top of page

Gacka - Rijeka iz snova


Rijeka Gacka je mirna i tiha rijeka, neobična za hrvatske planinske tokove. Izvire mirno iz Tonković Vrila. Iz Majerovog vrila izvire potok Sinačka pučina, dok izvor Pećina donosi potok Kostelku. Izvori Gacke su poput jezerca, raskošnih plavih boja. Ovi izvori jedinstveni su spoj netaknute prirode i ljudskog suživota.


Mještani su podigli kamene zidove, krotili tok i pravili male slapove, na kojima su postavili nekoliko drvenih mlinova, od kojih dva i danas rade, Majer i Kolakovićev mlin.

Od Sinca Gacka vijuga kroz polje, mirno i staloženo, a opet bogata kisikom i iste temperature zimi i ljeti, savršena za pastrve. Zbog toga je pastrva poznato jelo u Gackoj, a mi smo je na spektakularan način probali u restoranu Vrilo Gacke.


Gacka je izvanredno čista rijeka, jedna od rijetkih u Europi iz koje možete piti vodu bez straha od bakterija i zagađenja. U prošlosti su stanovnici cijelog kraja vodu dovozili iz Gacke. Bilo je zabranjeno konjima kupati se u rijeci. Mještani su plavom, uskim i dugim drvenim čamcem, prevozili kukuruz iz mlinica i riječno bilje za životinje. Svako domaćinstvo imalo je svoj plav, a njime se i danas možete provozati niz rijeku.

Rijeka je posebno poznata po flyfishingu, jer je jedna od rijetkih u cijelom svijetu za kapitalnu pastrvu. Od ribljih vrsta Gacka je poznata po potočnoj pastrvi (Salmo trutta), pravoj meki za strastvene ribolovce. Zbog obilja hrane gacka potočna pastrva raste 5-7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj rijeci na svijetu. Kapitalni primjerci gacke pastrve znaju narasti i do 5 kg. Sezona ribolova na rijeci Gackoj otvara se 1. ožujka, a završava 31. listopada.

Glavni tok rijeke Gacke podijeljen je na A, B i C ribolovnu zonu. Zona A obuhvaća potok Gacku od izvora Tonković vrilo do Stanišić (Rogića) mosta, uključujući Sinačku pučinu od brane ribnjaka do ušća u rijeku Gacku. Dopušteno je samo mušičarenje. Ova zona je područje uhvati-pusti, posebice na području mosta Podgora (prvi most) uzvodno od ušća Sinačke pučine u Gacku.


Područje od potoka Knjapovca do Tonković vrila prirodni je rezervat u kojem je ribolov zabranjen. Zona B obuhvaća potok Gacku od Stanišićkog mosta do ušća Gacke u tunel Poljica. Dopušteno je pecanje na mušicu i sve vrste umjetnih mušica. Zona C obuhvaća Švičko jezero i jezero Gusić Polje. Umjetni mamci su dopušteni. Utezi i plovci nisu dopušteni s umjetnim mušicama.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page