top of page

Svečanost vina i hrane u Osijeku

Vinoljubci, vinari, trgovci vinima i novinari, njih 2800, proteklog je vikenda posjetilo dvoranu Gradski vrt u Osijeku u kojoj je održano šesto izdanje festivala vina, hrane i ugodnog življenja WineOS. U dva festivalska dana posjetitelji su mogli uživati u kušanju vina, raznih delicija, slastica, piva i žestokih pića 110 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije.

Radionice su počele pričom o bijelim sortama Dalmacije. Sat vremena kasnije najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan predstavio je vina Hercegovine, a sudionici su imali priliku upoznati se s arhivom Davora Zdjelarevića. Prvog dana festivala predstavljena je vinarija Tri oraha, najmističnija i najskuplja vinarija Balkana. Nakon toga je slijedila prezentacija poznatog mađarskog vinara Csabe Malatinskog a dan je završio radionicom o velikim crvenim vinima Makedonije.

I drugi festivalski dan bio je pun događaja, koji su započeli radionicom o pelješkom vinu i kamenicama. Premijerno je predstavljano nekoliko vina, a poznati vinski novinar Ivo Kozarčanin predstavio je macerirana bijela vina s Plešivice. Vinski novinar Tomislav Ivanović predstavio je manje poznate sorte vina iz Srbije a sretnici su uživalo u radionici na kojoj su se kušali rariteti iz arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija. Posljednja radionica šestog WineOS-a uključila je legendu hrvatskog vinarstva Ivana Enjingija koji je predstavio svoja vina iz 2003. godine.

I kod radionica bit će nešto potpuno novo. Organizatori, u suradnji s udrugom

Panonski pivarski sindikat organizirali su dvije radionice o kućnom kuhanju i stilovima piva. Novitet je bila i velika pozornica na kojoj su se tijekom oba festivalska dana održavale prezentacije i show cooking program na kojemu su nastupili su vrhunski kuhari Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić.


Snimo: Željko Suhadolnik


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page