top of page

Intrada - konoba kaljskih okusa

Updated: Jun 19, 2020

Prekrasna terasa uz kristalno čisto more, pogled na otok Ošljak i grad Zadar, magično privlače svakog prolaznika kroz kaljsku rivu. Podjednaka je uživancija biti u samoj konobi, spretno uređenoj da odiše svom dalmatinskom ugodom i starinama, pa možemo već zamisliti stare ribare i pomorce dok uz ribu i vino čekaju da se smire bure i juga.

Sve to spretno vodi Nikolino Bašić, potomak ugostiteljske obitelji sa susjednog otoka Pašmana. Od 1969. godine Bašići vode riblji restoran Zrinski u Dobropoljani, koji je prepoznatljiv po izvornoj hrani i gastronomskim običajima dalmatinskih otoka. Podjednako je u Konobi Intrada, koja želi svojim imenom ukazati kako nije samo more ono što obilježava Kali, već i mukotrpan rad u polju. Konoba pruža obilje svježe ribe, školjke, razne plodove mora, uz bogatu vinoteku. U to smo se odmah uvjerili s bogatim predjelom od razne marinirane i usoljene ribe, te paštetom od tune koja nas je opčinila odmah na početku našeg posjeta.

I nastavak našeg posjeta bio je posvećen tuni, koja ima svoj poseban položaj u Kalima. Riba je to koja voli dublje more, a kad se spremi na gradele, kao što su nama pripremili, osobito je sočna i ukusna. Osim što je love na otvorenom moru, Kaljani su prvaci u tunogojilištima, kavezima u kojima se tuna uzgaja do željene težine, od 80 do 90 kila. Velika većina te tune završi na stolovima u Japanu. Nije ni čudo, jer lokalnu tvrtku Kali Tuna sada vodi japanski menadžer Jiro. Masna atlantska plavorepa tuna je osobito popularna i voli Jadransko more zbog čistoće i bistrine.

U konobi Intrada je tuna svježa, sočna, osobito prija uz umak od zelenog papra. Svi sastojci, izuzev poneke paprike, dolazi iz kućne radinosti Bašića. Obitelj uzgaja svoje povrće za oba restorana, a na svakom stolu se ponosno postavlja i bočica maslinova ulja kojeg Bašići također rade od maslina zasađenima oko Dobropoljane na otoku Pašmanu. Ovo je prikaz osviještenog ugostiteljstva koje bismo željeli vidjeti i drugdje na našoj obali!

Radi se u konobi Intrada i peka, a Nikolino nam priča kako je najbolje pripremati peku koristeći maslinovo drvo: „Peći na bukovini i jelovini ili na maslini je sasvim druga priča. Meso i krumpiri imaju gotovo miris maslinova ulja!“ Kaljani su, naime, ne samo ribari već i mesari. Mještani su bili poznati po mesarstvu, iako nisu držali stoku. Sada u Kalima rade dva mesara, a na zadarskoj tržnici su poznati Lukin i Gobin, dva mesara iz Kali.

Iako smo uživali u drvenoj terasi s koje se otok Ošljak može gotovo rukom dohvatiti, crpeći energiju iz svake zrake proljetnog sunca, opčinila nas je i unutrašnjost konobe. U carstvu kamena, Intrada nudi romantičan prostor uz ferale i poneki poljodjelski alat, nepogrešivo ciljajući na spoj lokalne tradicije i okusa. Ti okusi također slijede domaćinima sasvim normalna jela kao što su marinirane kozice, salata od hobotnice, slani inćuni ili dagnje na buzaru. Nađu se ovdje i rižoti i pašta, ali malo tko bi odolio klasičnom brancinu na žaru s blitvom, jadranskom tunom ili filetom orade. Ljubitelji mesa će uživati u biftecima i ramsteku, a posebno u burgeru Intrada odnosno goveđoj pljeskavici punjenoj sirom, kapulom, gljivama, uz pecivo i pomfrit.

I dok se nazdravlja uz čašu probranih vina zadarskog podneblja, svakome se može preporučiti da po dolasku u kaljski Mul nastave cestom uz more do hrama kaljskih okusa:

Konoba Intrada

Obala kaljskih ribara i pomoraca 18, Kali

00385 23 281 495

https://www.facebook.com/Konoba-Intrada




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page