top of page

Televrin - hotel lošinjskih okusa

Na suncem okupanoj terasi hotela Televrin užitak se premješta preko stolova. Ugodni razgovori s domaćim Nerezincima prerasta i u neočekivani uvid u povijest ovog lijepog hotela koji krasi svaki pogled iz središta Nerezina, malenog mjesta podno brda Osoršćice po čijem je najvišem vrhu ovaj hotel dobio ime. Stigli smo u Nerezine kako bismo uživali u proljetnim okusima mlade otočne janjetine, a nismo ni znali koliko je ovo mjesto bremenito baštinom i pričama!

Već nakon prvih par gutljaja velebitske Hajdučke travarice saznajemo da na stolu pored nas sjedi i vlasnica hotela Televrin Martina Pütz koja je sa svojim pokojnim mužem Karl-Heinzom obnovila ovaj hotel i vodi ga s puno požrtvovnosti i ljubavi. Vani pirka proljetni burin koji tek sitno premješta barke u luci, ali sunce već dobrano obasjava Nerezine, mjesto koje je stoljećima živjelo kao kraj težaka i pastira, da bi se potom narod okrenuo moru i ribarstvu. Nerezine još uvijek imaju maleni škver koji je bio i ostao poznat po svojim majstorima i izradi brodova od drva.

Ta tradicija kao da se odražava u jelovniku restorana Televrin. Brzi dogovor s konobarom Mirom Bjelanovićem dovodi nas do zanimljivog predjela koje utjelovljuje svu priču o hotelu. Radi se o perfektno hladnom i osvježavajućem carpacciu od tune koji je punjen suhim smokvama na podlozi od radiča i zelene salate, a kao da njemački duh dodaje svoju prisutnost sa senfom prelivenim preko cijelog jela. Televrin je poznat po ovom predjelu, govori nam Miro dok nam toči Merlot iz istarske Lagune.

Zavirivši u unutrašnjost restorana, nailazimo na niz starih slika koje nas vode u neka minula vremena kada je u Nerezinama bio velik šušur. Ovdje su i slike same zgrade današnjeg hotela koja je niknula između 1905. i 1909. godine. Prije toga nije mogla ni postojati, objašnjava nam vlasnica Martina pokazujući nam na staru sliku Nerezina. Naime, luka je bila sve do trga, a u današnjem parku su bile privezane brodice i ribarski brodovi. Zgrada je tako doslovno sagrađena na pomorskom dobru i do danas stoji na betonskim stupovima na nasipanoj obali!

Danas u Televrinu gosti uživaju u trinaest dvokrevetnih soba i dva apartmana koji su svi zadržali svoj štih austrougarske rivijere. Televrin je i sagradila ta država i tu je bilo sjedište općine Nerezine. U tim ranima godinama dvadesetog stoljeća Nerezine su imale dvaput tjedno brodsku liniju s Rijekom na kojima su se prevozili poljoprivredni proizvodi, ali i iseljenici koji su svoju sreću tražili na dalekim morima ili novom svijetu. Poslije je zgrada služila kao dječji vrtić, škola, mjesni dom, a kada ga je preuzela Lošinjska plovidba otvorio se ovdje i restoran. Danas je teško odrediti bolju funkciju Televrinu od ostvarenog sna bračnog para Pütz.

Svi ti Nerezinci koji su dolazili, odlazili i ostajali u ovom mjestu, uživali su u posebnim prilikama u tipičnom jelu kvarnerskih otoka – janjećem žgvacetu. Za razliku od poznatijeg istarskog rođaka, žgvaceta koji se radi od kokoši, na Cresu i Lošinju se spravlja od creske janjetine odnosno od creske ovce koja je autohtona hrvatska pasmina ovaca na ova dva otoka. Creska ovca cijelu godinu ostaje na otvorenom, pase bilje koje je mirisno, čisto, začinjeno posolicom od bure i milovano suncem.

Mi smo dodatno uživali u majstoriji chefa Joze Paradžika, mladog kuhara koji je hercegovački krš zamijenio lošinjskim prije devet godina i koji je spojio šurlice s iznimno ukusnom janjetinom, majstorski spravljenom da bude meka i s puninom okusa. Jozo nam govori kako su proljeće i jesen najbolja doba za uživanje u gastronomskim dosezima otoka Lošinja jer tada se može dovoljno istaknuti kulinarsko umijeće i otočna tradicija. Ljeti, kada navale turisti u velikom broju, loše gastronomsko znanje gostiju ne ostavlja puno prostora za povratak u stare recepte mora, vrta i pašnjaka.

Stiže nam i Antonio Belušanec, konobar koji dolazi iz Makedonije, i koji nas uveseljava s poznatim desertom iz Televrina: palačinke sa sladoledom od vanilije i šumskog voća. Za ovu slatku ljepotu vrijedi potegnuti sve do Lošinja, otoka miomirisa koji će oduševiti svakog istinskog ljubitelja mira, maslinika, mora i tipične mediteranske vegetacije.

Televrin Restaurant & Hotel Obala nerezinskih pomoraca 21, 51554 Nerezine +38551237121 info@televrin.com www.televrin.com
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page