top of page

Martinje u Zagrebu

Na Martinjski sajam na Trg Bana Jelčića došli su " Biškupi" iz svih djelova Hrvatske u kojima se obilježava Martinje, krštenje mladog vina. „Došel je došel Sveti Martin,

vince je krstil, ja ga bum pil“, zapopevali su "nalarfani biškupi" a onda otišli zajedno njih desetak najprije u Samobor a zatim u Jastrebarsko. Martinjskim "špelancijama " prethodio je Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije koji je održan od 5. do 8. studenog također na Trgu Bana Jelačića i koji su organizirali su Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih sirara "Sirek" a onda je većina vinara ostala na Trgu na Martinjskom sajmu.

Na sajmu portugizaca, prvo vino iz ovogodišnje berbe predstavili su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado, Krešimir Režek i Stanišić Franjo a onda su im se na Martinjskom sajmu pridružili i Damir Drago Režek, Ivica Jurkovac, Franjo Gregorić, sa Zagrebačke vinske ceste Marijan Tomurad i Ivan Kefečak te Zvonimir Dukarić s Varaždinbrega.

Kao novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – rekao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica. Portugizac se u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima i sa sirevima.

Pored vina posjetitelji su mogli kušati i razne sireve sirana Šestak i Kusanovec sa „ Ceste sira Zagrebačke regije“. Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda – rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge »Sirek«.

Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano 14. listopada u Buzinu, bilo je16 sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.

snimke: Marko Čolić i Julio Frangen

0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page