top of page

Od davnina prvoklasna vina, to je naša Vivodina

U Vivodini kad je vedra noć u kolovozu gleda se u nebo roj meteora uz čašicu dobrog vina. Turistički novinari došli su u proljeće i nisu vidjeli "Suze Svetog Lovre" ali su kušali čašicu dobrog vina. U Vivodini je Crkva Svetog Lovre iz 1753. godine koju je izvana oslikao Zlatko Guštin, a u unutrašnjosti su moderni bakreni reljefi donacija iseljenika iz Kanade. Uz taj vanjski oslik stihovi su Stjepana Sabljarića koji glase: "Sveti Lovro i još pet kapela, dvadeset i sedam malih sela. Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina".

Grad Ozalj i općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić u Karlovačkoj županiji osnovali su Turističku zajednicu" Područja Kupe" i pozvali dvadesetak novinara, članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i kolege iz Slovenije i Srbije kako bi svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje upoznali s ljepotama i turističkom ponudom kraja. U OPG-u Frlan u Vivodini Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, održao je godišnju skupštinu.

Nakon skupštine kušalo se jela OPG-a Frlan. Već pet generacija Frlana su ugostitelji i vinari poznati po pečenoj janjetini, domaćim kobasicama, šunki, kulenovoj seki, domaćem kruhu i štrudli. Svake godine s dalmatinskih otoka Paga, Krka ili Cresa nabavljaju janjetinu koju pripremaju na ražnju ili pod pekom. U vinskom podrumu može se kušati šest vrhunskih vinskih sorti i rakije te razne biljne likere.

OPG Čulig smješten je na brežuljku iznad mjesta Vrhovec u pitoresknoj idili vinograda i šumskih gajeva. OPG Guštin je malo obiteljsko gospodarstvo također u Vrhovcu koje danas vodi Lovro Guštin, a pomaže mu obitelj u kojoj se posebno ističe njegova majka koja je bila prva pratilja u izboru najuzornije seoske žene. Imaju vino, kobasicu, slaninu i sjajna peciva i kruhove. Bave se i uzgojem konja, a iz vinske kuće pruža se pogled na vinorodno područje Ozlja i Vivodine. Vinska kuća sa nekoliko soba i kamenom obložena kušaonica idealna je za vikend odmor daleko od vreve i oka javnosti. Okruženo vinovom lozom ovo je mjesto za uživanje s prijateljima, u dobroj kapljici i vrhunski pripremljenoj janjetini.

Vlasnik vinarije i OPG-a Vrbanek je mladi agronom Darko Vrbanek koji nastavlja stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarske proizvodnje. Osim vlastitog grožđa, dio otkupljuje od drugih vinogradara.Sa vinskih izložba u Hrvatskoj i Sloveniji ima kolekciju odličja. U modernom, lijepo uređenom podrumu nudi široku paletu vina sve do predikatnih berbi, a u kušaonicu stane 60-tak osoba.

Žitna lađa Zora turistička je atrakcija za pamćenje jer plovidbom po rijeci dok lađa nečujno klizi površinom vode domaćini pričaju priče i legende uz pijuckanje domaćih rakija tako da zaboravite da ste ikada bili igdje izvan te izvanvremenske riječne priče. Turistički novinari nisu posjetili sve Vrbaneke i vinare drugih prezimena u Vivodini ali su otkrili i mnoge druge privlačnosti Karlovačke županije i o tome trebaju obavijestiti domaće i strane turiste ali ne samo oni nego i turističke agencije i Hrvatska turistička zajednica.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page