorte, teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Malvazija i rose dolaze iz godišta koje istarski vinari doživljavaju jednim od boljih u posljednjem desetljeću. Rose je dobiven od terana i sasvim je suh, s puno voćnosti i živog je, aperitivnog karaktera, a malvazija odiše svježinom i raskoši idealno dozrelog vina, punog je okusa na kojem se izmjenjuju mineralnost i voćnost i dobro se spaja sa jelima od riba i morskih plodova.


0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page