top of page

Jaslice - Hrvatski božićni običaj

Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanoga u Evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figurica Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa. Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih triju kraljeva i dr. Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. Vol i magarac su često sastavni dio jaslica, makar se ne spominju u biblijskom opisu Isusova rođenja.

Jaslice se postavljaju u domove na Badnjak i ostaju do blagdana Bogojavljanja, a u crkvama do blagdana Krštenja Isusova. Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine. Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine. Jaslice kakve danas poznajemo potječu iz 16. stoljeća, a procvat su doživjele nakon Prvog svjetskog rata. Najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka.

Scenografija jaslica kakve mi danas poznajemo seže u 16. st., a iako je u više navrata interes za njihovo javno prikazivanje opadao, danas su čest motiv, premda se stječe dojam da im je pokazana vrijednost daleko češće u estetici, nego u duhovnom značenju. U tom smislu nije naodmet ni napomenuti kako sve više raste interes za žive jaslice, kojima svjedočimo u mnogim hrvatskim gradovima.

Jaslice su one najvažniji vanjski znak Božića, te zbog toga zaslužuju ne samo istaknuto mjesto, nego im je svrha da nas potiču na razmišljanje o Božjem spasenjskom djelu i da u svakom onomu tko ih pogleda izazove zahvalnost na takvom i tolikom daru.

Možda je najbolje napraviti jaslice od bilo kojeg dostupnog materijala i tako obilježiti Božić. Upravo je to tijekom prosinca pokazano na izložbi božićnih jaslica u Žminjskoj kuli. U ovom središtu Istre, svi posjetitelji mogli su pogledati jedinstvene jaslice od stiropora, novinskog papira, gline, drva, kamenčića, aluminijske folije! Donosimo ovdje i fotografije s te izložbe, koje je snimila direktorica TZ-a Žminj Lenka Šajina!



Recent Posts

See All
bottom of page