top of page

Enosophia - vinska mudrost Feričanaca

Enosophia je novi brend vinarije Feravino iz Feričanaca, kojim žele naglasiti holistički pristup potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozicioniranje Slavonije kao vinske turističke destinacije. Na njihovu vinogradarskom položaju Goveđa glava, s kojeg je i graševina za Trs No.5, planirana je gradnja vinskog hotela s bazenom i ostalim pratećim sadržajima. Predstavljena su tri vina iz linije Enosophia - pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge. U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici kušali smo vina, uz prigodne zalogaje.

Za dobrodošlicu u PapaMó poslužen je pjenušac prigodnog naziva Nice to see you, proizveden charmat metodom od sorti chardonnay i pinot crni. Osvježavajući brut, nježne boje lososa i ugodno balansiranih kiselina, dopunila je bijela Pizza Mortadela PIK, bez rajčice, na bazi scrocchiarella tijesta s pestom genovese, mozzarellom te pistacijama i kalamata maslinama. Fino perlajući pjenušac i gourmet pizza, pokazalo se da sjajno idu jedno uz drugo!

Zvonimir Papak, voditelj restorana PapaMó, pobrinuo se i da Enosophia Trs. No.5 ima dostojnu gastronomsku pratnju. Ova graševina iz berbe 2020., koja se okitila broncom u nedavnom Decanterovu izboru, znalački je spojena s mariniranom teletinom, pečenom 10 sati u vlastitom umaku s mladim roasty krumpirom, kremom od dijon senfa, garniranom s matovilcem. Trs No.5, koji je izazvao najveće oduševljenje vinskih znalaca na promociji, proizveden je, kako je naglasio Hrvoje Sarić, predstavnik Enosophije, blagom sur lie metodom, odležavši četiri mjeseca na finom talogu. Zato se 'na prvu' i ne čini kao graševina, grožđe koje se nalazi na svakom petom trsu u hrvatskim vinogradima, što je bila inspiracija za naziv ovog vina.Sarić je najavio da će se u sljedeće dvije-tri godine postupno gasiti brend Feravino, a polako će ga zamjenjivati Enosophia. Na tržište će uskoro izaći još dva pjenušca i dvije crne kupaže, tako da će se pod novim brendom naći čak sedam etiketa. Da je Enosophia nešto novo i moderno demonstrirao je i kroz mogućnosti interaktivnih etiketa. Kada se skenira pametnim telefonom, Trs No.5 vodi na aplikaciju koja svira specijalno skladanu glazbu, koja će se mijenjati svaka tri mjeseca.

Ružičasto vino Enosophia Matarouge, nazvano je po položaju Mataruge s kojeg potiču frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Etiketa, pak, ne 'svira' nego upućuje na aplikaciju s virtualnim putovanjem po najboljim rosé vinskim regijama svijeta. Skeniranjem etikete može se doznati i što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima.

Povratak iz virtualnog u stvarni svijet označio je Cheesecake, posebno osmišljen za ovu priliku. Sastojao se od mlade kravlje skute sa šumskim voćem u košarici od hrskavog tijesta s maslacem i kremom od kiselog i slatkog vrhnja s bourbon vanilijom. Blago voćni rosé, losos boje, izvrsno se snašao u kombinaciji kojom je zaključena ta jedinstvena večer vrhunskih vina i delicija.

Snimke Marko Čolić


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page