top of page

San Mauro - Sklad prirode i ljudske ruke

Bogata povijest, prekrasna priroda i specifične arome koje se teško zaboravljaju – svime time može se pohvaliti šarmantni istarski gradić Momjan, smješten na 300 metara nadmorske visine. Upravo na ovom vinorodnom području kojeg krase posebne karakteristike, nastaju neka od najmirisnijih vina, predvođena muškatom momjanskim. Osim što je jedan od najsjajnijih brendova Bujštine, muškat momjanski je i prvo hrvatsko vino koje je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo zastićenu oznaku izvornosti.

Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, objasnio je da zbog jedinstvenog spoja prirodnih i ljudskih čimbenika, ovo područje unikatno u svijetu. Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, tlo na flišu s povišenim sadržajem karbonata te brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni osiguravaju specifične uvjete za postizanje vrlo visoke kakvoće grožđa i vina. Od ljudskih čimbenika tu su višedesetljetna selekcija plemki za razmnožavanje materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupci vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu.

Muškat momjanski prepoznatljiv je i čuven među ljubiteljima vina, a vinarima predstavlja neiscprnu inspiraciju. Slučaj je to i u vinariji San Mauro koja se trenutno može pohvaliti s tri predstavnika ove sorte: San Mauro Muškat momjanski suhi, San Mauro Muškat momjanski poluslatki i San Mauro Vino prijateljstva, dok je u pripremi i četvrti. Vinogradi San Mauro smješteni su nadmorskoj visini u rasponu od 200 do 300 metara, na kojoj su temperatura i struktura tla u savršenoj ravnoteži. U kombinaciji s osunčanim, blago brdovitim pejzažem, flišnom zemljom i mikroklimom, stvaraju se preduvjeti da loza daje najbolje od sebe. Ručnom berbom grožđa obitelj Sinković osigurava da se samo najkvalitetniji plod pretvori u vino, a cijeli proces, od uzgoja grožđa do proizvodnje vina, odvija se pod budnim okom enologa Patrika Sinkovića koji je zaslužan za stalnu i prepoznatljivu kvalitetu vina San Mauro.

San Mauro Muškat momjanski suhi karakterizira svijetlo žuta boja i tipičan muškatni miris s notama livadskog cvijeća. Preporučuje se kao aperitiv ili uz aromatična jela na bazi tartufa, ribu i riblji carpaccio. San Mauro Muškat momjanski poluslatki krasi boja svijetlog zlata, jedinstven okus na nepcu i karakteristični muškatni miris u kombinaciji s mirisnim notama livadskog cvijeća i cvijeta bazge. Ovo se vino može servirati kao aperitiv, desertno vino ili uz prve slijedove jela na bazi tartufa.


Uz kolače, med i svježi sir, idealno će se sljubiti vino koje slavi prijateljstvo u svim njegovim oblicima - San Mauro Vino prijateljstva. Ovo se vino može definirati kao vino izborne berbe bobica, a odlikuje ga slamnatožuta boja s narančastim odsjajem. Specifično je po visokom ostatku neprovrelog šećera i popriličnoj gustoći na nepcu. Okus je pun, karakterističan za muškat momjanski s notama prosušenog voća, dok je miris intenzivan i podsjeća na samo grožđe istoimene sorte te note suhe marelice i suhe šljive. Ova vinska poslastica proizvodi se u strogo limitiranim serijama te u posebnim godinama, kada to dozvoljavaju klimatski uvjeti terroira.

Tradicionalnu istarsku proizvodnju vina, vinarija San Mauro obogaćuje svježim pristupom koji joj garantira posebna vina, u korak s vremenom. Ipak, tajna formula njihove kvalitete krije se u skladu ljudskog djelovanja s prirodom - na najvišim brdima sjeverozapadne Istre, gdje se susreću morski zrak i toplo sunce i gdje kvalitetno obrađene vinove loze sjedinjene s cjelogodišnjim napornim radom čovjeka, započinju novu priču vrhunskog vina.


Danira Orešić

Light komunikacije


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page